KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT

10e Dag van de Munt

Persbericht

Utrecht, 31 Mei 2002


Op zaterdag 8 juni tussen 10:00 uur en 17:00 uur stellen de Koninklijke Nederlandse Munt en Het Nederlands Muntmuseum alweer voor de 10e keer hun deuren open voor het grote publiek.

Ter ere van dit 10-jarig jubileum is er voor het eerst in de geschiedenis van de Dag van de Munt toegang tot het productiegebied van de Koninklijke Nederlandse Munt, waar o.a. de Nederlandse euros worden geslagen. Het monumentale pand van de Koninklijke Nederlandse Munt en Het Nederlands Muntmuseum is gelegen aan de Leidseweg 90 in Utrecht. De entree is gratis.

Er is een programma met vele activiteiten waaronder:

De 1e uitreiking en de verkoop van de VOC themaset. Deze set is een gemeenschappelijke uitgave van de Batavian Coin Company en de Koninklijke Nederlandse Munt.

De eerste slag van een bezoekerspenning die alleen verkrijgbaar is op de Dag van de Munt. Dit jaar is de penning ontworpen door Dominique Grootendorst uit Alphen aan de Rijn. Een jury onder voorzitterschap van de bekende Utrechtse schrijver en tekenaar Dick Bruna heeft uit de 45 inzendingen het ontwerp van de nu 10-jarige gekozen als beste. Dominique Grootendorst is geen onbekende voor verzamelaars van Dag van de Munt penningen, aangezien zij in 2001 ook het ontwerp heeft geleverd.

In een tent op het binnenterrein van het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt staat een tiental erkende munthandelaren. Via deze munthandelaren is het mogelijk uw muntverzameling te complementeren.

Op de Dag van de Munt vindt de verkoop plaats van een aantal bijzondere producten in zeer gelimiteerde oplage: Muntrolpakketten ( oplage: 3000), Jubileumset 10 jaar Dag van de Munt(oplage: 2002) en Themaset 2002 Beatrix ( oplage: 3500).

Een demonstratie van het slaan van munten met de hand en de hamer.

Verder wordt de nieuwe film van de Koninklijke Nederlandse Munt vertoond en is het mogelijk diverse eurosetjes, geschenken, jaarverslag 2001 en buitenlandse producten te kopen. Er worden door diverse afdelingen presentaties gegeven en ook aan de kinderen is gedacht. Kortom een leuke en leerzame dag met voor ieder wat wils.

Deel: ' Tiende dag van de Munt '
Lees ook