Rijksuniversiteit Groningen

Como agua para chocolate

Professor Papousek houdt voorafgaand aan de vertoning een toelichting op de film 'Como Agua Para Chocolate'. Het is een culinair sprookje over de kookkunsten van een maagdelijke keukenprinses en haar onbereikbare liefde. De film is gebaseerd op de succesvolle roman van Laura Esquivel, die in het Nederlands verscheen onder de titel 'Rode rozen en tortilla's'. Het boek past geheel in de literaire traditie van het Latijns-Amerikaanse magisch realisme, waarin overdrijving, onmogelijke verschijnselen, irrationaliteit en vooral veel emoties de ingrediënten zijn. Esquivel tekende voor het scenario.

Tita is de jongste dochter uit een familie waarover een strenge matriarch de scepter zwaait. Zij groeit op in de keuken, waar ook de rest van haar leven zich voor een groot deel afspeelt. Want volgens een oude familietraditie mag zij niet trouwen, omdat jongste dochters voor hun moeder moeten blijven zorgen. Haar geliefde Pedro trouwt met haar oudere zuster, om toch maar dicht bij Tita te zijn. En Tita ontdekt welke macht ze van achter haar fornuis kan uitoefenen.

Prof.dr. Dick Papousek doceert cultuurkunde van Latijns-Amerika. Hij is hoogleraar-directeur van het Centrum voor Mexico Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij interesseert zich vooral in sociale antropologie en promoveerde op een proefschrift over aanpassingsprocessen van peasant-potters in een aantal dorpen in Midden-Mexico. Hij leidt op het moment onder andere een onderzoeksprogramma naar de sociaal-economische en creatieve aspecten van de Mexicaanse volkskunst.

Datum en tijd

woensdag 17 oktober 2001, 20.00 - 22.30 uur

Spreker

prof.dr. Dick Papousek

Filmtitel

Como Agua Para Chocolate (Arau, 1992)

Serie

Aan Tafel! Een programma over voeding

Plaats

USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Personalia

Benoemingen

Deel: ' Toelichting op de film Como agua para chocolate '
Lees ook