PERSBERICHT - 6 JULI 1999

Noorwegen bulletin - juli 1999

Nieuw toeristisch 'gezicht' voor Noorwegen

noorwegen.gif (6066 bytes)

Toeristisch Noorwegen heeft een nieuw grafisch 'gezicht' gekregen. Bovendien is de naam NORTRA met onmiddellijke ingang verdwenen en vervangen door Norges Turistråd/Norwegian Tourist Board. De veranderingen markeren nieuwe tijden, nieuwe uitdagingen, nieuwe mogelijkheden.

Met het nieuwe, tijdloze logo wil toeristisch Noorwegen zich beter herkenbaar maken, zich sterker profileren. Niet zo verwonderlijk dat in het nieuwe beeld het element 'natuur' centraal staat. Het nieuwe logo bestaat uit drie delen: water, bos en bergen. De onderdelen zijn losjes getekend en uitgevoerd in bijpassende, 'natuurlijke' kleuren: lichtblauw voor het water, donkerblauw voor de bergen en groen voor het bos.

Vriendelijkheid
Tussen de drie losse elementen is in wit een menselijke figuur zichtbaar, die met gespreide armen staat. De figuur symboliseert vooral de vriendelijkheid van het land en de mensen.

Algemeen-directeur Svein-Erik Ovesen van Norges Turistråd in Oslo zegt dat de visuele elementen in het nieuwe logo naar zijn overtuiging Noorwegen als reisbestemming uitstekend karakteriseren. 'Je denkt meteen aan adjectieven als natuurlijk, schoon, verrassend, divers, vriendelijk en vrij - en dat is precies de bedoeling,' aldus Ovesen.

Typografie
Het nieuwe logo is voorzien van een bijpassende nieuwe typografie, waarmee de naam van Noorwegen en die van de overkoepelende toeristische organisatie in diverse talen wordt gepresenteerd. Het zijn allemaal vondsten van de Scandinavian Design Group A/S, die deze klus heeft geklaard. Het nieuwe logo is door het bureau uitvoerig getest onder buitenlandse toeristen, alsmede personeel van reisbureaus en reisorganisaties. De resultaten waren zeer positief.

Het nieuwe gezicht van toeristisch Noorwegen zal te zien zijn in alle promotie-uitingen in beeld en geschrift. Het zal worden gebruikt op beurzen, exposities, brochures, in advertenties, op briefpapier en wat er verder allemaal wordt gebruikt om het Noorse vakantieland onder de aandacht van het publiek te brengen.

Het kantoor van Norges Turistråd in Amsterdam - dat nu weer Noors Verkeersbureau Benelux heet - zal (voor zover mogelijk) alle veranderingen vanaf medio juli zichtbaar maken.

Meer informatie bij Pascale Melissen, PR medewerkster Noors Verkeersbureau Benelux tel. 020-6712854 of e-mail: pascale.melissen@nortra.no
(terug naar top)


2. 'Autowandelen' gekozen tot 'Product van het Jaar 1999'

Tot 'Product van het Jaar 1999' heeft Norges Turistråd het programma 'Autowandelen' gekozen, dat is ontwikkeld door de VVV van Hordaland en Bergen. De prijs is onlangs uitgereikt op de jaarlijkse Reisbeurs Norwegian Travel Workshop in Kristiansand.

Het programma 'Autowandelen' bestaat uit gecombineerde autorondreizen en voettochten aan de hand van bijgeleverde routebeschrijvingen. De organiserende VVV ontwierp het programma vooral voor autoreizigers die meer willen dan alleen maar genieten van het landschap van achter het raam van hun wagen.

De wandelingen beginnen en eindigen steeds op een autoparkeerplaats. De routes zijn gemarkeerd en staan ook op de kaartjes die in het bijgeleverde informatiemateriaal zitten. De wandelingen duren 1-3 uur. Er is keuze uit 72 mogelijkheden.

