Stichting TELEAC/NOT
Digitale muziek

Nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Eerste uitzending:

Zaterdag 20 juli 2002 van 15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT

Of live via http://www.omroep.nl en verder op
http://www.digitalekunst.nl

Toekomstmuziek: wat gaat de techniek nog meer veranderen

De komst van internet maakt het mogelijk om mensen op verschillende plekken op de wereld met elkaar te laten musiceren. De ervaringen met zo'n internconcert zijn evenwel niet echt positief. In de eerste plaats is er de voorlopig onvermijdelijke vertraging die het geluid bij het transport over het internet ondergaat. Bovendien wordt het ontbreken van de fysieke nabijheid van de musicerenden als nadeel ervaren.

Deze beperking van het gezamenlijk musiceren via internet vanaf verschillende locaties is een van de onderwerpen in de eerste uitzending van de serie Digitale Muziek. Onder leiding van Bart van Rosmalen, directeur van het Walter Maas Huis in Bilthoven praten drie musici over de invloeden van de techniek op de muziek in het verleden, het heden en de toekomst.

De gasten zijn:

Michel Waisvisz, directeur van Steim in Amsterdam,

Guy van Belle, docent aan de Universiteit van Gent

en Jorrit Tamminga, docent aan de HKU in Hilversum.

Verder zijn in de uitzendingen bijdragen te horen van Dick Raaymakers, Edwin van der Heide en Adriaan Verstijnen.

In de komende uitzendingen zal o.m. gesproken worden over elektronische muziek als performance kunst; elektronische muziek in de pop- en dancecultuur; over multidisciplinaire projecten, toevalsmuziek, en soundscapes en fieldrecordings.

Deze serie radioprogramma's over Digitale Muziek is onderdeel van het Project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden, waarin invloed van digitalisering op de verschillende aspecten van de kunst wordt verkend.

Internet (http://www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere geïnteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren.

Uiteraard blijven via deze website de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren, aangevuld met relevantie informatie en links.

Digitale Kunst: nieuwe mogelijkheden in de muziek is een project met medewerking van het Walter Maas Huis in Bilthoven en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Redactie: Daphne de Cloe en Roland Spekle. Techniek: Ronald Niehaus en MBSA Amsterdam. Presentatie: Bart van Rosmalen. Eindredactie: Henk Halfman.

Deel: ' Toekomstmuziek wat gaat de techniek nog meer veranderen '
Lees ook