Topvoetbal wil scoren met toegankelijke websites

Ajax, PSV en de KNVB hebben nog veel te doen

10-06-2002
Eerder dit jaar testte een groep testers van Drempels Weg enkele websites die over sport gaan. De cijfers in het rapport waren niet om over naar huis te schrijven. Daarom is het verheugend dat Ajax, PSV én de KNVB onlangs de intentieverklaring hebben getekend. Reden om in de eerste week van het WK voetbal eens te kijken wat ze van plan zijn met hun website.

Het was heel erg toevallig dat juist die 2 topclubs uit de KPN Eredivisie destijds samen op de derde plaats eindigden. De gebruiksvriendelijkheid van beide websites was met een 6,0 redelijk, maar de toegankelijkheid was slechts een 3,6 waard, wat een eindcijfer van 4,8 opleverde. Er was dus nog genoeg aan de websites te doen, en beide clubs hebben dat met het ondertekenen van de intentieverklaring onderkend.

Ajax.nl
Torben Heerze, als portal manager verantwoordelijk voor ajax.nl, vertelt dat Ajax sinds april een nieuwe website heeft. De site is alleen nog niet klaar. We zijn nog druk bezig eraan te sleutelen. Het is volgens Heerze de bedoeling dat de nieuwe website de regels over toegankelijkheid zoveel mogelijk volgt. Ajax is zich bewust van zijn fans, legt Heerze uit, daarom wilde Ajax zelf graag een beter toegankelijke website.

Maar er is ook een nieuw content management systeem en een nieuw ontwerp van de website, die vereisen dat toegankelijkheidsregels worden gevolgd. Heerze: Voordat we aan de bouw van de nieuwe website begonnen, werden we attent gemaakt op Drempels Weg en kregen we informatie van die organisatie. Naar aanleiding daarvan zagen we dat onze nieuwe website in veel opzichten aan de eisen zou gaan voldoen. Toch is Ajax er nog niet. Zoals gezegd is de website nog niet klaar; veel content ontbreekt nog. Maar voor het begin van het nieuwe seizoen in augustus willen we een gebruiksvriendelijke en toegankelijke website hebben, aldus Heerze.

Psv.nl
De webbouwers en -redacteuren bij psv.nl raakten bekend met de toegankelijkheidsregels toen ze het rapport van Drempels Weg onder ogen kregen. Jörgen van der Meulen, webmaster van psv.nl, vertelt dat de huidige website nog geen jaar bestaat. In augustus vorig jaar ging hij live, en daarna had iedereen natuurlijk de tijd nodig om eraan te wennen. Ongeveer een half jaar geleden werd langzaam duidelijk welke dingen er niet goed of niet duidelijk waren. Sindsdien zijn we bezig stapje voor stapje van alles op te lossen.

PSV verkeert in een stadium waarin de club zich de regels voor een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website nog eigen moet maken. Maar de website van PSV wordt gestuurd door een vrij flexibel content management systeem. Dat moet het volgens Van der Meulen mogelijk maken om bepaalde aanpassingen snel door te voeren.

We moeten het rapport nog goed bestuderen, maar we zijn in elk geval van plan een ander lettertype te gaan gebruiken, grotere letters, koppen en plaatjes en teksten bij die plaatjes. Van der Meulen denkt dat die dingen over een half jaar gerealiseerd moeten kunnen zijn. En voor het nieuwe seizoen komt er nog een nieuw onderdeel op de website. Dat zal toegankelijk zijn, belooft hij.

KNVB
De maatschappelijke betrokkenheid van de KNVB is een gegeven; maar de intentieverklaring die de bond heeft ondertekend, heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt. We hebben daarom geen standaardverklaring ondertekend, legt woordvoerder Herman Poos uit, want we kunnen niet op stel en sprong aan alle voorwaarden voldoen. Maar het bewustzijn heeft dankzij Drempels Weg in elk geval post gevat bij onze technici.

Volgens Poos heeft de kostbare bouw van de KNVB-website alle verwachtingen overtroffen, vooral de commerciële. We moeten daarom oppassen wat we gaan doen als we echt onderdelen willen aanpassen, zegt Poos. De databases die aan de website hangen zijn namelijk niet zomaar te veranderen. Het is een tamelijk lang traject, en als je dat goed wilt afleggen, zal dat gevolgen met zich meebrengen. Die zullen kosten- en arbeidsintensief zijn.

De KNVB kiest er daarom voor om op het moment dat er infrastructurele aanpassingen aan de website nodig zijn, bijvoorbeeld door technologische vernieuwing, de criteria van Drempels Weg erbij te zullen pakken. Voorlopig blijven de kleurenstellingen op de website, die de teksten voor sommigen moeilijk leesbaar maken, nog gehandhaafd volgens de huisstijlregels.

Voetbalwereld
De wil om de toegankelijkheid van websites aan te passen, is onmiskenbaar aanwezig in de Nederlandse voetbalwereld. De vraag is nu
- zoals die vraag altijd kan worden gesteld - hoe snel de gebruikers zullen merken dat de intenties van de ondertekenaars worden waargemaakt. Aan alle geïnteresseerden daarom de taak en het advies om dat in de gaten te houden. En zo nodig een reactie te sturen naar de webmaster van een van de websites, wiens emailadres altijd op de website is te vinden.

Deel: ' Topvoetbal wil scoren met toegankelijke websites '
Lees ook