De Norges Turistråd zegt onder meer dat het programma van Hordaland en Bergen getuigt van 'innovatief en toekomstgericht' denken en vindt bovendien dat de gezondheid van de reizigers ermee kan worden bevorderd.

Meer informatie bij Hordaland og Bergen Reiselivsråd, tel. 0047 55 316600 of fax 0047 55 316600 of e-mail: breiseli@online.no (terug naar top)


3. Culturele hoofdstad Bergen begint op 17 februari 2000

Het evenementenprogramma behorend bij het Bergen Culturele Hoofdstad van Europa van het jaar 2000 begint officieel op 17 februari volgend jaar. Dat blijkt uit het voorlopige programma dat onlangs in de Noorse havenstad is onthuld. Bergen is zoals bekend volgend jaar samen met acht andere steden hoofdstad van het Europese erfgoed.

Het Culturele Jaar wordt in Bergen verdeeld over drie seizoenen. Het zijn:

De droom van het voorjaar (17 februari-4 juni) De wandeling van de zomer (8 juni-3 september) en De ruimten van de herfst (7 september-3 december).

Elk seizoen wordt ingeleid met grotere arrangementen, die over vier dagen worden verdeeld (van donderdag tot en met zondag). De viering van het voorjaars- en het herfstseizoen concentreert zich op Bergen, die van de zomer op het nabijgelegen Sunnhordaland. Op deze wijze hoopt men de capaciteit van de hotels zo goed mogelijk te benutten.

Enkele hoofdpunten uit het programma:

3-6 augustus: Norsteam, Noords festival van oude schepen. 14-17 september: Bergen, Noorwegens grootste stad. Inwoners van Bergen wordt gevraagd familieleden en vrienden een weekend uit te nodigen naar de stad te komen. Zo moet één weekend lang de stad met het grootste inwonertal van het land worden bereikt. In de zomer: Voices of Europe - optreden van Björk. Een concert waarop o.a. de IJslandse ster Björk optreedt, samen met een koor bestaande uit jongeren uit de negen Europese hoofdsteden. Bij dit programma wordt samengewerkt tussen Bergen en Reykjavik, een van de andere Culturele Hoofdsteden van het jaar 2000. In de herfst: Bergen Internationaal Filmfestival. Dit is de eerste keer dat in Bergen een dergelijk festijn plaatsvindt. Er zullen meer dan 50 belangrijke internationale en nationale films te zien zijn.

Meer informatie: Kulturby Bergen 2000, telefoon 0047 55 552000, fax 0047 55 552001 of internet: www.bergen2000.no
(terug naar top)


4. Bergen Card geeft nieuwe mogelijkheden

De Bergen Card (Bergenskortet) biedt bezitters ervan dit jaar meer mogelijkheden dan ooit tevoren:

De firma Bergen Guided Tours biedt kaarthouders 10-50 procent korting op bustochten onder leiding van een gids. Hier kan tot 65 Nkr. worden bespaard.
Bergen Fjordsightseeing geeft 40 Nkr. (50 procent) korting op haventochten met de White Lady van 14.30 uur. De firma heeft het seizoen verlengd. De tocht is nu mogelijk in de periode van 1 mei tot en met 15 september. Op de 4 uur durende fjordentocht wordt 10 procent korting gegeven.
Concerten op Fløyen met Michael Süssmann in de periode tot 22 augustus. Ongeveer 30 procent korting.
Gratis toegang tot het Bergen Aquarium in de periode van oktober-april. Hier kan 75 Nkr. worden bespaard. In de zomermaanden wordt een korting gegeven van 33 procent. Hier valt 25 Nkr. te besparen.
Van september-mei gratis toegang in Troldhaugen, het huis van de bekende Noorse componist Edvard Grieg. Hier is 40 Nkr. te besparen.

De prijzen van de Bergen Card zijn voor 1999 niet gewijzigd. Volwassenen betalen voor een kaart van 24 uur 130 Nkr, voor een kaart van 48 uur 200 Nkr. Kinderen (3 t/m 16 jaar) betalen respectievelijk 60 en 90 Nkr.

