Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 15 februari 1999

Twee winnaars prijs voor beste doctoraalscriptie DUBBELE TOEKENNING KARDINAAL-WILLEBRANDSPRIJS

Vrijdag 12 februari is voor de tweede maal de Kardinaal- Willebrandsprijs uitgereikt, een initiatief van het Instituut voor Oosters Christendom. De jury heeft besloten de prijs toe te kennen aan twee personen: Mathai Kadavil (KU Leuven) en aan Clara ten Hacken (UvA).

De prijs bestaat uit een geldbedrag van fl. 2000,- en is door Kardinaal Willebrands zelf overhandigd. De plechtigheid had plaats na afloop van een lezing van prof. dr. S. de Blaauw, getiteld 'Rome en Constantinopel: het altaar als monument' in het Spinozagebouw, Montessorilaan 3 te Nijmegen.

De Kardinaal-Willebrandsprijs is bedoeld voor de beste doctoraalscriptie op het gebied van de studie van het Oosters Christendom. Doel is om jonge onderzoekers aan te moedigen zich te specialiseren op dit terrein. De prijs werd in 1995 ingesteld en in januari 1996 voor het eerst uitgereikt aan de Leidse onderzoeker Dirk Kruisheer. De scriptieprijs kent dit jaar twee winnaars:
* Dhr. Mathai Kadavil, Katholieke Universiteit Leuven De heer Kadavil krijgt de scriptieprijs vanwege zijn methodologisch goed uitgewerkte analyse van Alexander Schemanns sacramententheologie. Schemann was een van de meest vooraanstaande orthodoxe theologische denkers, die de orthodoxie onder de aandacht van het Westen heeft gebracht. Det titel van de scriptie is 'The World as Sacrament, a critical Appraisal of A. Schemann's Theology'.

* Mw. Clara ten Hacken, Universiteit van Amsterdam Mevrouw Ten Hackens scriptie onderscheidt zich door een uitstekende omgang met moeilijk toegankelijke bronnen, zoals een Arabische 'Vita' die ze tekstcritisch analyseert. Haar scriptie,'Koptische en Arabische teksten over Macrobius, een Egyptische monnik uit de zesde eeuw', situeert het leven van Macrobius in een brede cultuurhistorische context.

Omdat er dit jaar twee winnaars zijn, heeft de jury besloten het geldbedrag van fl. 1500,- dat normaal wordt uitgereikt, te verhogen tot fl. 2000,- zodat beide winnaars met een rond bedrag huiswaarts keren.  

Deel: ' Twee winnaars prijs voor beste doctoraalscriptie '
Lees ook