PERSBERICHT - 3 AUGUSTUS 1999

Toeristisch bulletin Spaans Verkeersbureau - Augustus '99

FESTIVALS AUGUSTUS 1999


24 juli - 30 augustus:

"Festival Internacional de Música", Torroella de Montgrí Een internationaal muziekfestival met over het algemeen een uitgebreid programma met o.a. koorzang, kamermuziek, (vroeg)barokmuziek, religieuze muziek, muziek uit de 20e eeuw, en filmmuziek. Dit jaar wordt de 50ste verjaardag herdacht van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens


1 - 31 augustus:

"Festival Internacional de Santander", Santander Internationale festival van de stad Santander, met orkestuitvoeringen, opera, ballet en theater.


3, 10. 17 en 24 augustus:

"Festival Internacional de Música Clásica "Serenates d'Estiu", Palma de Mallorca
Een viertal uitvoeringen van klassieke muziek in het Bellver-kasteel in de stad Palma de Mallorca.


4 augustus -5 september:

"Quincena Musical - Musika Hamabostaldia" in San Sebastián Het oudste festival in Spanje op het gebied van klassieke muziek met ieder jaar weer tal van internationaal bekende musici en orkesten. De uitvoeringen vinden o.a. plaats in het Victoria Eugenia Theater en het nieuwe Kursaal Auditorium.


6 t/m 14 augustus:

"XXXIX Festival Nacional del Cante de las Minas", La Unión (Murcia) Nationaal festival en wedstrijden (met geldprijzen) op het gebied van flamenco- zang, -dans en -gitaarmuziek.


7, 14, 21 en 28 augustus:

"Festival Internacional de Música Clásica de Ibiza", International festival voor klassieke muziek in het cultureel centrum van Sant Carles (Centro Cultural de Sant Carles) op het eiland Ibiza.


7 augustus - 11 september:

"Festival Internacional de Música Clásica", Pollensa (Mallorca) Muziekfestival met voornamelijk (licht)klassieke muziek. De uitvoeringen vinden plaats in het klooster 'Claustro Santo Domingo' in Pollensa.


8 - 15 augustus:

"Semana Grande" in San Sebastián.
De "Grote Week" van San Sebastián; gedurende deze week staat San Sebastián bol van activiteiten, zoals muziek, dans, theater, sport/spel, een kermis en vuurwerk.


13 - 22 augustus:

"Feria de Málaga"
De grote feestweek van de stad Málaga.

MUSEO DE SANTA TERESA, AVILA

In de plaats Avila is onlangs een museum geopend hetwelk gewijd is aan de Heilige Teresa ("Museo de Santa Teresa de Jesús"). Het museum bevindt zich in de crypte van het klooster dat gebouwd is op de plaats waar eens het geboortehuis van de Heilige Teresa stond.

Het museum is geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. `s Maandags is het museum gesloten.

Museo de Santa Teresa de Jesús
Plaza de la Santa, 2
050001 Avila
Tel. + Fax 00 34 920 220 708

WEBSITE TURESPAÑA FINALIST

De website van de Spaanse Organisatie voor Promotie van het Toerisme (TURESPAÑA), http://www.tourspain.es, is na de website van Ierland tweede geworden op het ENTER-Congres. Dit internationale congres op het gebied van informatietechnologie en toerisme werd onlangs gehouden in Insbruck (Oostenrijk).

METROVERBINDING VLIEGVELD MADRID-BARAJAS

In "Nieuws uit Spanje" van november/december 1998 informeerden wij u reeds dat het IFEMA-beurscomplex en het gemeentelijk congrescentrum in Madrid voortaan per metro bereikbaar waren. Op dat moment werd er nog volop gewerkt aan de uitbreiding van deze metrolijn naar het vliegveld Madrid-Barajas.

Welnu, sinds 14 juni is de metrolijn nummer 8 naar het vliegveld Barajas een feit. De metro vertrekt vanaf het station `Mar de Cristal' en gaat via `Campo de las Naciones' naar het vliegveld. De eindhalte daar is de parkeerplaats P2 en de Terminal T-2.