Meer informatie bij Bergen Reiselivslag, tel: 0047 55 313860,

e-mail: bergen@bergen-travel.com of internet: www.bergen-travel.com (terug naar top)


5. Voordelig in de zomer met SAS naar Noorwegen

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft deze zomer voordelige eenheids-retourtarieven op vluchten naar de Noorse bestemmingen Oslo, Bergen, Kristiansand en Stavanger vanaf Schiphol.

De gunstige biljetten kosten f 368 en gelden op geselecteerde vluchten tot en met 31 augustus en onder voorbehoud van beschikbare plaatsen. De prijzen zijn exclusief luchthavenbelasting.

Als voorwaarde voor dit speciale tarief geldt dat in het verblijf altijd minimaal een overnachting van zaterdag op zondag moet zijn opgenomen.

SAS lanceert "Ole" kinder-service programma

Als onderdeel van het SAS 2000+ project (herstructurering diensverlening), lanceert SAS Scandinavian Airlines een nieuw service programma voor kinderen van 0-12 jaar. Op verschillende luchthavens heeft SAS reeds speelkamers of -hoeken ingericht en worden diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd. Op de SAS internet-site wordt een kindersite met spelletjes e.d. geopend.

Aan boord serveert SAS speciale kindermenu's en zijn er speeltjes en spelletjes beschikbaar, afgestemd op de leeftijd van de reizende kinderen. Voor alleenreizende kinderen zijn er speciale bagagelabels en reistassen en overwogen wordt een kinder-incheck-balie te openen. Kenmerk van het serviceprogramma is "Ole", een speciaal ontworpen figuurtje.

Meer informatie: SAS Amsterdam, tel. 020-4546500 of Internet: www.sas.se
(terug naar top)


6. Stijgend passagiersaantal Color Line

Het aantal passagiers dat gebruik maakte van de schepen van de Noorse maatschappij Color Line op de zes routes tussen Noorwegen en Zweden, Denemarken en Duitsland groeide in de periode januari-mei van dit jaar tot ruim 1.379.000. Dat is een toename van 1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Op de route Oslo-Kiel nam het aantal passagiers toe met 10 procent. Op de lijn Oslo-Hirtshals liep het aantal reizigers daarentegen met 1 procent terug door minder afvaarten. De route tussen Kristiansand en Hirtshals kende ook minder afvaarten, maar hier was desondanks een groei van 2 procent.

Het aantal buitenlandse passagiers blijft bij Color Line flink stijgen. In de periode januari-mei van dit jaar nam het aantal Duitse passagiers bijvoorbeeld toe met 10 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit had vooral te maken met de groeiende belangstelling voor de Noorse wintersport.

Meer informatie bij Color Line, Levar Sand, tel: 0047 23 118080. (terug naar top)


7. Doorbraak voor Color Air

Bij de nieuwe Noorse luchtvaartmaatschappij Color Air lijkt zich een doorbraak in positieve zin te hebben voorgedaan. In de maand mei was voor het eerst in het korte bestaan van de onderneming de bezettingsgraad gemiddeld bijna 50 procent. In totaal reisden in de maand mei 44.081 passagiers met de vliegtuigen van Color Air, waardoor de stoelen voor 47.9 procent waren bezet. In april j.l. was de bezettingsgraad nog 38.3 procent.

Directeur Ove Solem van Color Air zegt dat de vraag voor de maand juni goed was. Hij verwacht dat de bezettingsgraad in deze maand boven de 50 procent komt te liggen. 'Het is duidelijk dat onze maatschappij nu volledig is geaccepteerd door het reizend publiek. Verheugend is ook dat onze onlangs tot stand gebrachte aansluiting op de internationale reserveringssystemen goed is aangekomen bij de reisbranche. Dit zal vooral grote betekenis hebben voor de verdere uitbouw van onze maatschappij in de markt voor zakenreizen,' aldus directeur Solem.

