TNO

Perskamer

TNO leidt project om assemblageprocessen in alle aspecten virtueel te optimaliseren

English

12 april 2000

TNO Arbeid leidt het Europese project PSIM (EUR 5 mln.) om assemblageprocessen virtueel te optimaliseren dat vandaag, 12 april 2000, van start is gegaan. Het doel van het project is om met behulp van geavanceerde simulatiesoftware continu en integraal de assemblage in bedrijven te verbeteren. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de medewerkers. Het nieuwe simulatiesysteem maakt gebruik van de nieuwste ICT-systemen en de meest actuele kennis van logistiek, technologie en ergonomie. PSIM staat voor Participative Simulation environment for Integral Manufacturing enterprise renewal. Over twee jaar zullen de eerste versies van PSIM gaan draaien bij Volvo, FIAT en Finland Post.

Partners in het project zijn naast TNO Arbeid: Baan Development, TU Eindhoven, DataConsult (Italië) Universiteit van Patras (Griekenland), Technische Hogeschool Zürich (Zwitserland), Technische Universiteit Aken en het Finse Instituut voor Arbeidsveiligheid.

Markt dwingt tot efficiëntere assemblage
De markt dwingt bedrijven producten in steeds meer varianten te leveren. De klant stelt daarnaast voortdurend hogere eisen aan levertijd, -betrouwbaarheid, kwaliteit en kostprijs. Beheersing van het assemblageproces speelt daardoor een steeds belangrijkere rol. Aspecten van die beheersing zijn technische en organisatorische vernieuwingen om de orderdoorlooptijd te verkorten en faalkosten te verlagen. Ook ergonomisch verantwoorde werkplekken waar medewerkers assemblagetaken gemotiveerd, efficiënt en gezond kunnen uitvoeren spelen een belangrijke rol.

Medewerkers alle niveaus zelf nauw betrokken bij verbetering assemblage
Dankzij PSIM kunnen productiemedewerkers, samen met management, ontwerpers en machinebouwers, de effecten testen van een nieuwe of heringerichte assemblagelijn nog voor deze gebouwd is. Mensen uit diverse afdelingen kunnen samen een assemblageproces opnieuw inrichten. De simulatie zorgt dat iedereen letterlijk helder voor ogen krijgt wat er gebeurt. Door de koppeling met Enterprise Resource Planning (ERP-systemen) en toegang tot ergonomische en sociotechnische kennis, is direct zichtbaar of productiemedewerkers te veel moeten bukken, wat doorlooptijden zullen zijn en wanneer onderdelen moeten worden aangevoerd. Met name de koppeling met sociotechnische aspecten, de optimale organisatiestructuur) is uniek.

Partners
Het ICT-deel is ontwikkeld door Baan Development, DataConsult uit Italië, het ICT-onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) en de Universiteit van Patras in Griekenland. Het sociotechnische deel (optimale organisatiestructuur) is ontworpen door de technische hogeschool in Zürich en de TUE. Het ergonomische deel (optimale afstemming van mens en machine) is ontwikkeld door de technische universiteit van Aken het Finse Instituut voor arbeidsveiligheid en TNO Arbeid (projectleider).
Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, DelftDeel: ' TNO leidt project optimalisering assemblageprocessen '
Lees ook