Try-out Zonnebootrace Veenkolonin


Voorbereiding op een meerdaagse race op zonne-energie in 2010

STADSKANAAL / MUSSELKANAAL, 20090821 -- Maandag 24 Augustus wordt een try-out Zonnebootrace gehouden in de Veenkolonin. Er wordt gevaren van Musselkanaal naar Stadskanaal. Aan de start verschijnen twee studententeams die hals over kop van vakantie zijn teruggekomen; Het team van de Hanze Hogeschool uit Groningen, zij varen met de Sununlimited en zij zijn dit jaar winnaar geworden in de A-klasse; en het team van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden, winnaar van de B-klasse. Het startsein wordt gegeven door scheidend Programma manager van de Agenda voor de Veenkolonin, mevrouw Leontien Kompier.

Er bestaan plannen om volgend jaar een meerdaagse race op zonne-energie te organiseren in de regio. De race van vandaag heeft een meer symbolisch karakter. Welk team er wint is niet het belangrijkste, de teams wordt gevraagd hun kennis en ervaring te delen en mee te denken hoe in dit gebied volgend jaar een uitdagende race kan worden georganiseerd. Na de race hebben zij daar goed zicht op.

De weersverwachting voor maandag ziet er goed uit; onbewolkt, 11,3 zonuren en 28 graden. Bij deze weersomstandigheden kunnen de boten 12 a 13 km per uur varen. De race start rond 11.00 uur bij de Passantenhaven in Musselkanaal (Jachthaven Spoordok). De finish is bij de Drouwenermondsebrug in Stadskanaal. Kinderen van de basisschool Willibrord verwelkomen de teams op de brug en hanteren de finishvlag. De meesters en juffen besteden maandagochtend in de lessen uitgebreid aandacht aan de techniek van zonne-energie. De boten worden rond 14.00 uur verwacht aan de finish. De teamcaptains zullen hun adviezen en bevindingen over de nieuwe race in 2010 geven aan mevrouw Kompier. Alle kinderen krijgen een gezonde en duurzaam geproduceerde traktatie.

De race is een initiatief van Willem Foorthuis, initiatiefnemer van De Werkplaats Veenkolonin en lector Regionale Transitie bij de Hogeschool Van Hall Larenstein.


Deel: ' Try-out Zonnebootrace Veenkolonin '
Lees ook