Keywords: TNO,perskamer,kiwa,nibra,bedrijfsnoodorganisatie

Perskamer

TNO maakt richtlijnen werkplek tandartsen tegen arbeidsongeschiktheid

- Dit is een gezamenlijk persbericht van Movir en TNO

TNO

8 juli 2002

TNO Technische Menskunde heeft richtlijnen opgesteld voor de inrichting van de tandartswerkplek op het gebied van verlichting en optometrie. Movir, de grootste arbeidsongeschiktheidsverzekeraar voor tandartsen, en opdrachtgever van het onderzoek, gaat de resultaten verwerken in haar preventieprogramma's om zo de arbeidsongeschiktheid onder tandartsen verder terug te dringen.

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat het zicht van de tandarts kan worden bemoeilijkt door met name glans, spiegeling, hoge contrasten in de omgeving en zowel te lage als te hoge lichtniveaus. Het werk van de tandarts kan worden vergemakkelijkt door een reeks visuele maatregelen zoals een optimale positionering van de tandartslamp, instelbare lichtniveaus, het matteren van het instrumentarium, het ontwerp van de brilcorrectie en de kleurweergave van het lamplicht. Uit het eerder gehouden preventieonderzoek Sonde door het bureau Terzet, was al gebleken dat in 75% van de bij het onderzoek betrokken tandartspraktijken de aangetroffen lichtsituatie afweek van de gehanteerde norm.

Inrichting behandelkamer en visuele hulpmiddelen Naast de invloed op de taakuitvoering en het kijkcomfort, beïnvloeden genoemde factoren ook de houding van de tandarts en daarmee zijn/haar fysieke gesteldheid. Het onderzoeksrapport bevat tevens richtlijnen voor de inrichting van de behandelkamer en informatie over visuele hulpmiddelen. Movir heeft nu de beschikking over informatie voor de verbetering van de werkomstandigheden van de tandarts. Dit is in het belang van de tandartsen zelf en het draagt bij aan het terugdringen van arbeidsongeschiktheid onder tandartsen.

Het onderzoek van TNO Technische Menskunde is begeleid door Prof. drs. O. Hokwerda, hoogleraar tandheelkundige ergonomie en de heer J.A.J. Wouters, directeur van Terzet, dat een eerder preventieonderzoek uitvoerde.

Meer informatie:
TNO Technische Menskunde

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---

...zie TNO magazine

Deel: ' TNO maakt richtlijnen werkplek tandartsen tegen arbeidsongeschiktheid '
Lees ook