Technische Universiteit Eindhoven

4 juli 2002

PERSBERICHT

Eerste ingenieurs in dit vakgebied in Europa
TU Eindhoven levert eerste vijf ingenieurs Biomedische technologie af

Deze vijf jonge ingenieurs weten hoe het menselijk lichaam functioneert en kunnen vanuit dat inzicht allerlei technologische vragen tot een goede oplossing brengen. Zij hebben een brede kijk ontwikkeld op complexe, vaak technologische vraagstukken binnen de gezondheidszorg. Het doel is om de diagnose te verbeteren en nieuwe hulpmiddelen te ontwerpen. Dat zegt prof.dr.ir. Jan Janssen, decaan van de faculteit Biomedische Technologie (BMT) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Donderdag 4 juli studeerden de eerste 5 BMT-ingenieurs af. Zij startten in september 1997 de nieuwe ingenieursopleiding Biomedische technologie die de TU/e samen met de Universiteit Maastricht verzorgt. Op dit moment volgen 345 studenten de BMT-opleiding.

Prof.mr. Job Cohen, de toenmalige rector magnificus van de Universiteit Maastricht, gaf 1 september 1997 in Eindhoven het startschot voor de nieuwe vijfjarige ingenieursopleiding. Volgens Cohen is het van belang, dat een nieuwe generatie biomedisch technologen wordt opgeleid die vanaf het begin met de medische en technische wetenschappen zijn grootgebracht. De nieuwe opleiding kon tot stand komen dankzij een jarenlange samenwerking tussen onderzoekers van beide universiteiten. In 1997 startten 72 studenten met de BMT-opleiding en daarvan hebben er nu dus vijf binnen 5 jaar de opleiding voltooid.

Alles maken wat een specialist nodig heeft
Het uitgangspunt van de opleiding Biomedische technologie is het opleiden van mensen die technologische en medische kennis kunnen integreren. Het fascinerende van BMT is dat deze studie zich bezighoudt met de meeste ingewikkelde machine die er bestaat: het menselijk lichaam. Debby Gawlitta, een van vijf nieuwe BMT-ingenieurs, beantwoordde de vraag welke opleiding ze aan te volgen was, zo: Een biomedisch technoloog kan in principe alles maken wat een specialist nodig heeft.
De vijf ingenieurs Biomedische technologie zijn: Ralf Boerboom (23 jaar) uit Vlijmen, Niels Driessen (23 jaar) uit Den Bosch, Debby Gawlitta (22 jaar) uit Eindhoven, Joep Kierkels (23 jaar) uit Eindhoven en Raymond Sladek (23 jaar) uit Eindhoven.

Deel: ' TU Eindhoven levert vijf ingenieurs Biomedische technologie af '
Lees ook