Studenten Willem Brons, Richard Egarr en Keulse Hochschule in finale


Tweede ronde Geelvinck Fortepiano Concours toont opnieuw hoog niveau

AMSTERDAM, 20151017 -- In het vijfde Geelvinck Fortepiano Concours voor het stimuleren van jong talent op de historische fortepiano is op 16 oktober de tweede ronde gespeeld. Van de zes overgebleven kandidaten zijn er drie doorgegaan naar de finale. Het concours vormt een vast onderdeel van het Geelvinck Fortepiano Festival, dat jaarlijks in Amsterdam plaatsvindt. De finale vindt plaats op zondag 18 oktober vanaf 11.00 uur. De winnaar speelt op maandagavond 19 oktober om 20.15 uur in Museum Geelvinck. Bovendien wordt op zaterdag 17 oktober vanaf 11.00 uur gestreden om de Stanley Hoogland Square Piano Award. Voor alle onderdelen wordt gespeeld op originele historische (forte)piano's.

De kandidaten voor de finale zijn:
- Natalia Lentas (27, Polen)
- Wakana Shimizu (25, Japan)
- Naruhiko Kawaguchi (26, Japan)

Natalia Lentas studeert in Keulen bij prof. Gerald Hambitzer en heeft onder meer bij Bart van Oort en Christiaan Bezuidenhout masterclasses gevolgd; zij won reeds verschillende prijzen en was 'Resident Fortepianist' in het Beethoven Haus in Bonn. Wakana Shimizu is een leerling van Willem Brons en won in 2010 de eerste prijs in het Prinses Christina Concours; zij behaalde zowel haar bachelor als haar master (2015) cum laude. Naruhiku Kawaguchi studeert bij Richard Egarr (Conservatorium van Amsterdam), behaalde in 2015 bij zijn master voor Early Music in Tokyo de Arcanthus Prijs en won eerder reeds de Muzio Clementi Prize in de eerste Rome Fortepiano International Competition.

De jury bestaat uit internationale coryfeeën als Joyce Lindorff (VS), Willem Brons, Ursula Dütschler (CH) en Frederic Voorn onder leiding van Marcel Baudet (Young Pianists Foundation). Het concours vindt plaats in Museum Geelvinck Hinlopen Huis.

Van 8 tot en met 25 oktober 2015 vindt de lustrumeditie van het Geelvinck Fortepiano Festival plaats. Het festival, onder patronage van Richard Egarr, wordt georganiseerd rond de Sweelinck Collectie; dit is met ruim 90 historische piano's de belangrijkste collectie in zijn soort in Nederland en wordt sedert enige jaren beheerd door Museum Geelvinck. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens het jaarlijkse festival op historische pianofortes, vroege vleugels, tafelpiano’s en klavichords in historische huizen, kerken en kastelen, zoals het Geelvinck Hinlopen Huis, Felix Meritis, Honig Breethuis en Kasteel Heeswijk (bij Den Bosch). Onlangs verkreeg het festival het Europese kwaliteitslabel EFFE 2015-2016, opgezet door de European Festival Association, en werd het eveneens opgenomen in het Europese netwerk voor Oude Muziek REMA. Desondanks verkreeg het festival – inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd het grootste op het terrein van fortepiano – geen enkele subsidie. Het laatste weekend van het festival vindt plaats tijdens Het Weekend van de Verlichting in Felix Meritis.

Meer informatie

- Geelvinck Fortepiano Concours: https://geelvinckfestival.nl/competition

- Stanley Hoogland Square Piano Award: https://geelvinckfestival.nl/competition/geelvinck-square-piano-award-2015

- Geelvinck Fortepiano Festival: https://geelvinckfestival.nl

- Het Weekend van de Verlichting: www.vriendenvanfelixmeritis.nl

- Museum Geelvinck: www.geelvinck.nl


Deel: ' Tweede ronde Geelvinck Fortepiano Concours toont opnieuw hoog niveau '
Lees ook