PERSBERICHT

Geva Racing-coureur Tristan te Pas oppermachtig op Spa-Francorchamps

Spa-Francorchamps (B), 22 september 2001. Tristan te Pas (Blaricum) heeft een indrukwekkende zege behaald in de negende race van het Benelux-kampioenschap Landis Formule Ford. Te Pas nam vlak na de start de leiding en beëindigde de race met meer dan een straatlengte voorsprong als winnaar. Stefan de Groot (Hillegom) moest achteraan starten, na een indrukwekkende inhaalrace kwam hij als vierde (!) Benelux-rijder over de finish. De Groot behoudt de leiding in het tussenklassement.

De negende ronde meetellend voor het Benelux-kampioenschap Landis Formule Ford werd samen met een race voor het Frans kampioenschap Formule Ford verreden, waardoor het startveld maar liefst 44 auto's telde. In de verregende tijdtraining reed Tristan te Pas de vierde tijd, een goede uitgangspositie voor de tien ronden lange race op het Formule 1-circuit in de Belgische Ardennen. Stefan de Groot, die als klassementsaanvoerder naar Spa-Francorchamps kwam, moest de race op de laatste startrij beginnen. "De wedstrijdleiding is hier heel streng op het gebied van het afsnijden van chicanes, het is belangrijk dat je de lijnen die de zijkant van de baan markeren mijdt om diskwalificatie te voorkomen", wist Stefan. "Ik was daarom erg voorzichtig in onder meer de 'bus stop chicane'. Desondanks werden mij de tijden die ik in de eerste twee ronden in de training had gereden afgenomen. In de derde ronde gleed ik van de baan, zodat ik de race zonder trainingstijd vanaf de laatste startrij moest beginnen."

Bij de start van de race werkte Tristan te Pas zich razendsnel naar voren, voor de tweede bocht had hij de leidende positie al in handen. Tristan maakte vervolgens veel indruk door iedere ronde meer dan een seconde op de rest van het veld weg te lopen; na tien ronden racen had de jonge coureur van het TOTAL/Ford Junior Team een voorsprong van maar liefst zeventien seconden op tweede man Jaap van Lagen. "Ik heb het in de beginfase van de race gewonnen", concludeerde de overgelukkige winnaar nadat hij zich op het erepodium met de champagnefles had uitgeleefd. "Toen ik eenmaal op kop lag heb ik mijn eigen tempo gereden. Het ging gewoon fantastisch, mijn Mygale was perfect. Het was een foutloze race."

Stefan de Groot werkte zich in tien ronden op van de 43ste plek naar de uiteindelijke vierde plaats in het Benelux-veld. "In het begin heb ik enigszins behoudend gereden, ik wilde niet teveel risico's nemen in de hectische beginfase van de race", aldus de grote titelkandidaat. "Ik ben tevreden met het resultaat, het is erg belangrijk dat ik weer de nodige punten heb behaald." Stefan keek terug op een moeilijke race. "Het valt niet mee om je door het veld naar voren te vechten, ook al ben je sneller", concludeerde de student Lucht- en Ruimtevaarttechniek. "Het was voor mij een nadeel dat we dit keer samen met het Franse veld reden, daardoor moest ik extra veel auto's passeren."

Het volgende, tevens laatste raceweekeinde van de Landis Formule Ford van dit seizoen vindt plaats op 6 en 7 oktober op Circuit Park Zandvoort. Er zullen dan hoogstwaarschijnlijk twee races verreden worden, één op zaterdag en één op zondag.

Uitslag Landis Formule Ford, 22 september 2001, Spa-Francorchamps, 10 ronden:
1. Tristan te Pas Mygale 2001 25:33.708

2. Jaap van Lagen Mygale 2001 op 17.022

3. Ferdinand Kool Mygale 2001 op 17.911

4. Stefan de Groot Mygale 2001 op 32.027

Stand Beneluxkampioenschap Landis Formule Ford na negen races:
1. Stefan de Groot 127, 2. Jaap van Lagen 108, 3. Tristan te Pas 92

Voor de redactie:
Meer informatie wordt u graag verstrekt door Gert Valkenburg, telefoon (06) 53 17 17 78

Zoekwoorden:

Deel: ' Tristan te Pas oppermachtig op Spa-Francorchamps '
Lees ook