INSIDE TRAVEL NEWS

Gezondheidsrisico al op 3 uur vliegen

Utrecht, 20 juni 2002

Turkije, egypte en marokko speerpunt van voorlichtingscampagne

++ 47% van de reizigers informeert niet naar gezondheidsrisico's ++ 55% van de reizigers naar Turkije zoekt geen informatie en slechts 22% is voldoende beschermd
++ reisbureau heeft belangrijke rol als informatiebron ++

Zevenenveertig procent van de Nederlanders vraagt geen advies over gezondheidsrisico's over hun vakantie naar risicolanden. Uit nadere analyse van het NIPO Vakantieonderzoek 2001 door Dr. D. Overbosch en P. van Thiel blijkt dat juist reizigers naar populaire bestemmingen, zoals Turkije en Marokko, zich onvoldoende laten informeren en beschermen tegen infectieziekten. Alle reden voor hen een voorlichtingscampagne te ondersteunen.

Uit het Schipholonderzoek 2001 bleek al dat reizigers naar populaire bestemmingen, zoals Turkije, Marokko en Egypte, zich onvoldoende beschermen. Respectievelijk 42%, 39% en 37% van de ondervraagde reizigers hadden zich niet goed voorbereid op hun reis.

Dr. D. Overbosch, internist en directeur van Travel Clinic Rotterdam, en P. van Thiel, internist verbonden aan het Tropencentrum AMC te Amsterdam, beschouwen samen het NIPO Vakantieonderzoek 2001 en komen tot opzienbarende conclusies.
Uit dit onderzoek blijkt dat slechts 53% van de reizigers informatie zoekt over mogelijke gezondheidsrisico's in 'verre landen'. Voor bijvoorbeeld Turkije zoekt slechts 45% informatie en vaak doet men dat bij een reisbureau (20%). Uiteindelijk ging maar 22 % van de Nederlandse vakantiegangers naar Turkije voldoende beschermd op reis.

'Turkije, Marokko en Egypte, waar dit jaar naar verwachting ruim 600.000 Nederlanders naar toe zullen reizen, zijn landen op slechts circa 3 uur vliegen afstand'.
'Men beseft onvoldoende dat men ook in deze populaire bestemming aan besmettelijke ziekten, zoals bijvoorbeeld Hepatitis A, bloot staat. En dit terwijl een simpele vaccinatie jarenlange bescherming biedt' aldus Overbosch en van Thiel.

Meer weten betekent bewust reizen en minder risico lopen. Daarom is op initiatief van een aantal specialisten op het gebied van reizigersadvisering, een voorlichtingscampagne van start gegaan. In de campagne werken GGD's, Travel Clinic's en reisbureaus samen en wordt verwezen naar www.gezondopreis.nl en www.lcr.nl voor meer informatie over gezondheid en 'verre reizen'.


---

Niet voor publicatie:
Dit persbericht en bijlagen, voorbeeld print campagne, fact-sheets Malaria, Hepatitis A en Gezond op reis) zijn tevens te vinden op www.insidetravelnews.nl

Deel: ' Turkije, egypte en marokko speerpunt van voorlichtingscampagne '
Lees ook