PERSBERICHT - 28 JUNI 1999

Toeristisch bulletin Spaans Verkeersbureau - Mei / Juni 1999

WIJZIGING TOEGESTANE ALCOHOLPROMILLAGE

Op 6 mei jl. is de nieuwe norm van het Directoraat Generaal voor Verkeer (Dirección General de Tráfico) van kracht geworden met betrekking tot het toegestane alcoholpromillage voor bestuurders van voertuigen.
De nieuwe toegestane norm voor bestuurders van personenauto's is voortaan 0,5 promille alcohol in het bloed (was 0,8) en 0,25 mg/l bij de blaastest. Voor chauffeurs van vrachtwagens en voertuigen welke negen of meer passagiers vervoeren is de toegestane limiet voortaan 0,3 promille alcohol in het bloed en 0,15 mg/l bij de blaastest. (terug naar top)

FESTIVALS JUNI-JULI 1999

1 - 15 juni: "Festival Internacional de Teatro, Música y Danza", Sitges
Internationale festival op het gebied van theater, muziek en dans dat jaarlijks in Sitges wordt gehouden.
7 -13 juni: "Festival Internacional de Cine de Comedia 1999", Peñiscola.
Internationaal festival voor komische films.
18 juni - 4 juli: "48 Festival Internacional de Música y Danza de Granada", Granada
Een jaarlijks terugkerend international muziek- en dansfestival in de stad Granada, dat veel internationale roem en faam geniet en waar ieder jaar weer (wereld)beroemde artiesten hun medewerking aan verlenen.
Internet: http://www.granadafestival.org
28 juni - 15 augustus: "Festival de Verano de Barcelona - GREC 99", Barcelona
Zomerfestival van Barcelona, met theater, dans, opera, jazz, popmuziek, rock en klassieke muziek.
Internet: http://www.grecbcn.com
1 - 15 juli: "Festival Internacional de la Guitarra", Córdoba Internationaal Gitaarfestival van Córdoba (klassieke gitaar- en flamenco-gitaarmuziek en flamencodans).
7 juli - 15 augustus: "Festival de Teatro Clásico", Mérida Een jaarlijks terugkerend festival voor klassiek theater en ballet in het Romeins theater en amfitheater van Mérida.
Internet: http://www.festival-de-merida.com
8, 12, 19 en 26 juli, 2, 9, 16, 23 en 30 augustus: "Festival de Música Clásica", Ciutadella (Menorca)
Festival voor klassieke muziek in het "Seminario de Ciutadella" 8 juli - 1 aug.: "XXII Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro", Almagro
Festival voor klassiek theater in Almagro.
Internet: http://www.mec.es
10 juli - 21 augustus: "XIX Festival Internacional de Música Pau Casals", El Vendrell (Tarragona)
Muziekfestival met (licht)klassieke muziek.
10 juli - 21 augustus: "Festival Internacional de Música del Castillo de Peralada", Peralada
Muziekfestival met opera, ballet en muziekorkesten in diverse Middeleeuwse gebouwen in Peralada
Internet: http://www.festivalperalada.com
11 - 17 juli: "Festival de Jazz de Vitoria-Gasteiz", Vitoria-Gasteiz Het alom bekende internationale jazz-festival dat dit jaar voor de 24e maal wordt gehouden.
Internet: http://www.jazzvitoria.com
20 - 24 juli: "Festival de la Cueva de Nerja", Nerja Internationaal muziek- en dansfestival dat jaarlijks wordt gehouden in de Grot van Nerja.
Internet: http://www.bd-andalucia.es/cuevanerja.html 22 - 27 juli: "San Sebastián-Donostia Festival Internacional de Jazz", San Sebastián
Internationaal Jazz Festival waaraan ieder jaar (wereld)beroemde en iets minder bekende jazzmusici hun medewerking verlenen. Internet: http://www.jazzaldia.com

