Actueel

Persbericht: Twee maal negen jaar in schietbalpenzaak
Bron: Rechtbank Dordrecht

Datum actualiteit: 27-06-2002

De rechtbank te Dordrecht heeft twee verdachten van doodslag veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens medeplegen van opzettelijke doodslag. De 21 jarige Fabian Gaari uit Tilburg werd in de kerstnacht van 2001 dodelijk getroffen door een kogel uit een schietbalpen.

De 18-jarige verdachte "Chino"B. kreeg in die bewuste nacht tijdens een groot R&B feest in megadiscotheek Scanners in Dordrecht ruzie met het latere slachtoffer. Aanleiding voor deze ruzie was dat verdachte en het slachtoffer "naar elkaar keken". Na opmerkingen over en weer werd de ruzie door interventie van een uitsmijter gesust. Chino voelde zich beledigd door de gang van zaken en besloot naar huis te gaan. Op weg naar de uitgang liep hij het slachtoffer opnieuw tegen het lijf waarna hij hem meteen klappen gaf. Medeverdachte, "Paco" Z., een 34-jarige oom van Chino, dook vervolgens op en sloeg het slachtoffer eveneens. Door deze klappen deinsde het slachtoffer achteruit, waarna Chino desgevraagd van zijn oom een geladen schietbalpen kreeg aangereikt; daarmee vuurde verdachte een schot op het slachtoffer af. De kogel trof het slachtoffer in zijn borst; korte tijd daarna bezweek het slachtoffer aan zijn verwonding. De rechtbank acht het aandeel van beide verdachten bij het plegen van het strafbare feit even groot.

De rechtbank heeft overwogen dat een ernstiger vorm van redeloos geweld haast ondenkbaar is.
Het feit dat er geschoten is en dat het slachtoffer ter plaatse is overleden, moet als uitermate schokkend zijn ervaren door de in groten getale aanwezige bezoekers van discotheek Scanners. Daar komt bij dat een dergelijk gewelddadig feit grote gevoelens van onrust en afgrijzen veroorzaakt in de maatschappij in zijn algemeen.

Verdachte en zijn mededader hebben onherstelbaar leed toegebracht, met name aan de familie van het slachtoffer. Het wegvallen van het slachtoffer heeft een enorme impact gehad in het gezin, welke nog lang zal doorwerken.

De door nabestaanden van het slachtoffer gevraagde schadevergoeding in verband met het verdriet dat hen is aangedaan wijst de rechtbank niet toe, aangezien de rechtbank in dit geval (nog) niet kan vaststellen dat bij de nabestaanden sprake is van een (erkend) psychiatrisch ziektebeeld als gevolg van de confrontatie met de gevolgen van de doodslag.

Publicatie van de vonnissen volgt vrijdag 28-06-02

Zoekwoorden:

Deel: ' Twee maal negen jaar in schietbalpenzaak Dordrecht '
Lees ook