Congres Onze Taal thema 'Klinkend Nederlands'

EMBARGO TOT ZATERDAG 7 NOVEMBER 12.30 UUR

- PERSBERICHT - Den Haag, 30 oktober 2015

Congres Onze Taal thema 'Klinkend Nederlands'

 Theo Nijland krijgt Groenman-taalprijs

 Bezoekers kiezen het Onze Taal-woord van het jaar 2015

Het 30ste tweejaarlijkse congres van het Genootschap Onze Taal wordt op zaterdag 7 november 2015 gehouden in het Chassé Theater in Breda. Het thema is 'Klinkend Nederlands'.

Tijdens dit congres wordt ingegaan op allerlei aspecten van uitspraak, spreektaal, stem-imitatie, uitspraaktraining, de relatie tussen taal en muziek en de zingbaarheid van het Nederlands. Circa 1400 taalliefhebbers zullen erbij aanwezig zijn.

Speciale gebeurtenissen

- Tekstschrijver/cabaretier Theo Nijland krijgt de Groenman-taalprijs uitgereikt door de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse taal. Een quote uit het juryrapport: Tekstschrijver/cabaretier/chansonnier Theo Nijland krijgt de Groenman-taalprijs omdat hij “uit het hele reservoir van het gemoed en de rede put en dat op een subtiele en uiterst creatieve wijze in onze taal weet uit te beelden (…) zijn liedjes zijn prachtige voorbeelden van de toegankelijkheid en de schoonheid van de Nederlandse taal”.

- Het congres kiest het Onze Taal-woord van het jaar 2015. Uit tien woorden, geselecteerd door taalliefhebbers en een vakjury, kiezen de bezoekers de uiteindelijke winnaar.

- Het Radio 1-programma De Taalstaat met presentator Frits Spits zal een rechtstreekse radio-uitzending verzorgen vanaf het congres.

- De nieuwe uitgave 'Waar komt hagelslag vandaan?'(samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en Onze Taal en uitgegeven door Thomas Rap) wordt aangeboden aan prinses Laurentien, beschermvrouwe van Onze Taal, die het congres opent.

- Sprekers op het congres zijn:

 logopediste Fransje van Luin over stemcoaching

 hoogleraar muziekcognitie dr. Henkjan Honig over de relatie tussen muziek en taal

 dr. Michiel de Vaan en dr. Marc van Oostendorp over de uitspraak van het Nederlands van 500 tot 2500

 dr. Rosemary Orr over het project 'Sprekend Nederland' en wat onze manier van spreken zegt over onszelf

 dr. Hans Van de Velde over ontwikkelingen in de uitspraak van het Nederlands

 vertalers/tekstschrijvers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes over het vertalen van songteksten en de zingbaarheid van het Nederlands

- Er is een optreden van cabaretière Sanne Wallis de Vries over stem-imitatie en van de nederbeatband The Kik.

- De presentatie is in handen van Jan Kuitenbrouwer. Over Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal is met 29.000 leden de grootste vereniging van taalliefhebbers ter wereld. Met een eigen tijdschrift, website, boeken, taaladvies, taaltrainingen en publiekscongressen wil Onze Taal het enthousiasme voor en de kennis van de Nederlandse taal vergroten.

De hoofdsponsor van het congres is het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Verder wordt financiële steun verleend door de Gravin van Bylandt Stichting.

EMBARGO TOT ZATERDAG 7 NOVEMBER 12.30 UUR

stichting Let Op Uw Taal

Juryrapport Groenman-taalprijs 2015 voor Theo Nijland

De winnaar van de Groenman-taalprijs 2015, Theo Nijland, is een veelzijdig man: hij is niet alleen een chansonnier-cabaretier die zijn eigen teksten schrijft en zichzelf op de piano begeleidt, maar ook componist van film- en theatermuziek en schrijver van scenario’s, een man die uit het hele reservoir van het gemoed en de rede put en dat op een subtiele en uiterst creatieve wijze in onze taal weet uit te beelden: van melancholie tot zelfspot, van liefde tot leed, van ironie tot absurdisme. Zijn liedjes zijn prachtige voorbeelden van de toegankelijkheid en de schoonheid van de Nederlandse taal. Hij bewijst daarmee telkenmale dat het niet nodig is voor een andere taal te kiezen om gevoelens en meningen kristalhelder over te brengen.

Hij is niet zo vaak óp het scherm te zien, maar als componist en scenarist áchter de schermen een alom gewaardeerde collega.

Zo schrijft Wende Snijders:

Gefeliciteerd en zo welverdiend. Word snel weer helemaal beter, want we hebben je taal zo lang nodig.

Wil van der Meer, acteur, vertelt:

Die liedjes van Theo, ooit zei hij mij: ‘een liedje schrijven’, daar is niks aan. Je gaat zitten en je schrijft ’t op. En kom bij Theo ook niet aan met ‘ingeleefd spel’ waarmee je die liedjes zingt. Een liedje moet je zingen en verder laat je ’t lekker met rust.

Hans Croiset, acteur-regisseur, vindt Theo:

‘n muzikale woordkunstenaar en een talige muzikant. ‘n Artiest die verstilling kan toelaten zonder in paniek te raken buiten de tijdgeest te vallen.

Mylène d’Anjou, cabaretière, zegt:

Theo Nijland is voor mij iemand met een goed gedoseerde zuurtegraad, iemand die op een heerlijke en unieke wijze ‘de mens en zijn tekortkomingen’ op muzikale wijze weet te fileren.

Frank Sanders vindt

Theo Nijland een meester in het combineren van zijn liedteksten met de juiste sfeer en toon in zijn composities. Het is een feest om naar hem te luisteren als hij zijn eigen repertoire zingt.

Karin Bloemen schrijft:

Een samenwerking met Theo is er nog niet van gekomen en dat is jammer want hij is een groot voorbeeld voor mij. Hij is erudiet, slim, artistiek, integer, kortom iemand die ik het beste toewens en nog veel meer succes gun.

Paul de Leeuw:

Ik zou over Theo willen zeggen dat niemand zo mooi tekst en muziek weet te combineren, humor met ernst weet te vermengen en dat niemand ons in z’n liedjes vaak zo’n relationele spiegel voorhoudt als hij. Iedere generatie krijgt de Brel die zij verdient en in mijn geval is dat Theo Nijland.

Ten slotte schrijft Brigitte Kaandorp:

Soms zit ik vast met de tekst van ’n liedje. Ik weet wat ik wil verwoorden, maar ik zit gevangen in ‘t rijmschema of ik kan ‘t goede woord niet vinden. Ik weet dat ik alles heb geprobeerd en ik ben gefrustreerd omdat ik de veelbelovende tekst niet tot een goed einde kan brengen. Dat is hét moment om de Maestro te raadplegen. In no time trekt hij ’t lied vlot met ’n prachtige beeldspraak, ’n onverwachte wending of ’n idioot rijmwoord. Theo Nijland is de enige die aan mijn teksten mag komen. Ik beschouw hem, behalve als een heerlijke zanger, een goede pianist en ’n smaakvolle, fijn-ironische uitvoerder van zijn eigen werk, als ’n groot taalkunstenaar.

Zeker, dit zijn heel veel veren in z’n reet, maar ze zijn stuk voor stuk terecht (Brigitte Kaandorp).

De Groenman-taalprijs 2015 is voor chansonnier-cabaretier, pianist, componist en scenarioschrijver Theo Nijland.

7 november 2015

de jury:

Els Goossens

Petra Laseur

Hans Heestermans

Deel: ' Theo Nijland krijgt Groenman-taalprijs op congres Onze Taal '


Lees ook