Gemeentebibliotheek Utrecht


Twee middagen over familieromans in Centrale bibliotheek.

Op maandag 11 en donderdag 28 januari organiseren de Gemeentebibliotheek Utrecht en de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) twee middagen over familieromans. Op 11 januari zal Greetje van den Berg in gesprek gaan over haar werk en vragen van het publiek beantwoorden, op 28 januari is het de beurt aan de 'grand old lady van de familieroman', Jos van Manen Pieters. Beide middagen zijn een goede gelegenheid voor de liefhebbers van het genre om hun favoriete schrijvers eens in levenden lijve te zien en hen eventueel vragen te stellen.

Op 11 januari bijt Greetje van den Berg de spits af. Van den Berg, geboren in 1959, debuteerde in 1985 met Gouden bergen in Tirol, waarna haar oeuvre snel uitdijde. 'Als je eenmaal begonnen bent met schrijven', zei ze eens,'kun je er niet meer mee ophouden.' Van den Berg vindt zichzelf geen schrijver van streekromans, maar van familieromans. Het gaat er haar om dat haar boeken emoties losmaken en dat mensen zich erin herkennen. Daarom stelt ze hedendaagse problemen als kinderloosheid, mishandeling binnen het huwelijk en ongehuwd moederschap aan de orde. Haar boeken laten daardoor iets van de tijdgeest zien en zijn dus meer dan 'zomaar een romantisch verhaaltje'. 'Ik denk dat ik situaties beschrijf die voorkomen,' zegt Van den Berg zelf. Dat veel mensen zich daardoor aangesproken voelen, blijkt wel uit de hoge verkoop- en uitleencijfers van haar werk. Enkele titels van Greetje van den Berg: De opvolger, Zandkastelen, Haar eigen keuze, De herinnering voorbij, Nooit meer eenzaam.

Op 28 januari is Jos van Manen Pieters te gast in de Gemeentebibliotheek. Van Manen Pieters mag gelden als the grand old lady van de streekroman al is dat een term waaraan ze zelf 'een gloeiende hekel' heeft, zoals ze twee jaar geleden in een interview met het Rotterdams Dagblad zei. Familieroman mag van haar, 'maar roman is wat mij betreft genoeg. Vaak gaan ze helemaal niet over een familie, maar over twee mensen.'
In 1995 stopte Van Manen Pieters op 65-jarige leeftijd met schrijven, omdat, zei ze, 'ik vond dat ik mezelf niet moest overleven'. Haar oeuvre omvat dertig boeken, waarin ze gevoelige onderwerpen als incest niet schuwt.
Van haar werk werden in totaal meer dan vier miljoen exemplaren gedrukt. Bovendien werden diverse titels van haar vertaald. Van Manen Pieters behoort nog steeds tot de meest uitgeleende auteurs van Nederland.
Het merendeel van het werk van Jos van Manen Pieters is gebundeld in trilogieën en omnibussen, zoals de Tuinfluiter-trilogie, de Rosemarie-trilogie, Op weg naar de ander, Met verzegelde orders en Met de moed der hoop.

Plaats : Centrale bibliotheek, Oudegracht 167 Aanvang: 15.00 uur Toegang: gratis
Kaarten kunnen telefonisch besteld worden via 030-2861800

Deel: ' Twee middagen over familieromans in bibliotheek Utrecht '
Lees ook