In de periode januari-mei heeft Color Air in totaal 178.531 passagiers vervoerd op de routes van Oslo naar Trondheim, Ålseund, Bergen, Londen en Alicante. Color Air is operationeel sedert augustus 1998.

Meer informatie bij Color Air, Levar Sand, tel: 0047 23 118080 (terug naar top)


8. Museum voor Flåm-spoorlijn

Het veelbesproken Noorse spoorlijntje van Flåm, beroemd vanwege zijn steile parcours en zijn spectaculaire bergpanorama's, heeft kortgeleden een eigen museum gekregen. Het is gevestigd in het oude stationsgebouw van het plaatsje Flåm, waar tal van voorwerpen, foto's en documenten de bewogen geschiedenis van het opmerkelijke bergspoor vertellen. Het Flåmbanen Museum is dit seizoen geopend tot 30 september.

Meer informatie bij het toeristenkantoor van Flåm, tel: 0047 57 632106 (terug naar top)


9. Nieuw winkelcentrum in Oslo

Oslo heeft kortgeleden een nieuw winkelcentrum gekregen. Het is Byporten ('de stadspoort'), gelegen pal naast het Centraal Sation van de Noorse hoofdstad en ook binnendoor toegankelijk vanaf het station. Het nieuwe centrum bestaat vooral uit kleine winkels en shops, waarbij de nadruk ligt op mode, sportartikelen, lichaamsverzorging en voedsel.

Meer informatie: Byporten Shopping, Jernbanetorget 6, Oslo, tel. 00.4722365900.
(terug naar top)

10. Noors Rockweekend "Fjellrokken" in Hemsedal

Van 6-8 augustus 1999 staat in Hemsedal het jaarlijkse "Berg-rock" festival weer op het programma. In tegenstelling tot voorgaande jaren zullen er in 1999 uitsluitend Noorse rockbands van de partij zijn, zoals Dance with a Stranger, Vidar Busk and his true believers, Espen Thoresen & Olsons Sol & Sommer Show en de Garasjen Band. Het festival begint op vrijdagavond in het Hemsedal Fekene Hotel met een optreden van Baba Nation. Op zaterdag van 12.00 tot 17.00 treden diverse bands op in Hemsedal Skisenter en `s avonds treden er bands op in de verschillende uitgaansgelegenheden in Hemsedal. Meer informatie bij Hemsedal Turistkontor: tel. 0047 32 060156 of fax 0047 32 060537 of e-mail: hemsedal@hemsedal.net
(terug naar top)

11. Nederlandstalige excursies vanuit Oppdal

Vele Nederlanders weten jaarlijks de bestemming Oppdal te vinden, gelegen tussen de bergmassieven Trollheimen en Dovrefjell, ten zuiden van Trondheim.

Speciaal voor Nederlandse gasten heeft de lokale VVV een Nederlandstalig informatieboekje uitgegeven, met een uitgebreide beschrijving van de verschillende bezienswaardigheden en excursiesmogelijkheden in de omgeving van Oppdal. Zo kan men onder begeleiding van een gids (meertalig, ook Nederlands) deelnemen aan een muskusossen-safari; een zoektocht naar de arctische muskusos, die in een kudde van 85 dieren in de Dovrefjell leeft.

Tevens is het mogelijk deel te nemen aan de "Troll & Fjordtour" onder begeleiding van een Nederlandse gids. Eerst reist men per trein naar Trondheim voor een rondleiding door het centrum. vervolgens reist men per supersnelle katamaran door de Trondheimfjord langs de kust naar Kristiansund. Na een korte rondleiding in deze stad per bus terug naar Oppdal, via tunnels bruggen en magnifieke uitzichten over de fjord.

