Gemeente Tilburg

Nummer
2010276CS
Datum
17 augustus 2010

Tilburgse gilden heten burgemeester welkom

De gemeente Tilburg telt zes actieve gilden. In Berkel-Enschot is dat het gilde Sint Hubertus, in Tilburg het gilde Sint Dionysius, het gilde Sint Joris en het gilde Sint Sebastiaan en in Udenhout het gilde Sint Antonius en Sint Sebastiaan en het gilde Sint Joris.
Deze zes gilden heten op zaterdag 21 augustus 2010 de heer Peter Noordanus officieel welkom als nieuwe burgemeester van Tilburg. Zij doen dit vanaf 10.45 uur op het Willemsplein in Tilburg.
Kleurrijk spektakel
De gilden trakteren de burgemeester op een kleurrijk spektakel. In een defilé presenteert ieder gilde zich in eigen tenue en met eigen attributen, zoals koningszilver, vaandel en trom. Na het defilé wordt met een massale opmars, met een eed van trouw en met een vendelgroet hulde gebracht aan de nieuwe burgemeester. Achtergrond gilden
Er bestaan in Noord-Brabant nog ruim 200 schuttersgilden. In de Middeleeuwen verenigden inwoners zich om de lokale gemeenschap te dienen en waar nodig (gewapenderhand) te verdedigen. In de huidige tijd kennen de schuttersgilden nog drie functies: het bevorderen van onderlinge broederschap, het leveren van een bijdrage aan de samenleving en het in stand houden van oude tradities en gebruiken, alsmede het bewaren van de gildeattributen. Het gilde is zo van grote waarde voor het cultureel erfgoed.
Ieder gilde hanteert een wapen: handboog, kruisboog of geweer. Met dit wapen wordt - meestal iedere drie jaar - geschoten op de koningsvogel. Dit jaar vindt het koningschieten plaats bij het gilde Sint Joris uit Tilburg.

Deel: ' Tilburgse gilden heten burgemeester welkom '


Lees ook