NIEUWE FOLDER

Aan het drietal nieuwe folders over de toeristische bestemmingen Costa Brava, Costa Blanca en Tenerife in de april-uitgave van "Nieuws uit Spanje", kunnen wij er deze keer weer ééntje toevoegen. Het betreft de Engelstalige folder over de plaatsen Úbeda, Baeza en de streek Sierra de Cazorla, alle gelegen in de provincie Jaén (Andalusië). Voorheen bestond deze folder ook al, maar hij is een tijdje uit de roulatie geweest. Die tijd heeft men op ons hoofdkantoor TURESPAÑA te Madrid gebruikt om alle gegevens weer helemaal up-to-date te brengen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de monumenten, bezienswaardigheden en folklore in de plaatsen Úbeda en Baeza. Verder wordt er enige informatie gegeven over de plaatsjes Sabiote, Torreperogil, Canena en Ibros, welke allemaal vlakbij Úbeda liggen. Vervolgens is het de beurt aan de bergketens van Cazorla, Segura en Las Villas - welke tezamen het grootste natuurreservaat in Spanje vormen- met o.a. een zestal routes die men te voet, per fiets of eventueel per auto door het natuurgebied kan afleggen. Vanzelfsprekend ontbreken het landkaartje, de kleurrijke illustraties en de nuttige adressen niet.
Net zoals alle andere folders is ook de folder "Úbeda, Baeza and the Sierra de Cazorla" bij ons Bureau verkrijgbaar. (terug naar top)

"MOTELBUS CAMINO DE SANTIAGO"

"Heilig Jaar van Sint Jacobus 1999": veel bedevaartgangers gaan te voet naar Santiago de Compostela en wandelen van plaats naar plaats om zo te genieten van de schitterende steden, dorpjes en natuurgebieden in het noord-westen van Spanje. Dit jaar worden er meer bedevaartgangers verwacht dan afgelopen jaren dit alles i.v.m. met geplande festiviteiten rondom zondag 25 juli, de naamdag van Santiago. Er zijn langs de route veel overnachtingsmogelijkheden; met name "refugios" en "albergues", eenvoudige onderkomens waar men zich kan opfrissen, een hapje kan eten en kan uitrusten.

Speciaal voor dit jaar heeft de organisatie "Haciendo Huella Ecoturismo" een "Motelbus" ingezet voorzien van 24 stapelbedden, wasgelegenheid/douches, kookgelegenheid en een kleine zitkamer achter in de bus. Uw bagage wordt vervoerd met de bus. De bus legt één keer in de de maanden juli, augustus en september de route Roncesvalles - Santiago af en vergezelt de wandelaars. De totale afstand van 701,1 km is verdeeld in 30 dagelijkse etappes, die variëren tussen de 14 en 38 km per dag. Aan het eind van iedere etappe staat de bus op u te wachten.

De prijs per overnachting per persoon bedraagt 1.900 pesetas, exclusief BTW en reserveringskosten. Voor meer informatie omtrent vertrekdata, prijzen, enz. en voor reserveringen kunt u terecht bij:

Haciendo Huella Ecoturismo
José Abascal, 24
28003 Madrid Tel. 00 34 91 593 04 41
Fax 00 34 91 593 05 50
E-mail: h.huella@arrakis.es
Internet: http://www.arrakis.es/~h.huella

Het is ook mogelijk de Motelbus gedurende een andere periode van het jaar in zijn geheel af te huren door groepen (max. 24 personen) die door een bepaald gedeelte van Spanje willen wandelen of fietsen.

(terug naar top)

PALAU DE LA MÚSICA CATALANA

Het "Palau de la Música Catalana" in de stad Barcelona is een monument uit 1908 - de tijd van het modernisme - en is ontworpen door de architect Doménech i Montaner. Dit door de UNESCO tot "Werelderfgoed" verklaarde gebouw, is wereldwijd bekend om zijn concertruimte waar vele nationale en internationale (opera-)sterren en orkesten van prestige optreden.
Sinds 14 april jl. bestaat er de mogelijkheid om het monument onder begeleiding van een gids te bezoeken. De rondleiding duurt ongeveer vijftig minuten en de uitleg wordt gegeven in het Spaans, Catalaans of Engels.
De rondleidingen vinden dagelijks om de het half uur plaats tussen 10.30 en 15.00 uur.
De toegangskaartjes worden verkocht van maandag t/m zaterdag (van 10.00 tot 15.00 uur) aan het loket van het Palau en in de winkel "Les Muses del Palau". Op zondagen, feestdagen en in de maand augustus alleen in de winkel.
De toegangsprijs bedraagt 700 pesetas per persoon; studenten en 65-plussers betalen, op vertoon van de desbetreffende kaart, 500 pesetas. Voor groepen van minimaal 25 personen geldt een prijs van 500 per persoon.
Kaartjes kunnen een week van te voren gekocht worden. Tijdens de rondleidingen is het niet toegestaan foto's of film/video-opnames te maken.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Palau de la Música Catalana
C/ de Sant Francesc de Paula, 2
08003 Barcelona
Tel. / Fax 00 34 93 268 10 00
(terug naar top)

