Stap over van ‘slaperstarief’ naar goedkoopste energieleverancier


Overstappen van een ‘slaperstarief’ naar de goedkoopste energieleverancier verlaagt de energierekening

UTRECHT, 20161102 -- Je kunt op een eenvoudige manier besparen op je energiekosten. 95% van je energierekening bestaat namelijk uit de kosten waar je zelf invloed op hebt. Je kan het meeste besparen door goed op je energiecontract te letten en tijdig over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Bespaar op je energiekosten met duurzame huishoudelijke apparaten

Ongeveer veertig procent van je energierekening bestaat uit de kosten voor stroom. Wanneer je nieuwe huishoudelijke apparaten koopt, koop dan een apparaat met energielabel A+++. Hiermee bespaar je een hele hoop energiekosten. Let op dat energielabel A niet per se heel zuinig is. Bij wasmachines, vriezers, koelkasten en vaatwassers is energielabel A namelijk het laagste wat er te krijgen is. Je kan dus beter kiezen voor een apparaat met één ‘+’ of meer. 

Naast de huishoudelijke apparaten is het ook aan te raden om te kiezen voor een ‘bespaardouche’. Vervang je douchekop voor een besparende douchekop. Er zit namelijk een groot verschil je douchekoppen. De zuinigste douchekop heeft een waterstroom van 4,3 – 6,9 liter per minuut terwijl de minst zuinige douchekop een waterstroom heeft van 17,4 – 21,9 liter per minuut. Hiermee bespaar je zowel op water als op gas. 

Tijdig overstappen zorgt voor een lagere energierekening

[Illustratie: Stap over van ‘slaperstarief’ naar goedkoopste energieleverancier] Gemiddeld bedraagt de energierekening van een huishouden € 1640,-. Dit is aan de hoge kant en kan op een gemakkelijke manier veel lager. Ter vergelijking: de energierekening bij de goedkoopste energieleverancier bedraagt € 1047,- bij een éénjarig contract.  Wanneer je energiecontract afloopt en je niet overstapt, wordt het contract stilzwijgend verlengd en kunnen de tarieven aangepast worden. Dit wordt het ‘slaperstarief’ genoemd. Je krijgt namelijk een contract met variabele tarieven. Deze tarieven zijn vaak hoger dan vaste tarieven en worden twee maal per jaar aangepast. De ‘slaperstarieven’ worden enkel bekend gemaakt aan de klant zelf, hierdoor wordt het lastig om energiecontracten te vergelijken.

Het gemak van overstappen naar een andere energieleverancier is nog niet overal bekend. In principe hoef je alleen een nieuwe energieleverancier te zoeken en je gegevens in te vullen. De overstap wordt geregeld door je oude en nieuwe energieleverancier. Je zult ook nooit een dag zonder gas of stroom zitten. Wanneer je gaat kijken naar een nieuw contract, is het aan te raden om te kiezen voor een contract van één jaar. Het voordeel hiervan is dat je ieder jaar kunt overstappen naar een andere energieleverancier. 

Door ieder jaar over te stappen naar een andere leverancier bespaar je het meeste geld. Leveranciers maken namelijk gebruik van allerlei welkomstkortingen en cadeaus. Zo krijg je bij Nuon bijvoorbeeld een cashback van € 250,- en ontvang je bij Essent een gratis tablet. Er zijn enorm veel energie aanbiedingen. Het is aan te raden deze zeker mee te nemen wanneer je een nieuwe leverancier zoekt.


Deel: ' Tips voor eenvoudig besparen op de energierekening '
Lees ook