Provincie Zuid-Holland

Persbericht

21-03-2003
Toestemming voor vervoer reizigers op light-railtraject

De inspectiedienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag, 21 maart toestemming gegeven voor reizigersdiensten met light-railvoertuigen op het traject Gouda Alphen aan den Rijn. De komende tijd vervangt de NS stapsgewijs enkele stoptreinen op dit traject door lightrail. Daarmee is de weg vrij gemaakt om daadwerkelijk de reactie van het publiek te meten. Naar die reactie ben ik erg nieuwsgierig zo verwoordt Marnix Norder, die als voorzitter van de stuurgroep verantwoordelijk is voor de proef.

Norder is met name nieuwsgierig naar die reactie omdat de nieuwe voertuigen veel positieve reacties hebben opgeleverd. Maar dat was alleen maar omdat ze er mooi uitzien. Toegeven, het oog wil ook wat, maar het gaat tenslotte om comfort en kwaliteit. De huidige dienstregeling van NS op het traject Gouda Alphen aan den Rijn blijft ongewijzigd.

Het is voor het eerst in Nederland dat light-rail en treinen bij wijze van proef op hetzelfde spoor gaan rijden. Het bijzondere is niet alleen dat de light-railvoertuigen daadwerkelijk over het treinspoor gaan rijden, maar ook dat dit op een bestaand traject binnen de bestaande dienstregeling zal plaatsvinden.
De proef levert belangrijke informatie op over systemen en procedures om light-rail en gewone NS-treinen op hetzelfde treinspoor te laten rijden. De light-railproef RijnGouweLijn is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. In de uitvoering werkt zij nauw samen met NS, HTM en ProRail.

Deel: ' Toestemming voor vervoer reizigers op light-railtraject Zuid-Holland '
Lees ook