STIVORO PERSBERICHT

Verschenen 05-01-98

TMF Commercial Award voor Stivoro

Jongeren kiezen omstreden '…maar ik rook niet.' commercial als beste

BUSSUM/'s-GRAVENHAGE, 5 januari 1999 - Jeugdige kijkers van de tv-zender The Music Factory hebben een omstreden anti rook-commercial uitgeroepen tot de beste commercial van 1998. Zij verkozen de commercial 'Appelsap' van de Stichting Volksgezondheid en Roken boven 'Polar Bears Swim' van Coca-Cola en 'Frismelk' van Campina Melkunie. De TMF Commercial Award is 1 januari uitgereikt tijdens een live uitzending van de Nieuwjaarsparty van TMF.

Doelgroep ziet humor
'Appelsap' is een van de vijf commercials in de serie '…maar ik rook niet.' die in 1998 veel stof heeft doen opwaaien. De winnende commercial speelt zich af in een restaurant, waar een hautaine dame tot driemaal toe de wijn afkeurt en uiteindelijk appelsap bestelt. De ober loopt zichtbaar geïrriteerd naar de keuken, opent zijn gulp en vult een leeg appelsapflesje. Hij schenkt het flesje aan tafel uit en zegt: '…maar ik rook niet'. In ingezonden brieven in dagbladen verweten volwassen kijkers Stivoro ander ongewenst gedrag te stimuleren. Bij de Reclame Code Commissie werden elf klachten ingediend, die allen zijn afgewezen. De CDA-fractie stelde kamervragen aan minister Borst.

Stivoro liet de campagne al voor de start in een pre-test onderzoeken onder jongeren van 12 tot 16 jaar. Daaruit bleek dat zij wel degelijk de humor van de campagne inzagen en de boodschap begrepen: 'Niet-Roken is stoer'. Ook onderzoek tijdens de campagne gaf dat beeld. De toekenning van de TMF Commercial Award onderschrijft de uitkomst van die testen.

Het is niet de eerste keer dat de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) met een opzienbarende campagne in het nieuws is. De organisatie was eerder verantwoordelijk voor de campagne 'Roken, dood en doodzonde'. Stivoro-directeur Boudewijn de Blij: "De campagne '…maar ik rook niet.' is gericht op jongeren van twaalf tot zestien jaar. Dat is de groep waarover wij ons het meeste zorgen maken. Tien procent van de tien- tot twaalfjarigen rookt. Onder de achttien- en negentienjarigen is dat percentage al opgelopen tot vijftig procent. In deze leeftijdscategorie vindt dus de omslag plaats. Om die groep te bereiken moet je de gebaande paden wel eens verlaten. Dat hebben we met deze campagne gedaan. En met succes. Het is jammer dat sommige volwassenen de neiging hebben te serieus naar de commercials te kijken. De doelgroep ziet de humor gelukkig wel in. En, belangrijker nog, de boodschap komt over."

Voor de TMF Commercial Award waren tien TV-spotjes genomineerd uit een voorselectie van 35. De keuze van de TMF-kijkers was doorslaggevend voor de toekenning. De prijs - een waardecheque van f 16.000,- voor commercialzendtijd op TMF - is in ontvangst genomen door Boudewijn de Blij van Stivoro, Ron Gessel van communicatie-adviesbureau BvH, regisseur Jeroen Mol van Czar (nu Hazazah) en Guy Thielen de hoofdrolspeler in de winnende commercial.

Credits campagne

Stivoro
ReclameBureau
Art
Copy
Account
Productiemaatschappij
Regisseur

Ellen Storm, Grieto Zeeman
Communicatie-adviesbureau BvH
Ron Gessel
Erik Jousma, Jaap van Haastrecht
Kitty Schieck
Czar
Jeroen Mol

Bestemd voor de redactie:

Meer inlichtingen bij: Boudewijn de Blij, directeur Stivoro teIefoon: O70.3522554 (werk); O70.3589472 (privé); sema: 06.591 39861#

Deel: ' TMF Commercial Award voor Stivoro '


Lees ook