De metro rijdt dagelijks van 06.00 tot 01.30 uur. In de metrostellen is een speciale ruimte voor de bagage van de passagiers.

TOENAME AANTAL TOERISTEN

Gedurende de eerste vijf maanden van 1999 ontving Spanje in totaal
25.811.989 bezoekers. Dit betekent een toename van 9,9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Van deze bijna 26 miljoen bezoekers waren 16,9 miljoen toeristen,
11,2% meer dan in 1998.

In juni 1999 zat de groei van het Spaanse toerisme al 7,6% boven het wereld-gemiddelde, hetwelk op 2,5% staat. De verwachting is dat het toerisme in Spanje over geheel 1999 met 7% zal toenemen.

VLIEGVELD OP LA GOMERA

Sinds juni beschikken alle Canarische Eilanden over een vliegveld. Op
21 juni is namelijk het vliegveld van La Gomera officieel geopend.

Het vliegveld is gelegen in het zuiden van het eiland en beschikt een start-/landingsbaan van 1.500 meter. Verder is er een platform waar drie vliegtuigen van het type ART-72 gestationeerd kunnen worden en is er een aankomst-/vertrekhal (oppervlakte 3.500 m²) die indien nodig op piekuren 300 passagiers per uur kan verwerken.

Voorlopig zullen per dag 7 of 8 vluchten het vliegveld aandoen en zullen er per jaar gemiddeld zo'n 70.000 passagiers gebruik maken van het vliegveld op La Gomera.

HEILIG JAAR 1999

Meer dan 104.00 pelgrims hebben gedurende de eerste zes maanden van dit jaar gebruik gemaakt van de overnachtingsmogelijkheden (zgn. `albergues') langs de pelgrimsroute "Camino de Santiago".

Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode in 1993; de voorgaande keer dat het Heilig Jaar van Jacobus gevierd werd.

SEVILLA TAXI TURÍSTICO

U wilt wel het e.e.a. zien in de stad Sevilla, maar u heeft (nu eventjes) geen zin om dat te voet te doen. Welnu, neemt u plaats in de Toeristische Taxi van Sevilla ("Sevilla Taxi Turístico") en laat u heerlijk rondrijden langs één van de drie routes, t.w.

Route 1: "La Ronda Histórica"

Oftewel de historische route die u o.a. voert langs de kathedraal en de Giralda-toren, de Santa Cruz-wijk, de gouden toren `Torre del Oro' en het María Luisa-park. Deze route heeft een lengte van 15 kilometer en duurt gemiddeld 45 minuten.

De prijs bedraagt:

Tarief 1 : 2.500 pesetas
Tarief 2 : 3.100 pesetas

Route 2: "De la Exposición de 1929 a la Expo 92"

Tijdens deze ± 1 uur durende route met een lengte van 20 kilometer bezoekt u de twee gedeeltes van de stad Sevilla waar gedurende deze eeuw de twee internationale evenementen plaatsvonden die grote (economische) invloed hebben gehad op de stad. Namelijk de Latijnsamerikaanse Tentoonstelling van 1929, waar het schitterende plein "Plaza de España" en het lommerrijke park "Parque María Luisa" nu nog van getuigen, en de Wereldtentoonstelling Expo 92 met z'n technologisch hoogwaardige paviljoens en spectaculaire bruggen over de Guadalquivir-rivier.

Prijs:

Tarief 1 : 3.200 pesetas
Tarief 2 : 4.000 pesetas

Route 3: "Visita a las Ruinas de Itálica"

Vanuit de stad Sevilla rijdt de taxi naar de archeologische opgravingen van Itálica en v.v., alwaar u gedurende 90 minuten de gelegenheid krijgt om de ruïnes te bezoeken.

Tarief 1 : 5.000 pesetas
Tarief 2 : 6.250 pesetas

N.B. Tarief 1 geldt op werkdagen van 06.00 tot 22.00 uur. Tarief 2 geldt op werkdagen van 22.00 tot 06.00 uur, op zaterdag, op zondag en op feestdagen.

