Tine Halkes: controversieel en strijdbaar. De betekenis van haar werk


Nijmegen, 20110509 -- Tine Halkes, de controversiële en strijdbare ‘kerkmoeder’ van Nederland is op 90-jarige leeftijd op Witte Donderdag overleden. Wie was deze opmerkelijke feministische theologe? Wat is vandaag de betekenis van haar werk voor de positie van vrouwen in kerk en samenleving? Maaike de Haardt, bekleder van de Catharina Halkes leerstoel aan de Radboud Universiteit Nijmegen, bespreekt in een lezing en een interview het leven en werk van Tine Halkes. Deze lezing van het Soeterbeeck Programma vindt plaats op donderdag 12 mei 2011 van 20.00 - 21.30 uur in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Catharina Halkes was de eerste hoogleraar Feminisme en christendom in Nederland. Van 1983 tot 1986 bezette zij deze leerstoel aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij werd, intellectueel en spiritueel, het gezicht van feministisch-theologisch Nederland. Het was haar een doorn in het oog dat vrouwen ondergeschikt waren in de door mannen gedomineerde kerk, samenleving en theologie. Zij maakte er haar levenswerk van om te zoeken naar nieuwe, bevrijdende vormen en gedachten. ‘De Geest waait waarheen Zij wil’, was een van haar motto’s: kerk en theologie zullen er wel bij varen als vastgeroeste machtsstructuren en een eenzijdige gerichtheid op mannen en ‘mannelijke’ waarden worden losgelaten.  

Haar naam zal voor altijd verbonden blijven met het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985. Als kritische rooms-katholiek mocht ze van kardinaal Simonis hem niet toespreken. Vervolgens stal ze de show op de eerste bijeenkomst van wat de vernieuwingsgezinde Acht Mei Beweging zou worden.

Wat is er terecht gekomen van de democratisering van de kerk en de doorbreking van de patriarchale tradities, die zij op het oog had?

Prof.dr. Maaike de Haardt is  hoogleraar Religie en gender (Catharina Halkes/Unie NKV leerstoel) aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Drs. Elianne Keulemans, hoofd van het Soeterbeeck Programma gaat na de lezing met Maaike de Haardt in gesprek.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/tinehalkes


Deel: ' Tine Halkes controversieel en strijdbaar. De betekenis van haar werk '
Lees ook