STICHTING RACE OF THE CLASSICS

Tolkien wint 15e Race of the Classics

De vijftiende editie van de Heineken Race of the Classics is gewonnen door het schip Tolkien. Deze Schooner met een lengte van 48 meter werd bemand door Team ASV Taste uit Enschede. De afgelopen week deed de race de volgende vier bekende havensteden aan: Rotterdam, Oostende, Ramsgate (Eng.) en Amsterdam.
De Race of the Classics is een jaarlijks terugkerend zeilevenement. Onder de bezielende leiding van de organisatie strijden 18 klassieke zeilschepen, bemand door studenten uit het hele land en met dit jaar zelfs een team uit België, om de Heineken Challenge Cup. Dit jaar luidde een zonovergoten dag de vijftiende editie van de Heineken Race of the Classics in. Op volle zee werd het officiële startsein gegeven vanaf het startschip de Elbe en zetten alle schepen koers naar Oostende. Rond 3 uur s nachts bereikten de eerste schepen de finish van deze eerste leg en na vier uur lagen alle schepen in de haven. De volgende avond konden de teams eindelijk goed kennis met elkaar maken tijdens het eerste echte feest van de Race. Woensdag werd rond half 11 het startsein gegeven van de tweede leg van de race en binnen vier minuten hadden alle schepen de startlijn gepasseerd. Vanwege de zeer gunstige wind kwam de engelse kustlijn snel in zicht en arriveerden de schepen al in de loop van de avond in Ramsgate. Hier werd op donderdag in de Royal Temple Yachtclub het Heineken Kompas uitgereikt aan de Swan Fan Makkum, dat als eerste Engeland bereikte. Vrijdagavond zetten de schepen weer koers naar Nederland en ook op deze dag was er weer volop zon. De wind liet het op zaterdag echter afweten en om op tijd voor het schutten door de sluis van IJmuiden te komen werd besloten de wedstrijd om 16.00 te beëindigen. Vanaf dat moment werd op de schepen de motor aangezet en kwamen de eerste schepen om 2.00 s nachts aan in IJmuiden. De volgende dag werd vroeg opgestaan om op tijd te zijn voor het schutten door de sluis en het schoonmaken van het schip. Daarna werd door het kanaal naar Amsterdam gevaren om aan te meren aan de Sumatrakade. Tijdens de spetterende Portside Party, waar ruim 900 mensen de goede afloop van het evenement vierden, werd Team ASV Taste tot winnaar uitgeroepen en werd de Heineken Challenge Cup aan hen uitgereikt. De schepen Zuiderzee en Twister finishten respectievelijk als tweede en derde.
De uiteindelijke uitslag (naar rating): 1. Tolkien (A.S.V. Taste) 2. Zuiderzee (Enschede) 3. Twister (Rotterdam) 4. Stortemelk (Den Haag) 5. Iris (Inholland) 6. Trintel (Diendenoort) 7. Tecla (Groningen) 8. Lotos (Amphytrion) 9. Excelsior (Maastricht) 10. Esther Jensen (Domstad) 11. Gallant (Io Vivat) 12. Noorderlicht (Untitas) 13.Ide Min (Tilburg) 14. Swan Fan Makkum (Flying Admirals) 15. Bisschop van Arkel (Novitas) 16. Loth Lorien (Team VU) 17. Hendrika Bartels (Erasmus) 18. Endlich (Oostende voor Anker)
De organisatie kan wederom terug kijken op een fantastische week en heeft alle reden er volgend jaar nog een groter spektakel van te maken! Voor meer informatie over de Race of the Classics kunt u een kijkje nemen op onze website www.hrotc.nl

16 apr 03 15:50

Deel: ' Tolkien wint 15e Race of the Classics '
Lees ook