De deelnemende taxibedrijven aan deze "Sevilla Taxi Turístico" zijn Radio Taxi, Tele Taxi en Radio Taxi Giralda.

Bij de provinciale VVV-organisatie van Sevilla is een folder verkrijgbaar over dit nieuwe initiatief met een uitgebreide beschrijving van de drie routes en een klein kaartje waarop de routes staan aangegeven.

Patronato Provincial de Turismo de Sevilla
Adolfo Rodríguez Jurado, 2

41001 Sevilla
Tel. 00 34 954 211 091 / 954 225 653
Fax 00 34 954 218 764
E-mail: sevillatur@sevsigloxxi.org

HEROPENING MUSEO DESCALZAS REALES

Het "Museo del Convento de las Descalzas Reales" (museum behorende tot het Descalzas Reales-klooster) in Madrid is begin juli weer opengesteld voor het publiek. Het museum was gedurende negen maanden gesloten vanwege herstelwerkzaamheden aan de kloostergang, waar men nieuwe interessante ontdekkingen heeft gedaan zoals overblijfselen van muurschilderingen uit de 16e en 17e eeuw.

AUTOSNELWEG COSTA DEL SOL

Op 28 juni is er weer een gedeelte van de tolweg A-7 "Autopista de la Costa del Sol" in gebruik genomen. Het betreft het gedeelte tussen Málaga en Estepona. De totale lengte van dit weggedeelte is 83 kilometer, waarvan 53 kilometer opnieuw is aangelegd.

"BARCELONA MOON EXPRESS"

Barcelona bij nacht bekijken; dat kunt u nu doen met de "Barcelona Moon Express". Dit treintje op luchtbanden vertrekt dagelijks tussen
22.00 en 02.00 uur van de Plaça de Catalunya en maakt dan een rondrit van ± een uur door de meest interessante straten van de stad, zoals bijvoorbeeld La Rambla, de Vía Laietana en de Passeig de Gràcia. Onderweg ziet u o.a. het huis "Casa Batlló" van Guadí, de kathedraal en het Columbus-monument bij de haven. Er zijn verschillende halteplaatsen onderweg.

De prijs per persoon bedraagt 700 pesetas.

AQUARIUM DONOSTIA - SAN SEBASTIÁN

In 1908 werd in San Sebastían de "Sociedad Oceanográfica de Gipuzkoa" (SOG) opgericht en sindsdien zijn de voornaamste doelen van deze stichting geweest ontwikkeling van de oceanografie en onderzoek en studie naar allerlei zaken welke te maken hebben met de zee en het leven onder water.

Twintig jaar later, in 1928, werd het "Aquarium" geopend; toentertijd het eerste museum in Baskenland dat gewijd was aan de natuurwetenschap en tegenwoordig het enige museum op het gebied van het onderwaterleven.

Het "Aquarium" is gevestigd in het gebouw met de naam "Palacio del Mar" en beslaat drie verdiepingen. Een bezoek aan het "Aquarium Donostia - San Sebastián" is een reis door 700 jaar marinegeschiedenis, waar u van alles zult leren over de nautische industrie, piraterij, de overgang van zeilen naar stoom en veel meer. U zult ook kennis maken met het leven en de geschiedenis van befaamde Baskische zeelui - Elcano, Gaztañeta, Oquendo, Blas de Lezo - en u zult de zeekaarten en -instrumenten zien die zij gebruikten.

Neem eens een kijkje bij de verschillende soorten visgerei en de methoden die in de loop der eeuwen gebruikt zijn, van het walvisvaren in de Middeleeuwen tot de hedendaagse technieken. En na al dit, wat denkt u dan van een trip langs de koraalriffen of door de koude wateren van de Atlantische Oceaan, waar u oog in oog komt te staan met hoogstwaarschijnlijk voor u onbekende vissoorten.

