Ingezonden persbericht

Arnhem, 3 juni 2002

Bouwen, vroeger en nu
Maak kennis met traditionele bouwtechnieken en hun hedendaagse toepassingen

In het weekend van 22 en 23 juni 2002 maken bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum kennis met bouwtechnieken van vroeger en hun hedendaagse toepassingen. Er zijn interessante demonstraties en het publiek kan letterlijk een steentje bijdragen. Ook wordt er een 'gebint' , het skelet van een gebouw, in elkaar gezet. Het 'richten' of rechtop zetten van het gebint was vroeger een feestelijk hoogtepunt van de bouw. Ook in het Nederlands Openluchtmuseum, is dit op 22 en 23 juni reden voor een feestje.

De meeste gebouwen in het Nederlands Openluchtmuseum zijn nog helemaal oorspronkelijk. Ze zijn steen voor steen afgebroken en zoveel mogelijk met originele materialen en technieken weer opgebouwd in het museum. Veel van deze oude technieken worden ook tegenwoordig nog

- of weer - gebruikt.

Op 22 en 23 juni kan het publiek zien hoe een boog wordt gemetseld, wat de functie is van verschillende metselverbanden en hoe een muur wordt geleemd. Over de moderne toepassingen van leemwerk wordt een lezing gegeven. Verder is er informatie over vloeren, traditioneel hang- en sluitwerk en vinden er demonstraties rietdekken plaats.

Met een deskundige van de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek kunnen bezoekers in een boerderij in het Museum op zoek naar 'bouwsporen' en 'telmerken' op de gebintconstructie.
Het 'gebint' of bouwskelet werd vaak door de timmerman op zijn bouwplaats gemaakt. Daarna werd het vervoerd naar de plaats waar de boerderij moest worden gebouwd. Met behulp van telmerken (merktekens in het hout) werd het gebint in elkaar gezet. Daarna moest het rechtop worden gezet. Dit 'richten' was een heel spektakel dat na afloop met een stevige borrel werd gevierd.

Nederlands Openluchtmuseum is t/m 27 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Entreeprijzen seizoen 2002: volwassenen EUR 11,00, kinderen 4 t/m 12 jaar EUR 7,30 en
65- plussers EUR 10,50.

Nederlands Openluchtmuseum,
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl


_

Deel: ' Traditionele bouwtechnieken en hun hedendaagse toepassingen '
Lees ook