(Uit: Gemeente ARNHEM Info, december 1998)

De Steile Tuin

In april 1999 is het 100 jaar geleden dat ‘Het Park van Arnhem’, Sonsbeek, werd aangekocht door de gemeente. In het kader van dit jubileum wordt het park op tal van plekken gerestaureerd en krijgt het enkele nieuwe attracties. Eén van deze attracties is de steile tuin. Een door muren en hagen afgebakende ruimte waarin van een groot assortiment bloeiende bloemen genoten kan worden. De plek heeft een zeer centrale ligging in het park, op de rand van de stuwwal tussen het oude theehuis en het huis Sonsbeek.

Moestuin Vroeger werd deze ruimte gebruikt als moestuin en op dit moment is deze ingericht als midgetgolfbaan en parkeerplaats. Het ontbreken van goed onderhoud en het half private karakter van de midgetgolfbaan heeft ervoor gezorgd dat de plek ruimtelijk versnipperd is en er verwaarloosd uitziet. De plek wordt dan ook door weinig parkbezoekers aangedaan. Reden te meer om voor deze bijzondere plek een nieuwe inrichting te bedenken die aansluit op het historisch karakter van het park en het park een nieuwe impuls geeft.

Een nieuw wervend thema voor het park Idee is vooral om het park een nieuw, vooral gekleurd tafereel te geven. De tuin wordt omsloten door muren en hagen. De helling wordt gedramatiseerd door lage muren en erop aansluitende vlakken met bloemen. Deze tuin- sawas zorgen voor een schitterend kleureffect wat binnen het groene park voor een prachtig contrast zorgt. Door een prachtig vormgegeven as sluit de tuin naadloos aan op het park. Vanaf twee nieuwe pleinen die aan de as liggen, kun je van allerlei attracties genieten.

TuinkarakteR In de tuin wisselen rust en spektakel elkaar af. Diverse details versterken het tuinkarakter en zorgen ervoor dat de tuin een attractie wordt voor verschillende leeftijdscategoriëen. Op een aantal plekken kun je in een praatbuis fluisteren. Je stem wordt versterkt en komt dertig meter verder uit de buis. De buizen zijn fraai vormgegeven, steken uit de grond of zijn verwerkt in muurtjes. Vanuit een bron in een muur stroomt een beekje de helling af. De beek stroomt dwars overd plantenstroken, muurtjes en verharding naar een lager gelegen plein en zorgt voor een levendige attractie. Tussen de bomen worden hangmatten opgehangen en op de grazige hellingen kan genoten worden van een zonnetje. Op het lage plein is een jeu-de-boulesbaan en staan schaaktafels. Op de oude muren en in- en uitsparingen van de haag is ruimte voor glazen panelen met literatuurverwijzingen. Tevens zijn er tal van tijdelijke activiteiten mogelijk zoals kleine klassieke concerten en straattheater.

Nog meer voorzieningen Op het lage plein wordt een kiosk geplaatst waarin ruimte is voor de beheerder van de tuin, een kleine verkoopruimte en toiletten. Samen met de leslokalen van het centrum voor Natuur- en Milieu Educatie (CNME) kan het plaats bieden aan kleine natuurtentoonstellingen. De tuin krijgt een aangenaam verblijfsklimaat met een wervend karakter dat goed aansluit op het historisch beeld van het park. Het wordt een ontmoetingsplek waar bezoekers kunnen uitrusten en genieten van de kleuren van bloemen en planten en bewegende mensen.

Deel: ' Tuinen attracties in honderdjarig Sonsbeekpark, Arnhem '
Lees ook