Gemeente Tilburg


20-7-99

Tilburg drie kunstwerken in openbare ruimte rijker

Kunst in openbare ruimte in 2000 op internet

Het college is afgelopen maandag 19 juli akkoord gegaan met het verstrekken van een drietal opdrachten voor kunst in de openbare ruimte. Hierbij gaat het om een opdracht aan kunstenaar Guus Voermans voor de Izi-bird bij de Milieustraat in Berkel-Enschot. De totale kosten hiervoor bedragen ƒ 7.151,-. De tweede opdracht gaat naar de kunstenaar Herman Kuijer voor het vervaardigen van een kunsttoepassing in de ijssporthal aan de Stappegoorweg. Totale kosten bedragen ƒ 125.250,-. De derde opdracht is voor de kunstenares Katrien Holland voor een kunstwerk bij de bibliotheek in Udenhout. De totale kosten hiervoor bedragen ƒ 9.581,- en komen ten laste van de percentageregeling en het Fonds voor de Beeldende Kunst. De bibliotheek draagt ƒ 1.500,- hieraan bij.

Izi-bird van Guus Voermans
De Izi-bird is een kraai-achtige vogel die wordt geplaatst op een lantaarnpaal bij de ingang van de Milieustraat. De skelet-achtige vogel is gemaakt van roestvrij staal. Door een persdrukinstallatie kan de vogel omhoogspringen en zijn vleugels uitslaan. Met een eigen (mobiele) telefoon kan de Izi-bird op afstand in werking worden gesteld. Dit is in Nederland uniek. Het telefoonnummer is 06 - 25 41 22 88. Als de vogel gebeld wordt, reageert de vogel door zijn vleugels uit te slaan, omhoog te komen en een schreeuw te geven. Om overlast te voorkomen kan de Izi-bird in eerste instantie alleen tijdens de openingstijden van de Milieustraat worden gebeld. De vogel is nog tot en met 12 september 1999 te bezichtigen in de Zomersalon van de FAXX aan de Dunantstraat. Daarna wordt het verplaatst naar de Milieustraat.

Kunstwerk Herman Kuijer
Het ontwerp voor de IJshal bestaat uit 2 elips-vormige lagen, elk samengesteld uit losse 'capsules'. Deze capsules worden van plexiglas (170cm lang x 50cm breed) gemaakt. In iedere twee-kleurige capsule bevindt zich een gekleurde tl-buis. Door de uiteenlopende combinaties van gekleurde tl-buizen en de kleurenreeks van de capsules ontstaat een bijzonder beeld. In het ontwerp is rekening gehouden met de bestaande verlichting en het zicht vanaf de tribunes tijdens de competitie-wedstrijden. Het kunstwerk is naar alle waarschijnlijkheid vanaf het jaar 2000 in de ijshal te bezichtigen.

Kunstwerk Katrien Holland
Het ontwerp voor de bibliotheek Udenhout is gericht op de kolommen in de zuilengalerij aan de pleinzijde, hetgeen een soort hangplek is voor de jeugd. Op de zuilen, die doorlopen tot voor de woningen, worden illustraties van 'hangende figuren' aangebracht. Op de glazen pui van de bibliotheek komen afbeeldingen geïnspireerd op het thema 'boek'.

Deel: ' Tilburg is drie kunstwerken in openbare ruimte rijker '
Lees ook