Gemeente Tilburg

13-6-2002
Tilburg ontvangt delegatie van zusterstad Matagalpa

Op vrijdag 14 juni ontvangen burgemeester Stekelenburg en wethouder Mevis burgemeester Zeledon van zusterstad Matagalpa in Nicaragua. Burgemeester Zeledon en zijn delegatie blijven in Tilburg van 14 tot en met 19 juni. Het bezoek maakt deel uit van een stageprogramma van VNG international.

Op het programma staan onder meer: een presentatie over het zogeheten Tilburgs Model, Festival Mundial, TBV Wonen, ROC Midden Brabant en de sponsorloop van Panta Rhei en Hoogvenne.

Achtergrondinformatie over de stedenband en het Edimsa project:

De stedenband
De stedenband met Matagalpa wordt vanuit Tilburg onderhouden door de SSTN (Stedenband Tilburg - Matagalpa). De SSTN bestaat sinds 1984. Zij ondersteunt groepen en instellingen in de stad Matagalpa. Sinds 1988 is er sprake van een officiële stedenband tussen Tilburg en Matagalpa. De meeste steun gaat naar scholen, vrouwenorganisaties, bedrijfjes en de wijkbeweging Movimiento Comunal. Via heel gerichte fondswerving en koppeling van gelijksoortige organisaties in beide steden stimuleert de SSTN dat inwoners van Tilburg steun geven aan organisaties in Matagalpa.

Het Edimsa-project
Sinds 1999 is Tilburg intensief betrokken bij start van het Edimsa-project. In 2001 is dit project van start gegaan met het doel leerwerkplaatsen te creeëren op het bedrijvencomplex Edimsa waar kansarme jongeren een beroepsopleiding kunnen volgen. Het gemeentelijk bedrijvencomplex Edimsa, bestaande uit een drukkerij, een timmerwerkplaats, een metaalwerkplaats, een fabriek voor constructiematerialen en een onafhankelijk textiel- en kledingatelier, wil jongeren de kans geven een opleiding te volgen. De gemeente Matagalpa heeft Tilburg gevraagd hierbij hulp te verlenen. Sinds 1997 is door de gemeenten Matagalpa en Tilburg, de SSTN en het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Midden Brabant aan dit project gewerkt. Het project wordt medegefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
In juli 2001 is het eerste leerjaar gestart met het ontwikkelen van de leerwerkplaatsen hout en metaal. Het Leerbedrijf Basisvaardigheden van het ROC ontwikkelde samen met Edimsa de methodiek en het daarbij behorende lesmateriaal. Tien leerlingen hopen in juli 2002 hun certificaat uitgereikt te krijgen.
Het project heeft een totale looptijd van drie jaar. Tijdens de resterende twee jaren zullen nog twee leerwerktrajecten ontwikkeld worden en zal er veel aandacht gegeven worden aan het ontwikkelen van didactische vaardigheden bij de instructeurs. Daarnaast wordt in Tilburg naar mogelijkheden gezocht om een kredietfonds op te richten voor Edimsa.

Deel: ' Tilburg ontvangt delegatie van zusterstad Matagalpa '
Lees ook