Turbulente race op circuit van Spa-Francorchamps voor Team Transscope

Spa-Francorchamps (B), 23 september 2001 - De eerste ronde van de race in de Fly You Clio Renault Sport Cup op het prachtige circuit van Spa-Francorchamps was een zeer turbulente. In praktisch elke bocht vlogen er auto's van de baan, sommige daarvan veroorzaakten bij het terugkomen op de baan voor problemen voor de achteropkomende rijders. Christiaan Frankenhout, deze race gastrijder bij Team Transscope, was hiervan de dupe. Na een goede start vanaf de dertiende positie werd hij al in de eerste ronde aangetikt, waarna hij een andere rijder die achterstevoren op de baan stond niet meer kon ontwijken. Voor hem was de race daarmee over. Joost Koenders, Yvonne Vlogtman en Willy Welles hadden hun handen eraan vol om de race heelhuids te beëindigen. Dat lukte hen allemaal, maar tevreden gezichten waren er niet te zien bij het team.

De tijdtrainingen verliepen wisselend voor de rijders van Team Transscope. Gastrijder Christiaan Frankenhout (Oostzaan), die Debbie Loogman verving, presteerde het best; hij kwalificeerde zich in zijn eerste race in de Fly You Clio Renault Sport Cup meteen als derde Junior-rijder.
Joost Koenders (Bentveld) kwam niet verder dan de 35ste tijd. "De eerste training werd in de regen verreden, toen ging het regelijk goed. Tijdens de tweede kwalificatiesessie was het droog, dus toen werden de snelste tijden gereden", aldus de kopman van Team Transscope. "Ik had op de droge baan extreem veel overstuur, waarbij de achterkant van mijn Clio uitbrak. Daardoor kon ik geen goede tijd zetten."
Yvonne Vlogtman (Holten) kwalificeerde zich als negende bij de Junior-rijders. "De eerste ronden had ik veel last van verkeer op de baan, waardoor ik geen optimale ronde kon rijden. Toen de baan eindelijk vrij was, hadden mijn banden hun beste tijd gehad", meende Yvonne, die desondanks vertelde dat ze 'lekker had gereden'.
Willy Welles (Zenderen) reed de 31ste tijd. "In de regen ging het goed, ik reed toen de zeventiende tijd. Op de droge baan had ik meer moeite om een goede tijd neer te zetten. Ik heb tijd nodig om de grenzen van de grip op te zoeken, deze tijd had ik onvoldoende."

Joost Koenders had een slechte start, waardoor hij enkele plaatsen terugviel. Door aan het begin behoudend te rijden en goed op te letten bij alle schermutselingen op de baan lag hij na de eerste ronde al op de 24e positie. Hij kwam als zestiende over de finish. "Mijn auto liep veel beter dan in de trainingen, maar met mijn teleurstellende startpositie reed ik voor mijn gevoel al een verloren race. Zonde, want het is een prachtige baan en wanneer mijn auto tijdens de trainingen goed had gelopen had het er allemaal heel anders uitgezien. Mijn doel is nu de finaleraces, op 7 oktober op Circuit Park Zandvoort, mooi af te sluiten, ik zal er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."

Naast de problemen op de baan had Yvonne Vlogtman een nog groter probleem; al tijdens de opwarmronde bleek dat haar remmen niet goed functioneerden, de vonken vlogen ervan af. "Tijdens de race was ik daardoor machteloos, ik moest zo'n tien meter eerder remmen dan de anderen en dan houdt het gewoon op. Ik had wel één leuke actie toen we met z'n drieën naast elkaar op de busstop chicane afgingen. Ik ging er als tweede door en dat was leuk. Volgende race maar weer beter, want ik maak nog volop kans in het Junior kampioenschap." Yvonne werd negende bij de junioren.

Ook Willy Welles had de eerste ronde ogen te kort om alles wat er op de baan gebeurde te kunnen volgen. "Clio's die van de baan vlogen en meteen weer terugstuurden, inhalen onder geel, echt niet te geloven. De race vloog daardoor ook voorbij, voor mijn gevoel heb ik maar een paar rondjes gereden. Over dit weekend kan ik kort zijn: Geweldig feest, slechte race." Willy moest genoegen nemen met de 24ste plaats.

Christiaan Frankenhout was uiteraard zeer teleurgesteld over zijn korte optreden. "Ik had een prima start en kon de eerste problemen goed omzeilen. Maar toen ik werd aangetikt en vervolgens op Roel Oudendijk afschoof kon ik niets meer doen. Erg jammer, ik had graag in mijn eerste race in de Clio Cup een goed resultaat voor het Team neergezet."

Uitslag race Fly You Clio Renault Sports Cup

1. Jeroen Bleekemolen 8 ronden in 26:51.301

2. Michael Bleekemolen, op 4.628

3. Pim van Riet, op 8.775
16. Joost Koenders, op 36.346
24. Willy Welles, op 55.788
32. Yvonne Vlogtman, op 1:10.781

Klassement na zes races

1. Jeroen Bleekemolen, 118 punten

2. Phil Bastiaans, 84 punten

3. Jeroen Reijntjens, 69 punten
16. Joost Koenders, 11 punten
26. Yvonne Vlogtman, 3 punten

Uitslag Junior Cup

1. Mario Bik, 8 ronden in 27:00.648

2. Rory Bertram, op 7.892

3. Michael Sanstra, op 19.822

Klassement Junior Cup na vijf races

1. Mario Bik, 44 punten

2. Michael Sanstra, 38 punten

3. Patrick de Jong, 17 punten

4. Yvonne Vlogtman, 16 punten


Transscope, gevestigd in Enter, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en (in)bouw van uiterst geavanceerde boardcomputers, blackbox- en plaatsbepalingsystemen en de bijbehorende software.
---

Deel: ' Turbulente race op Spa-Francorchamps voor Team Transscope '
Lees ook