Theaterwerkplaats Ode

Persbericht

JUDAS / JEZUS
Een tweeluik

Op vrijdag 12 februari 1999 is het tweeluik JUDAS / JEZUS van Theaterwerkplaats Ode in première gegaan. Twee korte amateurvoorstellingen op een avond, waarin de figuren Judas en Jezus centraal staan. De eerste voorstellingen vonden plaats in de Doelenzaal in Amsterdam. Daarna was JUDAS / JEZUS nog te zien in Utrecht en zal nog te zien zijn in Rotterdam.

Deel 1: "J.U.D.A.S., een reconstructie".
Judas stierf hangend aan een boom, alleen. Hij stierf om zijn daad. Maar wie had dat voorzien? De verrader keert terug op het politiebureau om zichzelf aan te geven. Heeft hij spijt, wil hij zijn daad ongedaan maken of enkel zijn schuld afkopen? Hij is verward. Was het noodzaak, doorgestoken kaart, een domme zet of puur eigen belang? Hij wordt verhoord. Er zijn getuigen. Er zijn tegengestelde belangen. Het onderzoek zit op een dood spoor. Tot er een man komt, een man met macht. Hij neemt het verhoor over. Dit stuk is een reconstructie.

"J.U.D.A.S., een reconstructie" werd geschreven en geregisseerd door Misja van Baaijen en Boris Saran, en wordt gespeeld door Mars Holwerda, Gerald Kolenbrander, Deodaat Peters en Maarten van Voornveld.

Deel 2: "En een kleine jongen zal ze hoeden".
Ik ben niets anders dan een gat dat met verdriet gevuld wordt / Of een poreuze steen die alle pijn in zich opneemt / Ik moet alles zien en horen en weten / Ik kan me niet blinderen / Wat ik op mijn lange tocht tegen ben gekomen / Heeft zich aan mij opgedrongen / Ik zeg je / De man met de gebroken botten / Het kind met het verbrande haar / Ik heb ze gezien en ik ben ze geworden / En het enige dat ik nu nog kan doen / Is me opdringen aan jullie / En daar net zo lang mee door gaan totdat jullie weten / Totdat jullie zien / Dat ik het ware spiegelbeeld ben / Dat ik bewaar wat jullie hebben afgeschud.

"En een kleine jongen zal ze hoeden" is gebaseerd op fragmenten uit de toneeltekst van de gelijknamige Nieuw-West voorstelling uit 1991. Deze tekst werd geschreven door Rob de Graaf. De regie is in handen van Natalie Holwerda. Er wordt gespeeld door Eunice van den Bovenkamp, Petra Heins, Sylvia te Hennepe, Marlien Holwerda, Huibert de Leede, Sander Mieras en Marc Steen.

Het tweeluik JUDAS / JEZUS is een productie van de Stichting Theaterwerkplaats Ode. Ode is een werkplaats waar amateurtheater gemaakt wordt met als onuitputtelijke bron het christelijk geloof. Ode wil echter niet evangeliseren. Ode wil verrassen, verwarren en verleiden. Zij zoekt het spanningsveld tussen traditie en verandering bewust op. Daar waar het een het ander tegenspreekt, vindt Ode een vruchtbare bodem voor boeiend en contrastrijk amateurtheater.

De voorstelling ( het tweeluik) JUDAS / JEZUS is nog te zien op vrijdag 19 en zaterdag 20 maart in theater HAL 4 (Watertorenweg 200) te Rotterdam.

De voorstellingen beginnen in alle plaatsen om 20.00 uur. Toegang: F 17,50 per avond (twee voorstellingen).
Reserveringen: (010) 4760508

Deel: ' Tweeluik Judas/Jezus in theater HAL 4 Rotterdam '
Lees ook