Tweedeklasser wint zilver bij Benelux Wiskunde Olympiade


MERSCH, Luxemburg, 20150510 -- Bij de Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend plaatsvond in Mersch, Luxemburg, heeft de dertienjarige Levi van de Pol uit Veenendaal een zilveren medaille gewonnen. De tweedeklasser versloeg al zijn landgenoten en maakt hiermee een grote kans deze zomer uit te mogen komen voor Nederland bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Thailand, als jongste Nederlandse deelnemer ooit. Naast de zilveren medaille van Van de Pol nam het Nederlandse team bij de prijsuitreiking op 10 mei nog twee zilveren en vier bronzen medailles in ontvangst.

De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Dit jaar nam ook een Frans team buiten mededinging deel. De wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur de tijd voor hebben. De beste helft van de deelnemers krijgt een medaille (brons, zilver of goud).

Elk team bestaat uit tien leerlingen. Het Nederlandse team is via vier voorrondes geselecteerd uit ruim 9000 deelnemers, waarvan de meeste in 5 en 6 vwo zitten. Dat tweedeklasser Levi van de Pol zich niet alleen heeft geplaatst voor deze wedstrijd, maar dit weekend ook al zijn teamgenoten heeft verslagen, belooft veel voor komende internationale wedstrijden. Zijn talent werd onlangs ook opgemerkt bij De Wereld Draait Door, waar hij op 14 april aan tafel zat om een wiskundig raadsel uit te leggen.

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

ZILVER (19 punten)   – Levi van de Pol                   2 vwo,   Ichthus College Veenendaal

ZILVER (17 punten)   – Jorke de Vlas                      6 vwo,   Pantarijn Wageningen

ZILVER (15 punten)   – Bob Zwetsloot,                    6 vwo,   Teylin­gen College Noordwijkerhout

BRONS (13 punten)   – Dirk van Bree                      6 vwo,   Twickel College Hengelo

BRONS (12 punten)   – Mike Daas                           6 vwo,   St. Michael College Zaandam

BRONS (12 punten)   – Tim Brouwer                       6 vwo,   Da Vinci College Leiden

BRONS (10 punten)   – Yuhui Cheng                       5 vwo,   Wolfert van Borselen Tweetalig Rotterdam

5 punten                      – Michiel Versnel                    5 vwo,   Goois Lyceum Bussum

4 punten                      – Jasper Stammes                 4 vwo,   Christelijk Gymnasium Utrecht

3 punten                      – Hugo Melchers                    5 vwo,   Augustinianum Eindhoven

In het officiële landenklassement is België met 119 punten net voor Nederland (110 punten) geëindigd. Het Luxemburgse team behaalde 52 punten.

Het Nederlandse team werd begeleid door Daniël Kroes (Universiteit Utrecht), Julian Lyczak (Universiteit Leiden) en Quintijn Puite (Hogeschool Utrecht en Technische Universiteit Eindhoven). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, Fox-IT, ASML, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht, Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, Rabobank, Shell en Spinoza Fund Ieke Moerdijk.


Deel: ' Tweedeklasser wint zilver bij Benelux Wiskunde Olympiade '


Lees ook