ABVAKABO FNV

Twee op één cel mogelijk niet per 1 maart

Zoetermeer, 5 februari 2003

Het ministerie van justitie gaat werk maken van de tien eisen die ABVAKABO FNV en BPSAG hebben gesteld voor het plaatsen van twee gevangen op één cel. Bovendien is de invoeringsdatum van 1 maart niet meer heilig. Dat is het resultaat van het overleg tussen bonden en het ministerie dat vandaag plaatsvond. Hiermee worden de aangekondigde acties van het gevangenispersoneel voorlopig voorkomen. Elise Merlijn, bestuurder van ABVAKABO FNV: 'Ik weet niet waarom het zo lang moest duren, maar het ministerie is tot inkeer gekomen'.

Tot op heden heeft de minister niet willen ingaan op de veiligheidsvoorwaarden die het personeel stelde aan meermandetentie. Vandaag heeft het ministerie voor het eerst aangegeven de roep van het personeel serieus te nemen. De hoofddirectie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zegt zich te kunnen vinden in de gestelde eisen. Het gaat dan om het organiseren van trainingen voor het personeel, het instellen van calamiteitenteams en de stelling 'één bewaarder is geen bewaarder'. De hoofddirectie zegt aan de voorwaarden te willen voldoen, en de invoeringsdatum van 1 maart desnoods te willen uitstellen.

ABVAKABO FNV is blij dat er eindelijk geluisterd wordt naar het personeel. Toch is de bond niet gerust op een vlekkeloos vervolg. 'Het personeel begint er echt niet aan zonder die veiligheidsgaranties', aldus Merlijn. Daarom spreken de bonden en het ministerie op 19 februari weer met elkaar. Merlijn: 'We moeten er dan echt vertrouwen in hebben dat het voor elkaar komt met die lijst van voorwaarden. Zo niet, dan kunnen de actiecomités alsnog aan de bak'.

Het ministerie zal de toezeggingen binnen een paar dagen op schrift zetten voor de bonden. Op 19 februari moet blijken of de afspraken worden nagekomen.

Meer informatie:
Elise Merlijn landelijk bestuurder (06) 20539228 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

Meer informatie en die tien voorwaarden vindt u ook op www.abvakabo.nl/rijk


05 feb 03 20:18

Deel: ' Twee op één cel mogelijk niet per 1 maart '
Lees ook