Aquarium Donostia - San Sebastián
Kaiko pasealekua, 34

20003 Donostia - San Sebastián
Tel. 00 34 943 440 099
Fax 00 34 943 430 092
E-mail: aquarium@sarenet.es

ONTDEK DE WERELD VAN HET BIER

Dit bericht bereikte ons helaas wel wat laat, maar nog tot eind september kunt de bierbrouwerij San Miguel vlakbij de stad Málaga bezoeken. De bierbrouwerij heeft namelijk tezamen met de provinciale VVV-organisatie van de Costa del Sol (Patronato Provincial de Turismo de la Costa del Sol) een programma voor gratis toeristische bezoeken opgesteld onder de naam "Descubra el mundo de la Cerveza"

Van maandag t/m vrijdag vindt er om 10.30 uur en om 12.30 uur een gratis rondleiding plaats van zo'n 1 ½ uur. Mocht u interesse hebben dan wordt u vriendelijk verzocht u aan te melden via het telefoonnummer (00 34) 952 177 182.

U vindt de San Miguel Bierbrouwerij vlakbij het vliegveld van Málaga aan de Ctra. del Aeroclub 1, 29004 Málaga.

HOTELNIEUWTJES

Nieuwe hotels

Hotel Maestranza ****
Virgen de la Paz, 24

29400 Ronda (Málaga)
Tel. 00 34 952 187 072
Fax 00 34 952 190 170
http://www.hotelmaestranza.com
Nieuw viersterren hotel in de historische plaats Ronda.

Hotel Oasis Islantilla ****
Avda. Islantilla, s/n.

21410 Isla Cristina (Huelva)
Tel. 00 34 959 486 422
Fax 00 34 959 486 450
E-mail: oasis.islantilla@arrakis.es
Nieuw hotel met in totaal 250 kamers, alle met terras.

Hotel Meliá Confort Elche
Avda. Juan Carlos I, 5
03203 Elche
Tel. 00 34 96 661 00 33
Fax 00 34 96 661 01 10
Internet: http://www.solmelia.es

Gelegen in het centrum van Elche is dit moderne en comfortabele hotel geschikt voor zowel zakenreizigers als toeristen. De in totaal 70 kamers zijn van alle moderne gemakken voorzien.

Hotel Rural "Los Caracoles" ***

Ctra. Frigiliana-Torrox, Km. 4,6


29788 Frigiliana

Tel. + Fax 00 34 95 203 06 80

E-mail: loscaracoles@ari.es

Internet: www.ari.es/hotelloscaracoles

Behorend tot de categorie landelijke hotels, beschikt "Los Caracoles" over 5 "grot"-bungalows voor 2 tot 4 personen en 6 tweepersoonskamers, alle met een schitterend uitzicht op de bergen of de zee en voorzien van o.a. telefoon, televisie en centrale verwarming.

Heropening hotel

Le Méridien Los Monteros Hotel *****

Ctra. Cádiz, Km. 187

29600 Marbella
Tel. 00 34 95 277 17 00
Fax 00 34 95 282 58 46
E-mail: hotel@monteros.com
Internet: http://www.monteros.com

Na een zeer uitgebreid renovatie-project is dit hotel op 1 juli jl. weer officieel heropend.

Kuurhotel

"Talasoterapia Canarias" is de naam van het thalaso-centrum dat door het Hotel Gloria Palace in San Agustín (Gran Canaria) geopend is en aan het hotel grenst. Het centrum heeft een oppervlakte van 6.800 m² en kan 400 gasten per dag ontvangen. De leiding is in handen van twee artsen en het team bestaat uit o.a. fysiotherapeuten, masseurs en schoonheidsspecialisten. Er zijn in totaal 35 behandelcabines, een overdekt zwembad met zeewater van 35 graden, een buitenbad, 29 verschillende installaties voor hydro-massage, een restaurant, een bar en een tuin.

Deel: ' Toeristisch bulletin Spaans Verkeersbureau augustus 1999 '
Lees ook