Theatre Embassy benefietavond in Vrijplaats Schijnheilig Amsterdam


Benefiet voor theaterproject Alexander Nieuwenhuis met indianen in Panama

AMSTERDAM, 20110601 -- De Amsterdamse theatermaker Alexander Nieuwenhuis (werkzaam voor o.a. Maatschappij Discordia) vertrekt eind juni als Theatre Ambassador voor een artistieke ontwikkelingssamenwerking met de theatergroep Gori Gori. In zes maanden zullen ze samen een voorstelling maken die in eerste instantie in Panama te zien zal zijn. Bedoeling van het project is de rijke Kuna-cultuur te preserveren en over te dragen aan een nieuwe generatie. Het is een vorm van ontwikkelingssamenwerking en actvisme in de moderne tijd. ‘Medeleven alleen is niet voldoende, geld alleen is niet voldoende, door cultuur is er een kans dat inheemse bevolkingsgroepen duurzaam vooruitgaan.’

In Panama City is een bloeiend Nederlands bedrijfsleven. Het is een van de weinige landen waar Nederland een ambassade gaat openen terwijl ze op andere plaatsen juist gesloten worden. Van het geld dat daar wordt omgezet door Nederlandse bedrijven komt slechts een klein deel ten goede aan de lokale bevolking en nog minder aan inheemse groepen als Gori Gori.  Dit theaterproject is een verplaatsing van middelen van het (nog) rijke Westen naar Indianen in een moderne miljoenenstad. Er is bijna genoeg budget om het project te realiseren, maar het is niet genoeg. ‘‘Er moet zoveel mogelijk geld naar Gori Gori toe’  vindt Nieuwenhuis, ‘Als we een tribune willen bouwen, of kostuums willen maken dan moet dat verdomme kunnen. We beknibbelen hier al zo verschrikkelijk op de kosten, dat ga ik dan niet ook nog eens in Panama City doen.’ Om het productiegeld bijeen te krijgen wordt er in de geest van deze tijd ook via de 1%club aan crowdfunding gedaan.

Op donderdag 9 juni organiseren Theatre Embassy en Nieuwenhuis een benefiet in de Vrijplaats Schijnheilig in Amsterdam. Het is ook een afscheids- en verjaardagsfeest voor de jonge Nieuwenhuis, die zijn verjaardag speciaal voor dit project voor het eerst sinds jaren viert en als cadoo in plaats van tosti ijzers of flessen wijn een donatie vraagt voor zijn productie. 

Het benefiet begint om 19.00u, vanaf 21:00u begint het concert. Er zijn presentaties en optredens van de alternatieve bands Fata el Moustache, Den Tex, TUTHOLA, Chord Discord Orchestra Ronald Snijders en the Still Collective. Toegang is gratis, maar donaties zijn dus zeer gewenst.  

Theatre Embassy


Deel: ' Theatre Embassy benefietavond in Vrijplaats Schijnheilig Amsterdam '
Lees ook