‘Train Mandala’ nieuwste aanwinst Spoorwegmuseum


Bezoekers bepalen aankoop kunstwerk Kaagman

UTRECHT, 20120903 -- De tentoonstelling ‘Stencil Station’ van spray art kunstenaar Hugo Kaagman in Het Spoorwegmuseum is afgelopen. Het Spoorwegmuseum koopt één van Kaagman’s kunstwerken aan: ‘Train Mandala’. De keuze is gemaakt door de bezoekers aan de tentoonstelling, zij konden een stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. ‘Train Mandala’ kreeg 15% van de stemmen. Conservator Jos Zijlstra is tevreden met de keuze van het publiek: “Dit kunstwerk is ook één van mijn persoonlijke favorieten. De graffitikunst van Hugo Kaagman staat dicht bij de mensen, het is heel toegankelijke kunst. Dat past goed bij Het Spoorwegmuseum. We gaan er een mooi plekje voor zoeken.”

[Train Mandala] Do it yourself
Naast het invullen van een stemkaart konden bezoekers ook zelf aan de gang met een virtuele spuitbus. Dit alles om de ‘do it yourself’ gedachte van graffiti een plek te geven in de tentoonstelling. Op een touchscreen kon men zich uitleven met sjablonen en kleuren. De op die manier ontstane kunstwerkjes waren te downloaden op de site van Het Spoorwegmuseum. Bijna 10.000 bezoekers waagden zich hieraan. De door Kaagman beschilderde goederenwagon, locomotief en bovenleidingmontagewagen blijven (met graffiti!) te zien in Het Spoorwegmuseum.

Hugo Kaagman is de ‘Stencil King’
Kaagman staat bekend als de ‘Stencil King’. Hij is Nederlands eerste stencil kunstenaar en inspirator voor kunstenaars als Blek le Rat en Banksy. Hugo Kaagman begon met graffiti op straat maar inmiddels hangen zijn kunstwerken in galeries en musea. Zijn Delfts blauwe prints zijn overal ter wereld bekend. Het atelier van Hugo Kaagman staat op het perron van Station RAI, de trein is daarom een belangrijke inspiratiebron voor hem.


Deel: ' ‘Train Mandala’ nieuwste aanwinst Spoorwegmuseum '
Lees ook