Tsarina zonder juwelen: Peter de Grote’s Jekatarina


Uniek schilderij enkele dagen in Museum Geelvinck te Amsterdam

AMSTERDAM, 20130405 -- Van 5 t/m 8 april 2013 is ter gelegenheid van de opening van het Nederland-Rusland Jaar door President Vladimir Poetin en tijdens het Museumweekend in Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam een uniek portret van tsarina Jekatarina I te zien. Zij is de minnares en tweede vrouw van Peter de Grote. Het portret is het vroegst bekende schilderij dat van Jekatarina bekend is.

Peter de Grote maakt in 1712 officieel zijn huwelijk bekend met minnares, de Litouwse boerendochter Marta Helena Skavronskaja. Zij zou hem na zijn dood opvolgen als Tsarina Jekatarina I. Naar aanleiding van hun huwelijk, portretteerde de Deense schilder Andreas Möller (1684-1762) Jekatarina ten behoeve van de Duitse vorstenhuizen verwant aan Peter. Het is een opmerkelijk levensecht portret, waarop zij zonder enige juwelen of andere opsmuk staat afgebeeld. Het is tevens het eerste Westerse portret van een Russische vorstin.

Jekatarina is de tweede vrouw van Peter de Grote. Zij heeft een opmerkelijke levensloop. Als katholieke wees uit Litouwen, haar vader was een boer van Poolse origine, klom zij op tot de maîtresse van Peter de Grote en uiteindelijk zijn wettelijke vrouw en opvolger als tsarina Jekatarina I. Tevens heeft zij Peter de Grote – en wellicht daarmee Rusland en West-Europa – gered van de Ottomaanse troepen.

Het eerste portret, dat van Jekatarina vervaardigd is, wordt ter gelegenheid van het bezoek van President Vladimir Poetin aan Amsterdam voor de opening van het Nederland-Rusland Jaar 2013 enkele dagen in Amsterdam getoond. Gedurende het Museumweekend is dit uitzonderlijke schilderij van een bijzondere vrouw te zien in Museum Geelvinck in bruikleen van een Duitse particuliere collectioneur.

Van dit portretschilderij van de hand van Andreas Möller is één kopie bekend, dat enkele jaren geleden aangekocht is door Gazprom en in Duitsland geëxposeerd wordt in het kader van de Nord Stream Pijplijn, de gasverbinding door de Baltische Zee. De basis voor de Nederlandse deelname door Gasunie aan deze geopolitiek strategische gasleiding is gelegd in het Geelvinck Hinlopen Huis door oud-premier Viktor Tsjernomyrdin tijdens een lunchbijeenkomst op initiatief van de huidige bewoner.

https://geelvinck.nl/exposities/tsarina-zonder-juwelen-peter-de-grotes-jekatarina/

Deel: ' Tsarina zonder juwelen Peter de Grote’s Jekatarina in Amsterdam '
Lees ook