PERSBERICHT - 22 SEPTEMBER 1999

Toeristisch persbulletin - september '99

Nieuwe catalogus Noorwegen Winter 1999/2000

Er is een fraaie nieuwe winterbrochure verschenen van het Noors Verkeersbureau voor de Benelux in Amsterdam. De tweeendertig kleurige pagina's tellende catalogus geeft niet alleen helder inzicht in de uitgebreide mogelijkheden die het veelzijdige Noorwegen wintergasten heeft te bieden, maar presenteert ook gedegen algemene informatie en nuttige tips.

De belangrijkste wintersportgebieden van Noorwegen worden alle in woord en beeld geïntroduceerd. Hierbij wordt duidelijk dat in Noorwegen alle categorieën sneeuwliefhebbers aan hun trekken komen.

De brochure bevat onder meer kaartjes van de grote wintersportgebieden en tabellen van faciliteiten die in de verschillende centra beschikbaar zijn, alsmede van prijzen van liftpassen. In de brochure zit een kaart waarmee meer informatie over deelgebieden kan worden aangevraagd.

De wintercatalogus Noorwegen `99/2000 kan worden besteld bij: Noors Verkeersbureau Benelux, Postbus 75120, 1070 AC Amsterdam, TEL. consumenten: 0900-899.1170 (75 cpm), internet: www.noorsverkeersbureau.nl

Noorwegen prepareert zich op een grandioos seizoen

In de Noorse wintersportplaatsen heerst alweer geruime tijd sterk verhoogde activiteit. Op veel plekken hebben uitbreidingen plaatsgehad en zijn opnieuw verbeteringen doorgevoerd.

De toenemende belangstelling voor de sneeuwzekere en sfeervolle Noorse winterbestemmingen heeft op veel plaatsen geleid tot belangrijke nieuwe investeringen, waarmee wordt gehoopt nog beter aan de vraag te kunnen voldoen.

Noorwegen rekent opnieuw op een grandioos seizoen, mede door de duidelijke belangstelling vanuit de reisbranche. De eerste belangrijke hoeveelheden sneeuw mogen zoals gewoonlijk in de loop van de maand november tegemoet worden gezien.

Ook vanuit de lage landen neemt de belangstelling voor de Noorse sneeuw gestaag toe. Dit jaar is er opnieuw een lange stoet van reisorganisaties die vakanties naar wintersportcentra in Noorwegen aanbiedt.

Er is deze winter weer een wekelijkse chartervlucht van Schiphol naar Fagernes, vlakbij een aantal belangrijke skioorden. Voor veel Noorse skibestemmingen is trouwens ook de nieuwe Oslose luchthaven Gardermoen een goede optie. Vanaf het ondergrondse spoorwegstation onder de luchthaven zijn er uitstekende treinverbindingen naar een groot aantal gebieden mogelijk. Gemakkelijk en veilig tegelijk.

Hieronder volgt een overzicht van A-Z van de belangrijkste skigebieden in Noorwegen, hun specialiteiten en de eventuele vernieuwingen die zij recentelijk hebben ondergaan.

Beitostølen

Aan de voet van het Jotunheimen Nationale Park heeft het intieme wintersportoord Beitostølen zich ontwikkeld tot het meest vooraanstaande carving-skicentrum van Noorwegen. Maar ook alle andere skiliefhebbers vinden hier alles wat hun hart begeert. Beitostølen maakt een gezonde groei door. Nieuw dit jaar is een langlauf-leerpakket voor beginners en mensen met weinig ervaring. Hotels en skiliften hebben bijzonder vriendelijke prijzen voor kinderen.

Geilo

De Noorse wintersportplaats Geilo prijst zich trots aan als een centrum 'met meer dan gewone' mogelijkheden. Dat geldt zowel voor alpine skiërs als voor snowboarders en langlaufers. Geilo is ook als een skioord dat kinderen veel heeft te bieden. Er zijn vier gebieden speciaal voor kinderen ingericht, met vijf aangepaste liften en een skischool voor kinderen.

Hafjell/Lillehammer

Het skicentrum Hafjell in het Gudbrandsdal, bekend van de onvergetelijke Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994, heeft onder meer zijn faciliteiten voor kinderen en beginners sterk verbeterd en uitgebreid. Het heeft aantrekkelijke kerstaanbiedingen en onderstreept graag dat het naast uitdagende alpinepisten ook nog eens
450 kilometer aan geprepareerde loipen bezit.

Lillehammer manifesteert zich als een waar kerstsprookje, met een prachtig versierde binnenstad en tal van activiteiten in de stad en de omliggende bergen.

