"U was gewaarschuwd" oorlog in Gaza


Oproep te bidden voor wijsheid en nederigheid van politieke leiders

GAZA-STAD, 20140731 -- Een parochieschool in Gaza-stad waar gehandicapte kinderen en ouderen toevlucht zochten, is 30 juli gebombardeerd door het Israëlische leger. De pater en drie zusters konden hen niet evacueren... maar ze waren gewaarschuwd.

Met 29 gehandicapte kinderen en 9 oudere vrouwen kwamen de zusters van Moeder Teresa recent naar de Heilige Familie-parochie in Gaza-stad. Een enerverende verhuizing, maar de parochieschool leek hun veiliger dan hun eigen onderkomen. Het tegendeel bleek waar. De leiding van de parochie ontving eergisteren per sms een waarschuwing van het Israëlische leger om het pand te verlaten. Uitleg over hoe en waarheen ontbrak. Gisteren vlogen de bommen van het Israëlische leger hen om de oren. Maar ze waren gewaarschuwd…

Volgens de Argentijnse pater Jorge Hernandez, die in Gaza blijft om zijn parochianen bij te staan, was een huis verderop in de straat het doelwit van het bombardement. Het huis is volledig verwoest, net als enkele lokalen van de parochieschool en het kantoor van de pater zelf. Hoewel veel omwonenden gehoor gaven aan de waarschuwing en het gebied ontvluchtten, was evacuatie voor de mensen in de parochie niet mogelijk, vertelt hij. "Hoe kun je bijna dertig gehandicapte kinderen en negen ouderen verhuizen? Dat gaat absoluut niet! Omdat zij geen weeskinderen zijn en wij dus niet hun voogd, mogen we hen niet eens zonder toestemming van hun ouders verplaatsen. En dan nog is het gevaarlijker op straat te lopen dan om hier te blijven. De Hamas militanten blijven hun raketten afschieten en verbergen zich dan in steegjes. We kunnen niet evacueren en proberen op de veiligste plek op de begane grond te blijven."

Absurde wurggreep

Het verhaal is typerend voor de wurggreep waarin Israël én Hamas onschuldige inwoners van Gaza houden. "Helaas zijn er zowel aan Israëlische als Palestijnse zijde nog steeds hardliners die durven te beweren dat geweld een oplossing is. Er is in dat opzicht weinig veranderd ten opzichte van de laatste Gaza-oorlog in 2008," legt Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood, uit. De katholieke hulporganisatie steunt de Heilige Familie-parochie al jaren met pastorale projecten en is nauw begaan met het lot van de parochianen. "Wat mij dit keer vooral opvalt, is de absurditeit van de waarschuwing die Israël verstuurt. Het lijkt een "attent" bericht, maar hoe vind je een veilig heenkomen voor bijna dertig gehandicapte kinderen en negen ouderen? En waar? In het gebied heerst chaos en niets is er veilig voor bombardementen, zelfs de scholen van de Verenigde Naties niet. Dat Israël vliegtuigen en artillerie inzet, is een garantie voor slachtoffers. Dat wordt dan achteraf gerechtvaardigd met "maar ze waren gewaarschuwd." Dat klinkt als een waarschuwing voor een vuistslag die je toch niet meer kunt ontwijken."

Van Voorst roept Nederlanders op te bidden voor wijsheid en nederigheid voor politieke leiders. "Aan Israëlische en Palestijnse zijde is het zaak dat zo snel mogelijk openheid komt voor dialoog. Bisschop William Shomali, vicaris van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem, zei al dat ze naar de stem van de rede moeten luisteren om bloedvergieten te stoppen en om problemen op te lossen. Anders zal dit geweld zich keer op keer blijven herhalen. Ik hoop ook dat Nederlandse politici beide partijen onder druk zetten om elkaar land te gunnen waar ieder in veiligheid en vrijheid kan leven."

Bron: Kerk in Nood
Volg Kerk in Nood op Twitter: @kerkinnood en op de Facebookpagina van Kerk in Nood.


Deel: ' "U was gewaarschuwd" oorlog in Gaza '
Lees ook