TuinbouwNet


Tuinbouw boekt toch records in 1998 ondanks slecht weer

Drie records kon de voorzitter van het Productschap Tuinbouw, J. van der Veen, op 7 januari meldden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het schap. De productiewaarde van de Nederlandse tuinbouw kwam voor het eerst in de geschiedenis boven de vijftien miljard gulden uit. Hiermee is het aandeel van de tuinbouw in de totale primaire agrarische productie gegroeid tot 42 procent, weer een record. De waarde van de Nederlandse tuinbouwexport bereikte in 1998 een recordomvang van meer dan 22 miljard gulden.

De groei van de Nederlandse tuinbouw kwam in 1998 geheel voor rekening van de siergewassen. Vooral de omzetten van snijbloemen en kamerplanten stegen in het afgelopen jaar. Dit was voor een deel te danken aan de matige weersomstandigheden in de zomer. De verkopen van bloemen en planten lopen beter als juli en augustus niet al te warm zijn. De bloembollen- en de boomkwekerijsector hadden duidelijk last van de overvloedige regenval in 1998. Toch werd in beide sectoren een omzetstijging geboekt van respectievelijk één en zeven procent vergeleken met 1997.

De omzet in de Nederlandse voedingstuinbouw kromp in 1998 met één procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Door een tegenvallende productie en matige prijzen in de zomer bleef de omzet van glasgroenten drie procent in de min. Ook de prijzen van een aantal vollegrondsgroenten vielen vorig jaar tegen. Hierdoor daalde de omzet met vijf procent vergeleken met 1997. Verder drukte de wateroverlast de kilo-opbrengsten per hectare. Een aantal gewassen kon zelfs niet meer geoogst worden. De uientelers -handelaren hebben in 1998 een heel goed jaar gehad. Een grote buitenlandse vraag zorgde voor hoge prijzen. Ook de champignon- en fruitsector boerde in 1998 beter dan in het jaar daarvoor. Vooral de champignons voor de verse markt deden het goed. Bij het fruit zorgde vooral de peren voor de omzetstijging.

Zoals al gezegd kwam de totale exportwaarde van de Nederlandse tuinbouw in 1998 uit op het recordbedrag van ruim 22 miljard gulden. Hiermee was de uitvoer drie procent groter dan in 1997. Vooral de buitenlandse vraag naar bloemen, planten en boomkwekerijproducten uit Nederland was in 1998 groot. De snijbloemen zijn vorig jaar binnen de tuinbouw het belangrijkste exportartikel geworden. Voorheen waren de verse groenten de voornaamste exportpoot. In 1998 werd voor ruim 5,7 miljard gulden aan bloemen uitgevoerd. Aan verse groenten ging vorig jaar voor bijna 5,5 miljard de grens over.

Deel: ' Tuinbouw boekt toch records in 1998 ondanks slecht weer '
Lees ook