TNO


TNO

Persberichten 2003
Vakpers info: TNO op zoek naar nieuwe grenzen van geanodiseerd aluminium - Technische en bedrijfseconomische voordelen

26 maart 2003

TNO Industrie zoekt partners die deel willen nemen aan een Europees project op het gebied van het omvormen van geanodiseerd aluminium. Het doel van het project is om de omvormbaarheid van geanodiseerd aluminium te verhogen met instandhouding van de beschermende laag.

Tot nu toe is het verwerken van geanodiseerd plaatmateriaal vaak lastig omdat de aangebrachte laag snel barst. In het Europese project zal TNO in samenwerking met partners uit binnen- en buitenland zoeken naar een oplossing voor deze problematiek.

Met de kennis die gedurende het werktraject ontwikkeld wordt, moet het mogelijk worden zelf te kiezen op welk moment in de productie anodiseren technisch of logistiek gezien het beste kan. Nu wordt dit moment nog vooral bepaald door de beperkingen die de anodiseerlaag oplegt. Ook zal het resultaat zal bij anodiseren vóór vervormen vaak mooier zijn dan als het erna gebeurt: de anodiseerlaag kan op niet-vervormd aluminium veel homogener worden aangebracht en ook het aanbrengen van bijvoorbeeld patronen en tekst op vlak plaatwerk is eenvoudiger dan op een gevormd product. Bovendien is het benodigde volume van het zuurbad voor het anodiseren van 2D elementen veel kleiner dan bij 3D elementen het geval is. Dit betekent voor het anodiseren van 2D halffabrikaten in plaats van 3D producten een verhoging van de productiecapaciteit oplevert. Tot slot bestaat de verwachting dat de opgedane kennis het mogelijk maakt geanodiseerd aluminium veel breder toe te passen.

De bijdrage van de deelnemende bedrijven wordt in natura geleverd. Er kunnen bijvoorbeeld experimenten uitgevoerd worden, afgestemd op hun behoeften. Bewerkingen waaraan men kan denken zijn anodiseren, knippen, zetten, buigen, hydrovormen en rubberpersen. Ook materiaalleveranciers, bedrijven die aluminium geanodiseerd toeleveren en bedrijven die nu aluminium producten na het omvormen anodiseren worden uitgenodigd deel te nemen aan dit project.

TNO Industrie

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Deel: ' TNO op zoek naar nieuwe grenzen geanodiseerd aluminium '
Lees ook