Voedingscentrum
Kunnen zwangere vrouwen veilig tonijn eten?
20 februari 2003

De Britse voedselveiligheidorganisatie adviseert zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven, niet te veel tonijn te eten. Dat wil zeggen: per week niet meer dan twee blikjes tonijn van een gemiddelde omvang of één verse tonijnsteak. Deze regel sluit aan bij het advies van het Voedingscentrum om 1 à 2 keer per week verschillende soorten vis te eten.

Het advies voor tonijn wordt als voorzorg gegeven om ongeboren kinderen en babys die borstvoeding krijgen te beschermen tegen het kwik dat in tonijn voor kan komen. Ongeboren kinderen en babys zijn namelijk extra gevoelig voor de effecten van kwik. Voor kinderen vanaf anderhalf jaar en volwassenen geldt dit advies voor tonijn niet. Wel wordt kinderen afgeraden zwaardvis, haai, koningsmakreel of merlijn te eten in verband met de hogere gehaltes kwik in deze vissoorten.

Kwikgehaltes verschillen
Vissoorten waarin hoge gehaltes kwik worden aangetroffen, zijn vooral roofvissen die lang leven zoals zwaardvis, haai, merlijn en koningsmakreel. In verse tonijn werden lagere gehaltes gevonden. In gewone makreel en de andere soorten die in Nederland veel worden gegeten zoals haring, zalm, paling en kabeljauw, zijn de aangetroffen kwikgehaltes nog lager.

Vis eten blijft gezond
Vis is een bron van eiwit, vitamines en mineralen. Vis bevat daarnaast visvetten die de kans op sterfte door een plotselinge hartstilstand verminderen. Dit effect is het grootst bij één tot twee porties vis per week.

Deel: ' Tonijn eten tijdens de zwangerschap '
Lees ook