PAARDRIJHOGESCHOOL COSTA DEL SOL

De paardrijhogeschool in Jerez de la Frontera is bij iedereen bekend en is voor vele toeristen die hun vakantie doorbrengen aan de Costa del Sol of de Costa de la Luz een geliefd uitstapje. Echter sinds een kleine twee maanden is er ook een paardrijhogeschool vlakbij de plaats Estepona aan de Costa del Sol, de "Escuela de Arte Ecuestre Costa del Sol".
Deze school beschikt over diverse voorzieningen, waaronder twee manage's (waarvan één in de openlucht), een wedstrijd-piste, een dressuurgedeelte, stallen, zadelmakerij, pony-club en kamers voor de studenten. Er zijn zelfs plannen voor de bouw van een hotel. U kunt hier o.a. paardrijlessen volgen, een tocht te paard maken of een show bijwonen. Voor meer informatie over prijzen, tijden, enz. kunt u zich wenden tot:

Escuela de Arte Ecuestre Costa del Sol
Ctra. Nal. 340, km. 159
Río Padrón Alto, s/n
29680 Estepona (Málaga)
Tel. 00 34 95 280 80 77
Fax 00 34 95 280 80 78
E-mail: arteecuestre@ctv.es
Internet: http://www.andalucia.com/equus
(terug naar top)

AL ANDALUS GOLF

Heerlijk genieten van een luxe 7-daagse golfvakantie met de "Al Andalus Expreso" in Zuid-Spanje. De trein Al Andalus Expreso staat klaar voor vertrek op het treinstation Santa Justa in Sevilla. Het eerste traject is van Sevilla naar Jerez de la Frontera (provincie Cádiz) waar het diner wordt geserveerd in het vijf-sterren Hotel & Golf Resort Montecastillo. De volgende ochtend na het ontbijt in de trein, kan men gaan golfen bij het Montecastillo Golf Resort en `s middags lunchen in het Club House. De avond begint met een bezoek aan enkele sherry-kelders, gevolgd door een heerlijk diner en eindigt met een overnachting in de Al Andalus Espreso.

De derde dag reist u terug van Jerez de la Frontera naar Sevilla met ontbijt aan boord, golfen bij Real Club de Golf in Sevilla en lunchen in het Club House. In de middag vertrekt de trein richting Granada met diner en overnachting in de trein.

De volgende ochtend na het ontbijt is er de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de stad Granada. Na te hebben genoten van de stad, kan men heerlijk dineren in het restaurant "La Finca" en luisteren naar een pianoconcert.

De vijfde dag vertrekt de trein richting de Costa del Sol. Na het ontbijt golfen bij La Quinta Golf Club (Marbella) daarna lunchen in het Club House. Het diner `s avonds is in Ronda en u overnacht weer in de trein.

De zesde dag na het ontbijt aan boord, golfen bij de Royal Sotogrande Golf Club (Cádiz), geopend in 1964 en behorende tot één van de beste tien golf clubs van Europa. De lunch wordt geserveeerd in het Club House en daarna wordt de golftrofee uitgereikt. De laatste avond wordt afgesloten met een galadiner. De volgende ochtend reist de trein weer terug naar Sevilla en daar eindigt deze schitterende golfvakantie per El Andalus Expreso.

Bovenstaande is het programma voor de golfers. Voor de eventueel niet-golfende medereiziger/-ster is er een ander programma samengesteld met veel toeristische bezoeken. Ontbijt en diner wordt wel gezamelijk gebruikt.

In 1999 zal de "Al Andalus Golf", voor zover nu bekend, alleen vertrekken op 7 en 28 november. Voor 2000 zijn als vertrekdata vastgesteld: 20 februari, 5 en 19 maart en 5 en 26 november (data onder voorbehoud).

De prijzen per persoon liggen, afhankelijk van de soort accommodatie, tussen de 290.000 en 465.000 pesetas voor de golfende-reiziger en tussen de 260.000 en 415.000 voor de niet-golfende medereiziger. (terug naar top)

HEROPENING NATIONAAL KERAMIEK MUSEUM VALENCIA

Het Nationaal Keramiek Museum "González Martí" is gevestigd in het paleis "Palacio del Marqués de Dos Aguas" in Valencia. Na een ingrijpende renovatie van het paleis exposeert het Museo González Martí opnieuw zijn uitgebreide keramiek-collectie. Naast deze collectie is ook de voorgevel van het gebouw meer dan de moeite waard. Deze dateert namelijk uit de 19e eeuw en heeft een grondige renovatie en schoonmaakbeurt ondergaan. De talrijke ornamenten, meubels en overige (kunst-)voorwerpen in het museum geven u een goed beeld van hoe dit paleis er in de 19e eeuw heeft uitgezien.

