Carros

Toyota en Peugeot-Citroen gaan samen nieuwe kleine auto bouwen

Gezamenlijk ontwerp voor Europese markt wordt zeer betaalbaar, veilig en milieuvriendelijk

(17 juli 2001)

Toyota Motor Corporation (TMC) en PSA Peugeot Citroen (PSA) hebben na uitgebreide gesprekken over samenwerkingsmogelijkheden afgesproken op 12 juli in Brussel een overeenkomst te tekenen voor de gezamenlijke ontwikkeling van een kleine auto die zij beide in Europa gaan bouwen. De krachtenbundeling moet leiden tot aantrekkelijker geprijsde, hoogwaardige modellen die perfect aansluiten bij de wensen van Europese automobilisten.

De eerste mededelingen over de samenwerking tussen TMC en PSA hebben al veel opzien gebaard, omdat beide wereldconcerns een grote ervaring met de productie van compacte modellen hebben; Toyota natuurlijk met de sinds enige tijd in Valenciennes gebouwde en zeer succesvolle Yaris; PSA met de 106 en Saxo. De samenwerking moet derhalve tot uitermate concurrerende modellen kunnen leiden.

Beide concerns zullen op basis van het gezamenlijk te ontwikkelen concept en onderstel ieder hun eigen model op de markt brengen. De nieuwe auto's zijn primair bedoeld om perfect tegemoet te komen aan de veranderende wensen en eisen van Europese automobilisten en aan de groeiende vraag naar zuinige, compacte modellen. Bij de gezamenlijke ontwikkeling en productie gaat het met name om het platform, dus de bodem van de auto met de belangrijkste technische- en veiligheidsvoorzieningen. Bij de ontwikkeling van nieuwe auto's is dat immers het meest kostbare onderdeel; de praktijk heeft inmiddels bewezen dat op een zelfde platform technisch en uiterlijk heel verschillende auto's kunnen worden gebouwd. De door TMC en PSA te bouwen auto moet een duidelijk lagere prijs krijgen dan nu gebruikelijk is in het compacte autosegment, het veiligheidsniveau zal bijzonder hoog liggen en ook op het gebied van milieutechnologie zullen grenzen worden verlegd. TMC ziet deze samenwerking als een van haar mogelijkheden om tegemoet te kunnen komen aan de vraag van consumenten naar aantrekkelijk geprijsde, zuinige en milieuvriendelijke auto's. De joint venture biedt beide partijen een uitmuntende gelegenheid om goed in te spelen op de opkomst van het small car segment.

Voor PSA betekent deze samenwerking tussen twee onafhankelijke ondernemingen een verdere verwezenlijking van haar streven naar samenwerkingsverbanden voor de gezamenlijke ontwikkeling en productie van mechanische componenten en platforms, met als doel het realiseren van schaalvoordelen.

Deel: ' Toyota en Peugeot-Citroen gaan nieuwe kleine auto bouwen '
Lees ook