Jos Verstappen Info Page

Eerste pole voor Montoya, Jos twintigste

(28 juli 2001) In een ultieme poging om nog wat hoger te komen, spint Jos nog in het stadiongedeelte van het circuit van Hockenheim, waar zich ook nog eens een gele vlag situatie voordoet omdat Burti er naast staat. Daarmee blijft Jos steken op een twintigste plaats, illustratief voor het tot nu toe zware weekend voor Arrows, iets dat Jos vantevoren al voorspeld had.

BMW Williams doet uitstekend zaken door de gevestigde orde (Ferrari, McLaren) terug te wijzen naar het tweede plan; Juan Pablo Montoya pakt de pole in een rechtstreeks tweegevecht met zijn teammaat Ralf Schumacher, die misschien op het laatst nog een kansje had, maar ook last heeft van de gele vlag van veroorzaker Burti. Derde wordt Mika Hakkinen, net voor Michael Schumacher.

Jos gaat als een van de eersten naar buiten, op de voet gevolgd door Bernoldi die een snellere tijd zet, iets dat de gehele kwalificatie zo zal blijven. Het verhaal Arrows is eigenlijk snel verteld: de hele tijd rijden ze mee in de marge, het achterveld dus. Oorzaak: hoofdzakelijk pk's. Jos hierover, nadat we hem snel na de kwalificatie nog even aan de telefoon hebben: "zoals ik al voorspelde, het is roeien met de riemen die we momenteel hebben. We komen gewoon flink tekort. Echt jammer van die laatste run, ik pushte flink, zat in de tweede sector weer beter met mijn tijd, maar spinde op het laatst. Maar ik had waarschijnlijk toch nog even van het gas moeten gaan, omdat Burti er nog stond. Jammer, ik heb echt niks meer te melden."

Na bijna een half uur in de kwalificatie worden de eerste 'toptijden' gereden, die onder de 1:40 zitten. Coulthard is de eerste, Hakkinen kruipt daar weer onder, maar Ralf Schumacher en Montoya duiken direct onder de 1:39. Ralf weet zelfs 1:38.136 op de klokken te krijgen, waardoor hij kortstondig de pole pakt. Hij weet dat niet meer te verbeteren omdat hij in zijn derde run last heeft van veel verkeer in het laatste deel en tijdens zijn laatste run dus met de gele vlag geconfronteerd wordt. De coureur die nergens last van heeft heet Juan Pablo Montoya die in zijn derde run een tijd zet van 1:38.117, waarbij hij met name in de eerste en derde sector de winst pakt op zijn teammaat. Het zal uiteindelijk snel genoeg blijken voor de eerste pole position uit zijn Formule 1 carriere.

Ferrari en McLaren vechten intussen ook nog hun wedstrijdje uit. Maar dan wel een niveau lager dan ze gewend zijn. Ze verdelen de plekken 3 t/m 6. Michael Schumacher verliest dan wel van Hakkinen, maar verder zal het de Duitser een Wurst zijn; zijn enige concurrent (voorzover daar nog sprake van is) vertrekt morgen vanaf rij 3: David Coulthard. Heel ver daarachter staat een Nederlandse coureur: Jos Verstappen op rij 10. Een superstart maar weer?


1 Juan Pablo Montoya 1:38.117

2 Ralf Schumacher 1:38.136

3 Mika Häkkinen 1:38.811

4 Michael Schumacher 1:38.941

5 David Coulthard 1:39.574

6 Rubens Barrichello 1:39.682
20 Jos Verstappen 1:41.870

©2001 www.verstappen.nl, all rights reserved

Deel: ' Twintigste startplaats Verstappen in Hockenheim '
Lees ook