Persbericht

Gouda/Willemstad, 25 november 1999

Schade van ruwe zee aan strand en koraal valt mee
Toerisme-industrie Curaçao klaar voor nieuw seizoen

De schade die de ruwe en hoge zee als uitloop van orkaan Lenny toebracht aan de toeristische infrastructuur op Curaçao valt mee. Na een snelle inventarisatie van de schade aan de zuidkust concluderen het Curaçao Tourism Development Bureau (CTDB) en de Curaçao Hospitality And Tourism Association (CHATA) dat Curaçao klaar is voor het nieuwe toerismeseizoen.

Orkaan Lenny, die Curaçao op afstand passeerde en elders in het Caribische gebied flink huis heeft gehouden, veroorzaakte vorige week op Curaçao uitsluitend een ruwe zee met hoge golven aan delen van de zuidkust. Als gevolg daarvan zijn hier en daar stukken strand weggeslagen, palmbomen ontworteld en enkele strandvoorzieningen onder water gelopen. De schade die de ruwe zee aanrichtte aan de toeristische infrastructuur, is beperkt gebleven.

De meeste hotels zijn direct met schoonmaak- en herstelwerkzaamheden begonnen en een paar dagen na de orkaan was het merendeel hiervan al afgerond. Ondertussen heeft de overheid een speciale stichting opgericht die belast is met de opruiming van de publieke stranden en het opknappen van de faciliteiten voor lokale vissers aldaar. Waar nodig zal nieuw zand op de stranden worden uitgestrooid.

Anders dan gevreesd, is de schade onder water volgens de eerste gegevens beperkt gebleven. Uit een voorlopige inspectie is naar voren gekomen dat van de meer dan 80 duikplaatsen ongeveer 20% tot een diepte van 30 voet enige schade heeft opgelopen, maar beneden 30 voet is de situatie volkomen in tact gebleven.

Het CTDB en de CHATA zijn ervan overtuigd dat de stijging die het toerisme momenteel beleeft, niet onder druk komt te staan als gevolg van Lenny. CHATA-directeur Don Werdekker stelt dat er absoluut geen reden is om af te zien van een (duik)vakantie op Curaçao, aangezien de hotels en duikorganisaties gereed staan om gasten welkom te heten. De hotels draaien met een bovengemiddelde bezettingsgraad. Volgens Piet Sampson, directeur van het CTDB, kijkt Curaçao met vertrouwen naar het nieuwe toerismeseizoen. "Curaçao heeft een zeer divers toeristisch product. We zijn meer dan alleen een zon-, zee- en strandbestemming. Er is veel te zien en te beleven, bijvoorbeeld in de wijk Otrobanda, waar de monumentale panden een flinke opknapbeurt hebben gekregen. Niet voor niets staat de historische binnenstad van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO."

Twee weken geleden vond in Nederland een grote, gezamenlijke presentatie van de ABC-eilanden plaats aan de Nederlandse reisindustrie. Sampson: "De opkomst was zeer verheugend. Zo'n 580 reisagenten hebben een uitstekend beeld gekregen van de toeristische mogelijkheden op Curaçao. Ik ben ervan overtuigd dat Curaçao voor steeds meer Nederlandse toeristen een aantrekkelijke bestemming in het Caribische gebied is. Het is een uniek stuk Nederland met typisch Caribische kenmerken en een uniek cultureel erfgoed. Lenny heeft hier gelukkig niets aan veranderd."

Deel: ' Toerisme-industrie Curaçao toch klaar voor nieuw seizoen '
Lees ook