Museo Nacional de Cerámica González Martí
Palacio Marqués de Dos Aguas
C/ Poeta Querol, 2 - Rinconada García Sanchís, s/n 46002 Valencia
Tel. 00 34 96 351 63 92

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00-14.00 uur en 16.00-20.00 uur
zondagen en feestdagen: 10.00-14.00 uur
(terug naar top)

400 JAAR DIEGO DE SILVA y VELÁZQUEZ

In Sevilla werd op 6 juni 1599 Diego Velázquez geboren, zoon van Jerónima Velázquez en Juan Rodríguez de Silva. Velázquez woonde tot 1623 in Sevilla daarna verhuisde hij naar Madrid waar hij op 6 augustus 1660 overleed. Hier ontwikkelde hij zich tot de beroemde hofkunstschilder zoals wij hem nu herinneren. Hij was ook bekend als "El Sevillano".

Francisco de Herrera el Viejo was de eerste meester van Velázquez in 1610. In 1611 kwam hij terecht bij het atelier van Francisco Pachego, die later Velázquez's schoonvader werd.

Sevilla was, in de tijd van Velázquez, met 150.000 inwoners de belangrijkste stad van Spanje. Dit jaar, 400 jaar later, wordt dan ook in Sevilla de herdenking van het geboortejaar van kunstschilder Velázquez gevierd. Het toeristenbureau "Turismo de Sevilla" geeft een folder uit met verschillende wandelroutes door de stad om zo terug te kunnen kijken naar het dagelijks leven, familie, vrienden en kunstwerken van Diego de Silva y Velázquez.

Voor meer informatie over deze folder en over andere evenementen ter gelegenheid van de herdenking van de 400ste geboortedag van Velázquez kunt u terecht bij:

Turismo de Sevilla, Patronato Provincial
Adolfo Rodríguez Jurado, 2
41001 Sevilla
Tel. 00 34 954 211 091
Fax 00 34 954 218 764
E-mail: sevillatur@sevsigloxxi.org
(terug naar top)

DE RIVIER "EL EBRO" VERKENNEN

"Camping Riba-roja" biedt de mogelijkheid om per boot het indrukwekkende stuwmeer Riba-roja te bezoeken. Het meer en een gedeelte van de Ebro-rivier bevinden zich in de provincie Tarragona. De excursie duurt ongeveer 3 uur en er is plaats voor 8 á 16 personen. De prijs van deze tocht is 4000 pesetas per persoon inclusief lunch in het restaurant van de camping.

Voor informatie en reserveringen kunt u zich wenden tot:

Camping Riba-roja
Embalse de Riba-roja (Río Ebro)
43790 Riba-roja d'Ebre
(Tarragona)
Tel. 00 34 977 26 50 83
(terug naar top)

GOLFTOERISME IN SPANJE

De inkomsten uit het golftoerisme in Spanje zijn het afgelopen jaar gestegen naar 140.350 miljoen pesetas (935 miljoen dollars). De voorspellingen voor het jaar 2000 zijn 214.000 miljoen pesetas (1.426 miljoen dollars).

In 1998 zijn er 6 miljoen "green fees" verkocht, 54% hiervan aan buitenlandse toeristen en 46% aan Spaanse toeristen.

In Spanje zijn er op dit moment 197 golfbanen en 136.937 spelers die aangesloten zijn bij de Spaans Golffederatie.

Andalusië heeft de grootste aanbod met 58 golfbanen, daarna volgen respectievelijk Catalonië met 29; de Autonome Gemeenschap van Valencia met 18; Madrid met 16 en de Balearen met 15.

De gemiddelde uitgave per toerist bedraagt meer dan 30.000 pesetas.

Volgens een recent rapport van het bureau Aymerich Consulting is een bedrag van meer dan 738 miljoen euros (122.775 miljoen pesetas) gemoeid met de golfsport in Spanje. De voorspellingen voor het jaar 2000 zijn dat dit met 38% zal stijgen.

Voorspellingen uit studie:

Stijging van de uitgaven door de golfspelers met 48%.

Het aantal spelers dat lid is van de Spaans Golffederatie zal het magische aantal van 200.000 halen (een toename van 25%) en zullen 84 miljoen euros (14.000 miljoen pesetas) uitgegeven aan vervoer en accommodatie.

