TivoliVredenburg opgenomen in werelderfgoedlijst jonge monumenten

TivoliVredenburg opgenomen in werelderfgoedlijst jonge monumenten

TivoliVredenburg viert zijn eerste verjaardag met een onverwacht cadeau. De UNESCO, de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft bekendgemaakt dat TivoliVredenburg wordt opgenomen in de werelderfgoedlijst van jonge monumenten. Daarmee voegt het Utrechtse muziekgebouw zich in een select rijtje jonge architectonische iconen waartoe ook het Tate Modern in Londen, het Centre Pompidou in Parijs, het Guggenheim Museum in Bilbao en de Burj Khalifa (hoogste wolkenkrabber van de wereld) in Dubai behoren.

Het nieuws werd vandaag bekengemaakt vanuit het hoofdkantoor van de UNESCO in New York. In een brief van het UNESCO World Heritage Committee aan de Raad van Bestuur van TivoliVredenburg wijst het comité erop dat het zelden voorkomt dat een culturele instelling in zo’n korte tijd zo’n groot en breed publiek weet te trekken. Dat is volgens de UNESCO alleen mogelijk dankzij het in de culturele sector niet eerder uitgewerkte architectonische idee om alle muziekgenres te verenigen in één gebouw. TivoliVredenburg opent daarmee volgens de UNESCO een nieuw en monumentaal hoofdstuk in de geschiedenis van culturele instellingen. Precies zoals eerder gebeurde bij bijvoorbeeld het Centre Pompidou in Parijs, zowel van buiten als van binnen een blikvanger in Parijs.

Andere iconen die opgenomen zijn tot de werelderfgoedlijst jonge monumenten zijn: Mercury City Tower in Moskou, The Shard in Londen, Opera House in Oslo en Kunsthaus in Graz.

TivoliVredenburg Festival

TivoliVredenburg ziet de opname van het gebouw in de werelderfgoedlijst als een beloning voor een gewaagd en avontuurlijk idee en concept, en tevens als een aansporing om door te gaan met grensoverschrijdende programmering. De toekenning van de monumentale status en het idee achter het gebouw is ook een mooi uithangbord voor het tweede TivoliVredenburg Festival op 13 juni.

Deel: ' TivoliVredenburg opgenomen in werelderfgoedlijst jonge monumenten '
Lees ook