Hemsedal

De belangrijke wintersportplaats Hemsedal heeft als eerste alpinecentrum in Noorwegen de prestigieuze opgave gekregen deze winter een World Cupwedstrijd snowboarding te organiseren. Dit feit toont opnieuw aan dat Hemsedal een wintersportcentrum van wereldniveau is, met uitstekende faciliteiten voor alle mogelijke disciplines. Eerder werden er al enkele malen World Cup-wedstrijden voor alpine skiërs gehouden.

Het centrum onderstreept de komende winter het gezinsvriendelijke karakter met een nog groter aanbod van lessen voor kinderen die nog nooit eerder op ski's hebben gestaan en voor groepen die flexibele oefentijden wensen.

Hovden

Hovden, dat zich als een van de meest compacte skioorden van Noorwegen beschouwt, biedt niet alleen skiërs een enorm aantal mogelijkheden (zoals avontuurlijke tochten buiten de piste en het spectaculaire 'sneeuwrafting') maar lokt ook schaatsliefhebbers. Het wintersportoord in het Setesdal heeft een uitstekend verlichte schaatsbaan ter beschikking.

Peer Gynt (Gålå Ski & Sommer Arena)

Product of the Year 1998

Het skigebied Peer Gynt omvat Gålå, Espedalen en Fefor en is ook komende winter direct per bus verbonden met de luchthaven Gardermoen bij Oslo. Het gebied had afgelopen winter een recordaantal overnachtingen. Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot Noorwegens grootste aaneengesloten langlaufgebied (630 kilometer!), waarin overigens ook prima alpine pisten zijn te vinden. Gålå, in het westen van het bekende Gudbrandsdal, organiseert deze winter twee speciale themaweken: voor actieve vrouwen (25.3-1.4) en voor grootouders met hun kleinkinderen (8.4-14.4).

Rondane

In de regio Rondane bieden een 7-tal hotels tal van activiteiten voor een ontspannen langlaufvakantie in een prachtig natuurgebied. Er zijn diverse dagtochten en meerdaagse tochten uitgezet door en langs Rondane Nationaal Park met in totaal 300 km gespoorde loipen.

Skei/Gausdal

Dit skigebied op 38 kilometer van Lillehammer wordt in Noorwegen beschouwd als een van de sneeuwzekerste. Het heeft zowel een nieuwe stoeltjes- als een nieuwe sleeplift aan de faciliteitenlijst toegevoegd. Het centrum heeft ook alles in huis om kinderen een geslaagde skivakantie te bezorgen. Aan het eind van het jaar is er een uitgebreid millennium-sneeuwfeest.

Trysil

Het uiterst moderne Noorse wintersportcentrum Trysil is het grootste alpine skigebied van het land. Er zijn 72 kilometer aan pisten om van af te razen en er is een uitdagend snowboardpark. Trysil biedt dit seizoen in bepaalde perioden 25 procent korting op skipassen en 10 procent op skilessen. Wie optimaal wil profiteren van de voordeeltjes moet vooral vragen naar het Trysil Pluss-programma.

Ål

Het wintersportgebied van Ål in het attractieve Hallingdal staat bekend als zeer veelzijdig. Niet alleen langlaufers en alpine skiërs komen hier aan hun trekken, maar ook liefhebbers van tochten met sneeuwscooters en (honden)sleden en van bijzondere winterse bezigheden, zoals ijsvissen. Ål tracteert de gasten die er deze winter de jaarwisseling doorbrengen op leuke millenniumactiviteiten.

Laatste nieuws van de reisorganisaties

Voor reizen naar het wintersportland Noorwegen kan tegenwoordig bij een hele reeks reisorganisaties worden aangeklopt. Hierbij een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes uit de diverse Noorwegen-programma's voor de komende winter.

Arke Reizen

Voor het eerst maakt Arke Reizen gebruik van de wekelijkse chartervlucht van Schiphol naar Fagernes, midden in de Noorse sneeuw. Arke heeft ook aantrekkelijke aanbiedingen voor mensen die kiezen voor eigen vervoer. Trysil, Hemsedal en Geilo zijn deze winter de Noorse sneeuwbestemmingen waarop de keuze van Arke viel. De klant kan kiezen uit een hotel, een appartement of een bungalow.

BBI Nordic Tours

De al meer dan 30 jaar in Noorwegen actieve reisorganisatie BBI Nordic Tours biedt onder meer reizen aan naar het op maar 100 kilometer van Oslo gelegen Norefjell. Voor niet-skiërs is er een attractieve achtdaagse winterreis per vliegtuig, schip (Hurtigrute) en trein, met o.a. bezoeken aan Oslo, Trondheim en Bergen.