Meer informatie bij Oppdal Booking, Postboks 38, N-7341 Oppdal, tel: 0047 72 422500 of fax: 0047 72 420765 of internet: www.oppdal-booking.no
(terug naar top)

12. Noorwegen in 'Gouden Serie' van ANWB

In de nieuwe 'Gouden Serie' reisgidsen van de ANWB is onlangs het deel Noorwegen verschenen, met teksten van Hans Hoogendoorn en aquarellen van Frank Zijlstra. De boeken in de nieuwe serie zijn zeer overzichtelijk en strak opgezet en daardoor handig in gebruik. Er staan zeer heldere kaarten en plattegronden in. Kleurbalkjes in de tekst vergemakkelijken het zoeken.

In het nieuwe ANWB-boek worden ook de minder bekende en niet zo toeristische streken van Noorwegen, zoals Troms, Finnmark en Østerdalen uitvoerig behandeld.

De nieuwe gids Noorwegen telt 358 pagina's, kost f 34,95 en is verkrijgbaar bij ANWB-kantoren, warenhuizen en diverse boekhandels. ANWB-leden krijgen in vestigingen van de bond twee gulden korting. (terug naar top)

13. Nederlandse duikers naar VOC-wrak in Noorwegen

Deze zomer vertrekt een team van tien Nederlandse sportduikers naar Noorwegen om te proberen een van de kanonnen van het in 1725 voor de kust van het eiland Runde gezonken Nederlandse VOC-schip Akerendam te bergen. Als de operatie slaagt zal het kanon een plaats krijgen in de permanente expositie van het nieuwe project 'Ocean' in Burgers' Zoo in Arnhem.

Van het duikteam maken onder meer twee onderwater-archeologen deel uit en twee man die zijn gespecialiseerd in het bergen van zware voorwerpen. Het team verwacht dat het karwei in ongeveer twee weken zal kunnen worden geklaard.

Meer informatie: Stichting Akerendam Expedition 1999, Postbus 318, 6860 AH Oosterbeek, tel. 026-3390539.
(terug naar top)

14. Noorwegen Evenementen Agenda juli/augustus 1999

7-11 juli Wereldkampioenschappen strandvolleybal Stavanger

8-10 juli Piratendagen in Farsund

8-11 juli Internationaal Volksmuziekfestival Førde

12-17 juli Jazzfestival Molde

14-18 juli Spelemanssmusikk-festival in Geilo

23-25 juli Pelgrimsdagen in Dovre/Dovrefjell

25-31 juli Norway Cup in Oslo

28 juli-1 aug Olavspill in Stiklestad

30 juli-8 aug Per Gynt Festival in Vinstra/Gålå

5-8 augustus Internationaal Bluesfestival in Notodden

5-8 augustus Telemarkfestival in Bø

5-8 augustus Schaaldierenfestival in Mandal

5-8 augustus Jacht en Visserijdagen + Festival in Elverum

6-8 augustus Botenfestival in Risør

6-15 aug Kamermuziekfestival Stavanger

10-15 aug Jazzfestival in Oslo

11-15-aug Noordelijkste Jazzfestival ter wereld in Vadsø

11-15 aug Tradjazzfestival en Zeilregatta in Haugesund

13-22 aug Kamermuziekfestival in Oslo

21-22 aug Zeespecialiteiten en Botenfestival Akerhus/Oslo

INFORMATIE NOORS VERKEERSBUREAU BENELUX

Postbus 75120
NL-1070 AC
Amsterdam

Postbus 519
B-2000
Antwerpen 1

TEL: 0900-8991170 (consumenten)
FAX: 020-6798886

N.B!!! Het telefoonnummer 020-6710061 is niet langer in gebruik.

e-mail: holland@nortra.no
internet: www.noorsverkeersbureau.nl

Voor nadere informatie betreffende onderwerpen in bovenstaand persbulletin verwijzen wij naar de genoemde contactpersonen. Eventueel fotomateriaal is verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau in Amsterdam.

Pascale Melissen, telefoon 020-6712854.

Deel: ' Toeristisch persbulletin Noorwegen juli 1999 '
Lees ook