Horses of the DutchTragische afloop EK Eventing Junioren
Tijdens de Europese Kampioenschappen Eventing voor Junioren in het Duitse Walldorf is Toby, het paard van Nederlandse deelneemster Carina Drenth, na een val in de steeple chase overleden. Carina (17) zelf ligt met een sleutelbeen- en heupbreuk in het ziekenhuis in Duitsland. Hoogstwaarschijnlijk zal ze deze week naar Nederland vervoerd worden.

In eerste instantie leek Toby na de val in orde te zijn. Hij stond zelf na 5 seconden weer overeind en is met zijn groom op eigen benen naar de stallen teruggelopen. Zijn toestand verslechterde echter dermate, dat men besloot om het paard naar een gespecialiseerde paardenkliniek te vervoeren. Helaas is het paard tijdens de reis naar de kliniek, waarschijnlijk aan inwendige bloedingen, overleden.

Waarom het paard is gevallen is, is iedereen een raadsel. Chef déquipe Wim Grens: Het is heel tragisch wat er gebeurd is. Het paard was in een goed conditie en was vlak voor aanvang van het EK nog uitgebreid veterinair gekeurd en gezond verklaard. Ook op het EK zelf onderging hij de veterinaire keuring zonder problemen. Carin en Toby vormden een ervaren combinatie. Carina reed in 1999 op de Europese Kampioenschappen voor Ponies in Zweden en samen met Toby vormt ze al 2 ½ jaar een combinatie. Ze zaten goed in het wedstrijdritme en hadden een goed seizoen achter de rug met goede resultaten in het Duitse Bielefeld en Ganderkersee. Bovendien werden ze 2 weken geleden nog derde in het Belgische Nokeren.

Carina en Toby gingen op de tweede dag als eerste van de twee Nederlanders van start in het wegparcours, waar zij goed doorheen kwamen. Vervolgens begint ze met een fris paard aan de steeple-chase. Carina galoppeert in een rechte lijn naar hindernis 1, een oplopende triplebar-achtige heg met een houten beschot aan de onderkant. Carina rijdt Toby goed aan naar de sprong, het paard komt goed voor de sprong uit, maar springt niet. Hierdoor klappen ze tegen de onderkant van de hindernis. Het paard draait door de lucht en Karina valt er links naast. Het paard staat na 5 seconden weer op en loopt, slechts een tikje kreupel, zelfstandig met zijn groom naar de stallen. Hier wordt hij door de speciaal voor de Nederlandse paarden meegereisde dierenarts Ben Horsmans en de wedstrijddierenarts nagekeken en lijkt alles goed te zijn. Het paard wordt afgespoten en uitgestapt door zijn groom,die na een uur toch het vermoeden heeft dat het paard zich niet helemaal lekker voelt. Hij vertoont wat koliekachtige verschijnselen en er wordt besloten om de dierenarts er nogmaals bij te roepen. Beide dierenartsen besluiten het paard een infuus te geven. Maar omdat de conditie van het paard verslechterd, wordt besloten om hem naar een gespecialiseerde paardenkliniek te vervoeren op zon drie kwartier rijden. Onderweg naar deze kliniek is Toby helaas aan inwendige bloedingen overleden.

Ook de chef déuipe van de Ierse deelnemers die met zijn neus op de val stond begrijpt er niets van. Zoiets gebeurt een op de tienduizend keer. Niemand weet waarom. Verder hebben zich in deze steeple-chase ook geen andere ongelukken voorgedaan.

Carina zelf is vanaf het wedstrijdterrein met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar zij geopereerd is aan een breuk in de aanhechting van de heup en het dijbeen. De operatie is goed geslaagd. De volledige genezing zal toch wel een half jaar duren.

Florinoor Hoogland, de andere Nederlandse deelneemster, stond na de dressuur op de eerste dag op een achtste plaats. De cross kwam ze door met een weigering en een val van haar paard, waarna ze de cross wel volledig heeft uitgereden. Ook het afsluitende springparcours heeft gereden, maar door haar val had ze veel punten verloren waardoor ze in het klassement als 49e eindigde.©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer

Deel: ' Tragische afloop EK Eventing Junioren '
Lees ook