rijksvoorlichtingsdienst

traditie knokploeg margriet gewaarborgd bij 11 luchtmobiele brigade

op 13 juli zal de traditie van de "Margrietcompagnie" overgaan van 11 Mortiercompagnie "Margriet" Luchtmobiele brigade naar de Charlie compagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiele brigade. Deze ceremonie zal plaats vinden in Assen op de Johan Willem Friso Kazerne tijdens een bijzonder appel van het Regiment Stoottroepen Prins Bernard. Met deze overdracht is de traditie van de knokploeg "Margriet" uit de tweede wereldoorlog geborgd. Vele veteranen en Stoters zullen bij deze overdracht aanwezig zijn.

De Knokploeg "Margriet" is voortgekomen uit leden van het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Zij opereerden namens de top van de landelijke knokploegen in Brabant en hebben mede geholpen aan de bevrijding van Den Bosch, Wamel, Oss en Boven- en Beneden Leeuwen. Naarmate de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 naderde, leefde er bij veel verzetsstrijders het verlangen na de bevrijding de strijd tegen de Duitse bezetter voort te zetten, totdat geheel Nederland bevrijd zou zijn. Dat resulteerde in september 1944 in de formele opdracht van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard tot de vorming van een militair verband, bestaande uit personen die actief betrokken waren bij het gewapende verzet. Het Regiment Stoottroepen werd opgericht en groeide sindsdien uit tot een volwaardige eenheid van de Koninklijke Landmacht.

Diverse Landmachteenheden hebben de traditie van de Stoters en Stoottroepen voortgezet. Sinds 8 oktober 1994 zet 11 Mortiercompagnie Luchtmobiel uit Assen de traditie als 'Margrietcompagnie' voort. Aangezien de Mortiercompagnie nu opgeheven wordt gaat de traditie over naar een andere Luchtmobiele eenheid, Charlie

Deel: ' Traditie Knokploeg Margriet gewaarborgd bij 11 Luchtmobiele Brigade '


Lees ook