Ingezonden persbericht


persbericht
21 juli 2001, 11 uur

Nederlanders niet welkom in Genua
Twee uitzettingen op basis van Nederlandse politielijst

Een bus met Nederlandse activisten die op weg was naar de G8-top in het Noord-Italiaanse Genua is achtereenvolgens bij de Duits-Zwitserse grens en bij de Zwitsers-Italiaanse grens tegengehouden. Bij de eerste grensovergang werden een Nederlandse vrouw (uit Nijmegen) en een Duitse jongen uit de bus geplukt. En bij de tweede grensovergang werd een vrouw uit Amsterdam uit de bus gehaald. In beide gevallen hadden de douane en de rijkelijk aanwezige politiediensten, de beschikking over een door de Nederlandse politie opgestelde lijst met namen. Op basis van deze lijst werden de vrouwen ter plaatse tot 'ongewenst vreemdeling' verklaard. Met als toevoeging dat "jullie Genua niet mogen bereiken".

Beide vrouwen werden, nadat zij uit de bus waren gehaald, onder politiebegeleiding naar een station gebracht en op de trein terug gezet. De bus met Nederlandse activisten heeft haar weg vervolgd en bevindt zich op dit moment zo'n 150 km ten noorden van Genua. Zij hebben tot nu toe geen verdere problemen gehad.

Het werken met, en uitwisselen van, politielijsten was een beproefd middel tijdens het WK-voetbal, waarbij -ook tamelijk willekeurig- voetbalsupporters uit hun bussen werden gehaald.
Na de EU-top in Goteborg noemde de nieuwe EU-voorzitter België dit soort preventief tegenhouden al als een mogelijke maatregel om de Eurotop-vergaderingen in Gent en Brussel ongestoord te laten verlopen. In dit licht bezien zijn de grenscontroles rondom de G8-top meer dan een incidentele vingeroefening.

Zodra er meer informatie bekend wordt, zullen wij dit doorgeven.

Met strijdbare groet,
Assata-info - Nijmegen

tel. 024 - 323 81 62


Deel: ' Twee Nederlandse uitzettingen in Genua door politielijst '
Lees ook