AutoRai

Tienjarige Ford Explorer voor 2000 verder verbeterd 3-4-00.

De Ford Explorer, sinds zijn introductie precies tien jaar geleden s werelds meest verkochte Sports Utility Vehicle, is voor het komend jaar verder verfijnd. Hessing De Bilt, importeur van Ford USA voor de Benelux, levert twee types Explorer. Naast de XLT is dat de luxueuze Limited. Deze laatste staat in zijn klasse op eenzame hoogte wat betreft kracht, luxe en comfort. Met een totale verkoop van ruim 428.000 voertuigen afgelopen jaar is de populariteit van de Explorer opnieuw bewezen. Hij bleef daarmee al zijn concurrenten ver voor. Dit is geen reden voor de ingenieurs van Ford om de Explorer niet constant aan te passen. Zowel motorisch, qua aandrijving, interieur alsmede op het gebied van veiligheid is de nieuwe Explorer gereed om haar positie als marktleider ook de komende jaren te handhaven.

Aandrijving en techniek
Zowel de Ford Explorer XLT als de Limited uitvoering worden aangedreven door een krachtige V6 motor met een inhoud van vier liter. Deze zes cilinder krachtbron levert een maximaal vermogen van 207 pk. Het -vooral bij dit soort voertuigen- belangrijke koppel bedraagt niet minder dan 339 Nm. Daarmee beschikt de Explorer over zowel de sterkste als de krachtigste motor in zijn klasse. Omdat de Explorer vaak wordt ingezet als trekauto voor bijvoorbeeld een boot- of paardentrailer is vooral dit hoge koppel een prettig gegeven. Het aanhangwagengewicht mag maximaal liefst 2.568 kilogram bedragen. De aandrijving naar alle vier de wielen gebeurt via een vijftraps-automatische versnellingsbak met overdrive. Deze overdrive zorgt bij lange ritten dat de motor minder wordt belast, wat resulteert in een duidelijke verlaging van het brandstofverbruik. Zo is het gemiddelde gebruik van de fors bemeten auto slechts 13,3 liter per 100 kilometer. De Ford Explorer is hiermee de zuinigste in zijn klasse.

Comfort
Zowel van binnen als van buiten is de Explorer uitgerust met accessoires die het rijcomfort verhogen. De standaard elektrisch verstelbare voorstoelen garanderen een optimale zithouding voor chauffeur en passagier. De luxueuze Limited beschikt tevens over een geheugenschakelaar voor de bestuurdersstoel en elektrisch verwarmbare voorstoelen. Doordat de versnellingshandel aan de stuurkolom is gemonteerd, ontbreekt de hoge tunnel. Dit komt de beenruimte ten goede. De achterbank heeft een 40/60 deelbare achterzijde waardoor de laadruimte op verschillende manieren kan worden aangepast. Afhankelijk van het aantal zitplaatsen varieert de bagageruimte van 1210 tot 2310 liter. Lederen bekleding, elektrische deurvergrendeling, radio/cassette speler en bekerhouders zijn standaard. Net als de op vele standen te regelen airconditioning.

Veiligheid
Qua veiligheid lopen de Amerikaanse Ford modellen voorop. Ook bij de Explorer is veel aandacht besteed aan de passieve- en actieve veiligheid van bestuurder én passagiers. Zo beschikken beide modellen standaard over Elektronische ABS, dubbele voor- en zijairbags en Side Impact Protection in de portieren. Dus ook op het gebied van veiligheid staat de Explorer bovenaan in zijn klasse.

Deel: ' Tienjarige Ford Explorer voor 2000 verder verbeterd '
Lees ook