De 1,5 miljoen buitenlandse toeristen die elk jaar op de Spaanse golfbanen spelen zullen meer dan 330 miljoen euros (55.000 miljoen pesetas) per jaar besteden, dankzij hun dagelijkse uitgaven van ongeveer 216 euros (36.000 pesetas).

Er wordt ongeveer 200 miljoen euros (32.640 pesetas) geïnvesteerd in woningen vlakbij de golfbanen.

Er wordt ongeveer 82 miljoen euros (13.670 miljoen pesetas) per jaar geïnvesteerd in nieuwe golfbanen
(terug naar top).

HOTEL- EN RESTAURANTNIEUWTJES

Onlangs is er in Estepona, aan de Costa del Sol, een nieuw 5 sterren Grand Luxe hotel geopend. Dit hotel bevindt zich aan het strand van Padrón en wordt omringd door palmen, tropische tuinen en drie zoetwater-zwembaden.
Verder beschikt het hotel over een business-centre, een vergaderzaal voor 250 personen, 89 privé-suites, een beauty- en fitness centre, een overdekt zwembad en verschillende restaurants

Hotel Kempinski ***** GL
Ctra. de Cádiz, km. 159
Playa el Padrón
29680 Estepona (Málaga)
Tel. 00 34 95 280 95 00
Fax 00 34 95 280 95 50
Internet: http://www.costadelsol.spa.es/hotel/kempinski

Het viersterren Hotel Fuerte Conil in Conil de la Frontera (Cádiz) heeft in maart jl. zijn deuren weer geopend met als toevoeging de vermelding "ecologisch hotel". Gedurende 21 maanden hebben er in dit hotel ingrijpende en omvangrijke werkzaamheden plaatsgevonden. De reden waarom dit hotel voortaan een "ecologisch hotel" is, is omdat men bij de verbouwingen maatregelen heeft genomen die minder nadelig zijn voor het mileu, waaronder maatregelen voor water- en energiebesparing en afvalvermindering. Verder heeft men een milieuvriendelijk systeem volgens de UNE-EN-ISO 14.001-norm geïnstalleerd.
Het meest opvallende is echter wel dat het Hotel Ecoógico Fuerte Conil nu beschikt over 12 kamers die speciaal ingericht en aangepast zijn voor mensen met allergiën.

Hotel Apartamentos Rhin Victoria ***
C/Mª Luisa Pelayo, 38
39005 Santander
Tel. 942 274 308
Fax 942 277 987
Internet: http://www.gruporhin.com
De eerste twee verdiepingen van het voormalige appartementengebouw Apartamentos Rhin zijn verbouwd tot moderne en grote kamers. Hotel Apartamentos Rhin Victoria beschikt nu over 32 tweepersoonkamers met terras en 20 appartementen van 60 m² met keuken, badkamer, 3 (slaap)kamers en een groot terras.

Het hotelaanbod in de provincie Sevilla is onlangs uitgebreid met zo'n 250 kamers dankzij de heropening van Hotel Solúcar in Sanlúcar la Mayor en de opening van Hotel Viapol in Sevilla-stad, beide behorende tot de viersterren-categorie.
Het nieuwe Hotel Viapol (behorende tot de NH-keten) beschikt over 96 kamers, zes (vergader)zalen, een ruimte in de openlucht voor recepties, e.d. en een honderdtal parkeerplaatsen.

Sinds kort kunt u een kopje koffie of ander (alcolholisch) drankje nuttigen in het oudste Arabische paleis van de stad Toledo. U vindt deze nieuw bar-pub, genaamd "El Temple", op het adres C/de la Soledad 2 (vlakbij het Alcázar en het Hotel Alfonso VI). In het gebouw zelf, maar ook op de binnenplaats en in de kelder, ziet u voorbeelden van de verschillende architectonische stijlen die Toledo tot een unieke plaats in de wereld hebben gemaakt; Romeins, Romaans, pure Arabische kalief-stijl, Mudéjar, barrok, enz. (terug naar top)

BEURZEN JULI 1999

1 - 3 juli : TECNOMEETING, Inter. Beurs voor congressen en incentives, Barcelo
4 juli : FIRA DEL DISC DE COLECCIONISTA, Intern. platenbeurs, Reus 3 juli - 1 aug. : BROCANTERS I GALERISTES MENORCA, Reg. Beurs voor antiek en kunstgaleries, Palma de Mallorca

(terug naar top)

Deel: ' Toeristisch bulletin Spaans Verkeersbureau mei/juni 1999 '
Lees ook