FNV

Logo

Afbeelding

Topinkomens in zorgsector schrikbarend gestegen

AVAKABO FNV is verbijsterd over de schrikbarende salarisstijgingen in de top van de zorgsector. De bond wil over deze kwestie opheldering bij de werkgeversorganisaties en minister Borst (volksgezondheid). De minister heeft volgens Het Financieele Dagblad de vereniging van directeuren in de gezondheidszorg (NVDZ) al op het matje geroepen.

ABVAKABO, De FNV-bond in de zorgsector, wil nu dat de salarissen van de Raden van Bestuur openbaar worden gemaakt. In de marktsector is dit al gebruikelijk bij ondernemingen vanaf een bepaalde omvang.

Tot nu toe volgden de topsalarissen in de zorgsector de CAO-loonstijgingen. Volgens ABVAKABO FNV kan de salarisstijging bij de grootste instellingen zelfs oplopen tot bijna 50 procent. Dit is exclusief extra beloningen en vergoedingen.

In de top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn de salarissen in het afgelopen jaar met 17,6 procent gestegen. Deze enorme stijging lijkt nu zelfs in het niet te vallen bij de stijgingen van de topsalarissen in de zorg. De afgelopen weken riepen alle werkgeversorganisaties op om de lonen te matigen. Voor het topmanagement gelden blijkbaar andere normen., aldus Guus van Huygevoort, vice-voorzitter van ABVAKABO FNV.

Vanuit de politiek is woedend gereageerd op het nieuws. PvdA-kamerlid van Gijzel zei in een reactie dat clusterklungels in driedelig grijs de macht hebben gegrepen in de zorg. Groen Links wil een spoeddebat.

10 april 2001

Deel: ' Topinkomens in zorgsector schrikbarend gestegen '
Lees ook