De Jong Intra Vakanties

Achtentwintig pagina's telt de speciale brochure die De Jong Intra Vakanties wijdt aan het winterparadijs Noorwegen. De Jong Intra introduceert voordelige skipakketten, die vooruit kunnen worden geboekt. Wie af en toe liever wil snowraften of ijsvissen dan skiën of langlaufen is hier aan het goede adres. De Jong Intra heeft in Noorwegen een zeer breed scala aan bestemmingen: Beitostølen, Geilo, Gålå, Hemsedal, Lillehammer, Oppdal, Rondane, Skei/Gausdal en Trysil. Bij De Jong is er een 8-daagse vliegreis inclusief accommodatie vanaf f 569.

Holland International

Holland International biedt wintervitaminen aan in de populaire Noorse skigebieden Geilo, Hemsedal en Ål. Ook deze organisatie biedt nu de mogelijkheid om per chartervlucht naar Fagernes te reizen. De klant van Holland International kan in Noorwegen deze winter gebruik maken van vijfdaagse voordeel-skipassen.

Info Skandic

Scandinavië specialist Info Skandic komt als vanouds met een uitgebreid aanbod wintervakanties in Scandinavië. Bij verspreiding van dit bulletin waren nog geen nadere gegevens bekend.

Keta Tours

Winterspecialist Keta Tours heeft 3 nieuwe bestemmingen in het winterprogramma Noorwegen opgenomen: Gålå, Mysuseter in Rondane en Kvitfjell. Van Høvringen (bereikbaar met een direkte wekelijke busverbinding van luchthaven Gardermoen), Venabu en Skottenseter worden 4 nieuwe individuele troll-loipe-tochten naar Lillehammer aangeboden via DNT hutten. Pension-boerderij Skottenseter is nu geheel in beheer van Keta Tours.

Norske Turist Service

De Noorwegen-specialist Norske Turist Service heeft in het winterprogramma drie nieuwe sneeuwbestemmingen, te weten Hovden, Kvitfjell en Bessheim (Jotunheimen).

Deze reisorganisatie heeft ook een heel bijzondere aanbiedingen voor winterreizigers: de wisseling van het millennium aan boord van een schip van de befaamde Hurtigrute langs de Noorse kust, waarbij op het traject Bergen-Kirkenes v.v. 34 verschillende havens worden aangedaan. Aan boord van de schepen worden speciale activiteiten georganiseerd en er zijn tevens speciale excursies aan de wal mogelijk.

Novasol

De bekende vakantiehuizenspecialist Novasol heeft onlangs de Noorse bedrijven Norsk Hytteferie en Fjordhytter overgenomen. Alle objecten staan in de nieuwe brochure voor Noorwegen en Zweden, die loopt tot het einde van het jaar 2000. Er is ook een speciale website geopend op de elektronische snelweg. Deze actuele informatiebron (waarop ook direct kan worden geboekt) is bereikbaar via www.novasol.nl

Oad Reizen

Ook Oad Reizen heeft deze winter weer een afzonderlijke Noorwegen-reisgids (36 pagina's). Wie per vliegtuig wil reizen heeft keuze uit lijndiensten naar Oslo-Gardermoen en de wekelijkse charter naar Fagernes. Een 8-daagse vliegreis met huur van een bungalow is er al voor f 519 p.p. Er is ook een zeer ruim aanbod voor autoreizigers. Op alle Noorse bestemmingen biedt Oad een voordeel-skipakket aan (liftpas, skihuur of skipas). Oad Reizen heeft in Noorwegen deze winter bedden gespreid in Aurdal, Beitostølen, Fefor, Geilo, Gol, Hafjell, Hemsedal, Lillehammer, Nordseter, Rondane, Sjusøen, Trysil en Ål.

Millenniumviering in Oslo en Bergen

Dubbel feest in Oslo

De Noorse hoofdstad Oslo heeft bij de eeuwwisseling extra veel te vieren. In het jaar 2000 bestaat de stad namelijk 1000 jaar en dat wil Oslo natuurlijk weten! Het gehele jaar door worden er feesten georganiseerd die de verschillende seizoenen zullen volgen.

Op Nieuwjaarsavond wordt gestart met De Prelude, een party voor 60.000 mensen op Rådhusplassen (het grote centrale plein bij het stadhuis). Er zal een grote show te zien zijn die bomvol verrassingen zit en waarbij naast het imposante stadhuis onder meer de nabijgelegen Oslo Fjord een rol zal spelen. Dat er een imposant vuurwerk bijhoort spreekt als vanzelf. Maar het spektakel zelf zal allerminst vanzelfsprekend zijn. Het wordt een van de spetterendste vuurwerkshows die ooit aan de hemel boven Oslo te zien is geweest.

Tijdens het winterseizoen zal Oslo zijn jubileum vieren met het festijn 'De uitdagingen en de records.' Dit staat op het programma voor de week van 5 tot en met 12 maart a.s. Middelpunt van alles is het bekende skigebied van Holmenkollen. Daar wordt iedereen uitgedaagd zijn eigen record te vestigen. Er worden overdag 150.000 bezoekers verwacht. In de uitgestrekte bossen rondom Holmenkollen zullen ongeveer 50.000 mensen kunnen slapen.

