Max van Friesland Vals gebit aanleiding tot onderzoek.

Van Max van Friesland.

ITALIE(Calabrie). Dat wij voor een kunstgebitje of een prothese maar even bij het ziekenfonds hoeven aan te kloppen is in sommige landen een ongekende luxe. Met name in landen als Italie zijn vergoedingen voor protheses vaak ondenkbaar, dus wanneer de tandarts je laatste half versleten tand moet verwijderen en je geen rijk man bent, kan je nooit meer met de mond vol tanden komen te staan. Of je moet het geluk hebben te stuiten op een leuk tweedehandsje dat ongeveer dezelfde vorm heeft als het origineel. Geluk dat trouwens niet geheel denkbeeldig is omdat er in Italie een levendige handel op markten is in gebruikte protheses; herkomst altijd onbekend.

Dit geluk overkwam ook een zestigjarige Italiaan uit Reggio de Calabria die op de rommelmarkt in een doosje met naar schatting een dertig schattige gebitjes een passend tweedehandsje vond. Nu week dit gebit sterk af van de soortgenoten omdat de hoektand van goud was en in het midden een klein maar echt briljantje zat.

De hoogbejaarde was de koning te rijk toen het min of meer bleek te passen en de prijs voor hem haalbaar was.
Nu met een verblindende glimlach een ieder groetend stuitte hij op twee jonge om geld bedelende Calabresen.
Met een minzame lach gaf de oude man duizend lire waarop onmiddellijk zijn neus werd dichtgeknepen en zijn gebit uit de mond gerukt. Met hoge snelheid gingen de twee er op hun scooter vandoor.

De twee jonge dieven die dachten een goede dag te hebben aarzelden geen moment toen ze voorbij een juwelier reden.
Met een smoes en veel lef probeerden ze bij de juwelier de gouden tand te slijten. Helaas was de juwelier niet zo enthousiast en vroeg even bedenktijd. De hevig geschrokken juwelier had het gebit van zijn in juni overleden en begraven vrouw herkend. Immers hijzelf had het briljantje ingebracht, vergissen was dus uitgesloten.

Omdat dit incident niet op zichzelf staat waarschuwt de politie al jaren voor mogelijke diefstal van sieraden en protheses uit ziekenhuizen en mortuaria. Volgens een woordvoerder van de politie die op dit voorval reageerde, is het vaak het personeel van deze instellingen dat op die manier een leuke bijverdienste heeft.

Uit een recent artikel in de Gazet del Sud blijkt er zelfs een een soort van groothandel in gebruikte protheses te zijn ontstaan tussen Italie en Griekenland. Alles op bestelling leverbaar en zolang de voorraad strekt.

Max van Friesland
https://www.nieuwsbank.nl/wie/maxvanfriesland/

Deel: ' Tweedehands vals gebit aanleiding tot onderzoek '
Lees ook