De bedoeling is Oslo in genoemde week te profileren als de 'hoofdstad van de wintersport.' Er zullen loipen worden gemaakt die van het stadscentrum naar Holmenkollen lopen, in de parken van de stad zullen spelletjes en trainingen voor skiërs worden georganiseerd en in Hotel Plaza, diverse café's en andere etablissementen zullen bezoekers kunnen meedoen aan zogeheten 'hoogtestages.'

Millennium straatfeest in Bergen

Culturele Hoofdstad van Europa 2000

De Noorse havenstad Bergen gaat de millenniumwisseling groots vieren. De festiviteiten worden ingeleid met een spectaculair straatfestival op 29 en 30 december a.s. Op nieuwjaarsavond worden er op diverse podia in de stad concerten en andere optredens verzorgd. De feestelijkheden worden besloten met een knallende vuurwerkshow vanaf drie centrale punten in de stad. Het spektakel wordt geleid door speciaal opgeleide vuurwerk-ingenieurs uit de Chinese Volksrepubliek.

Een groot aantal hotels en restaurants in Bergen biedt bijzonder feestelijke en weelderige millenniumdiners aan. De populairste prijs van een couvert is NOK 1999.

Kerstbazaar Noorse kerk

De Noorse kerk in Rotterdam organiseert wederom de jaarlijkse Noorse kerstbazaar, met typische Noorse kerstdecoraties en lekkernijen.

De bazaar vindt in Amsterdam plaats op 6 november in de Scandia Terminal. In Rotterdam wordt dit festijn op vrijdag, zaterdag en zondag 12, 13, en 14 november gehouden in de Noorse kerk.

Op 13 en 14 september gaat de Noorse kerk ook weer van start met de cursussen Noors voor beginners en gevorderden in Rotterdam.

Groeiende belangstelling voor Hurtigrute

De belangstelling voor reizen met de bekende Noorse Hurtigrute langs de kust wordt steeds groter. Vorig jaar nam het aantal passagiers toe van 410.000 tot 441.000, ofwel 7.7 procent.

In verband met de toenemende belangstelling is besloten tot de bouw van een nieuwe passagiersterminal in de havenstad Bergen, het begin- en eindpunt van de route. De nieuwe terminal komt aanzienlijk dichter bij het stadscentrum van Bergen te liggen dan de huidige. Het gebouw wordt voorzien van de nieuwste faciliteiten. Met de bouw is inmiddels een begin gemaakt. Verwacht wordt dat de nieuwe terminal op zijn laatst in 2001 in gebruik kan worden genomen.

Color Line groeit door

In de periode van januari-augustus 1999 heeft Color Line 3.102.975 passagiers vervoerd, hetgeen een stijging van 3% betekent t.o.v. dezelfde periode in 1998. Het verkeer op de lijn Kiel-Oslo liep met
11% terug, als gevolg van de noodgedwongen dokperiode na de brand in de machinekamer van het M/S Ragnhild. Dit had met name invloed op het aantal reizigers vanuit Duitsland.

Met SAS zit je goed

Wie op zoek is naar uitstekende vluchtmogelijkheden zit komende winter goed bij SAS Scandinavian Airlines. Drie maal daags vliegt SAS non-stop van Amsterdam naar de nieuwe luchthaven Oslo Gardermoen en v.v.. Bovendien zorgt SAS voor een vlotte doorverbinding met 13 bestemmingen binnen Noorwegen, waarvoor men gebruik kan maken van de voordelige SAS Visit Scandinavia Airpass. Een vluchtcoupon kost slechts USD 75 en van Oslo naar de noorderlijke bestemmingen Bodø, Evenes of Tromsø slechts USD 135. Minimaal moeten 2 vluchtcoupons worden afgenomen, maximaal 8 stuks.

INFORMATIE NOORS VERKEERSBUREAU BENELUX

Postbus 75120
NL-1070 AC
Amsterdam

Postbus 519
B-2000
Antwerpen 1

TEL: 0900-8991170 (consumenten)
FAX: 020-6798886

N.B!!! Het telefoonnummer 020-6710061 is niet langer in gebruik.

e-mail: holland@nortra.no
internet: www.noorsverkeersbureau.nl

Voor nadere informatie betreffende onderwerpen in bovenstaand persbulletin verwijzen wij naar de genoemde contactpersonen. Eventueel fotomateriaal is verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau in Amsterdam.

Pascale Melissen, telefoon 020-6712854.

Deel: ' Toeristisch Persbulletin Noorwegen september 1999 '
Lees ook